Friday, January 9, 2015

La modul general despre Kerala



Prima oprire in India: Kerala.
Poate ca numele va este cunoscut sau nu dar de auzit sigur ati auzit de provincia asta. Oricine a auzit povestea lui Columb care cauta India si a ajuns din greseala in America a auzit de fapt de Kerala pentru ca mai precis Columb cauta plantatiile de piper din Kerala cand facu istorica greseala de orientare. Si chiar si acum Kerala este celebra pentru plantatiile ei de condimente: piper, vanilie, cardamom, scortisoara dar si cacao, cafea si impresionant – ceai, acopera dealuri cat ai vedea cu ochii. Am vazut plimbandu-ma prin gradina pensiunii la care am stat aproape toate plante pe care le stiam doar de pe eticheta borcanului cu mirodenii si de care nu aveam nici cel mai mic habar cum arata.
Este o zona verde, linistita, pitoreasca, curata si fara pic de haos. Exact ce nu te-ai astepta de la India. In concluzie o locatie perfecta sa iti incepi vacanta ca sa capeti experienta si sa te obisnuiesti pentru cand ajungi in zonele mai solicitante. Si o zona pe care o recomand oricui. Cand o sa scriu despre Rajasthan o sa vedeti ca acolo am o cu totul alta parere.
Planul nostru pentru Kerala a fost sa petrecem: 4 zile in Munnar, o zi intr-o plimbare cu barca pe lacul de langa Kumarakom, 2 zile in Kumarakom si 3 zile in Fort Cochi. O sa scriu pe larg despre fiecare in parte asa ca deocamdata ma rezum doar la a pune impreuna concluziile la care am ajuns noi.
Munnar este o zona absolut uimitoare si nu exagerez deloc cand ca este alaturi de Taj Mahal cel mai frumos lucru vazut in vacanta in India. A fost pentru prima data in viata mea cand am vazut plantatii de ceai si imadinile cu dealurile alea frumos intretuinute o sa ramana in mintea mea pentru totdeauna. Iar cele patru zile sunt minimul pe care il poate petrece cineva in zona.
Pentru plimbarea cu barca pe canalele si lacul din zona Allepey/Kumarakom  am avut asteptari extrem de mari din parerile elogioase citite pe net. Asa ca am facut rezervarea pentru o croaziera pe o asa numita “houseboat” care presupunea si ca ne petrecem noaptea pe barca. In realitate raportul calitate/pret ni s-a parut total nejustificat. Nu as rata plimbarea pe canale si lac dar as lua o plimbare de o zi fara sa stau peste noapte. Iar pretul s-ar reduce la o treime fara sa pierzi nimic din ceea ce vezi/experimentezi.
Noi am ales sa stam intr-un satuc mic langa Kumarakom la o pensiune departe de orice chestie turistica. O experienta interesanta si o zona frumoasa dar daca nu esti genul lenes in vacanta (noi nu suntem) dupa vreo doua zile ramai fara idei de petrecut timpul. Exista o limita pentru cat poti imprumuta motocicleta proprietarului ca sa pleci hai hui pe campii. O alta varianta ar fi unul dintre hotelurile de lux de pe malul lacului din Kumarakom. Tot pentru maim doua zile ca si acolo ramai fara idei de petrecut timpul dar ai avea parte de rasfat total. Hotelurile alea arata absolut genial si preturile nu sunt deloc sa te sperie.
Fort Cochin este un oras care mie mi-a placut destul de mult. Nu ai mare lucru de facut dar are o atmosfera destul de interesanta. Este un mix de arhitectura portugheza, olandeza si britanica. Cu stradute mici pline de restaurante, cafenele si magazine interesante. Si cu cea mai buna mancare din India (pentru noi cel putin). Sigur o locatie care nu trebuie ratata. Iar daca timpul in Kerala este limitat cred ca cea mai buna solutie este sa te cazezi in Fort Cochi si de acolo sa faci excursii de 2 zile in Munnar si de o zi pe canale. Exista zeci de agentii turistice care sa organizeze asa ceva pentru tine. Si sa nu uitam ca Fort Cochi este locatia ideala sa incerci un masaj ayurvedic. Ca doar medicina ayurveica a fost inventata in Kerala.
In afara de lucrurile vizitate de noi ar mai fi de mentionat ca in partea de sud a Keralei ai cateva plaje care arata destul de interesant: Varkala si Kovalam. Iar daca ai chef sa vezi tigri o variant ar fi rezervatia Thekkadi.
Din punctual meu de vedere Kerala singura poate fi o destinatie interesanta pentru doua saptamani in India. Si nu trebuie sa fii un calator experimentat pentru a te descurca acolo. Si daca vreti si mai mult rasfat – Maldive este la distanta de o ora de zburat de Kerala iar biletele la avion sunt foarte ieftine (150 de euro de persoana) deci puteti sa le combinati foarte usor.

Wednesday, January 7, 2015

Si ne-am intors din India

Nu cred ca este nici o surpriza pentru nimeni ca mi-a fost extrem de frica de calatoria noastra in India. 
Nu pentru ca as fi considerat ca India nu este o destinatie potrivita pentru noi (nu as fi mers in cazul asta) sau pentru ca m-ar fi doborat efortul organizatoriu ci pentru ca aveam asteptari extrem de mari si dupa ani de visat la ea as fi dat orice sa nu fiu dezamagita. 
Acum ca ne-am intors din India pot spune ca ii inteleg perfect si pe cei ce o iubesc si pe cei de o urasc (de obicei cand vine vorba de India greu gasesti pe cineva la mijloc). Iar cei ce au venit cu sloganul ei turistic – “Incredible India” in mod sigur nu puteau sa gasesaca unul mai inspirat si mai aproape de realitate. 
India este incredibila. 
Nu intotdeauna in sensul bun. 
Si nu intotdeauna in sensul rau. 
Dar intotdeauna incredibila. 
India este clar o experienta care nu va fi uitata curand. Nu am ajuns sa o iubim cu patima ca multe milioane de turisti. Nici sa o uram din toti rarunchii ca altii. Insa nu regret nici un minut ca am mers sa o vizitam. Pentru ca trebuie sa o vezi ca sa intelegi de ce genereaza atata pasiune. 
 India este o destinatie pentru cei cu stomac tare – si la propriu si la figurat. 
Este o destinatie pentru calatori cu experienta care sa faca fata la tot haosul, proasta organizare, dorinta de a da tepe ce te inconjoara. Sau dimpotriva pentru calatori ce pur si simplu merg cu valul fara a fi deranjati de absolut nimic. Nu degeaba yoga si meditatia au aparut in India. Daca ai un fel mai relaxat si mai boem de a fi si timp nelimitat de calatorit, vei adora tara asta. Si nici nu e de mirare ca atat de multi backpakeri o pun pe primul loc la tari preferate. 
Este o destinate a contrastelor: minuni arhitectonice in acelasi loc cu orase ce arata mai mult ca o groapa de gunoi, tara care a trimis misiuni pe Marte dar care nu are canalizari acoperite, 1 milion de milionari in euro si cei mai saraci oameni din lume, o bucatarie sa te lingi pe degete si o incidenta a problemelor cu stomacul generate de mancare de s-a ajuns la sintagma “Delhi belly” etc etc etc. 
Uneori ai impresia ca in India nimic nu poate fi la nivel mediu. Totul este dus la extreme. Si bunele si relele. 
Am auzit de multe ori spunandu-se ca noua putere mondiala va fi ori China ori India. Le-am vizitat acum pe amandoua si inteleg perfect de ce oamenii ar crede asta despre China. Este o tara extrem de moderna, extrem de bogata, extrem de mare si foarte important cu un guvern care stie ce vrea si cand isi pune ceva in cap nimeni pe lumea asta nu mai poate concura cu firmele chinezesti sustinute de stat. Ritmul in care China evolueaza este absolut uimitor. In fiecare an apare o linie de metrou in plus in Beijing. In fiecare an apar orase noi. In fiecare an apar linii de cale ferata de mare viteza intre orice doua orase mari la care te poti gandi. Totul se schimba atat de repede incat este imposibil sa gasesti o harta corecta a locului pe care il vizitezi. In schimb India este la polul diametral opus. Pe cat de moderna, dinamica si bogata pare China. Pe atat de saraca, lenesa si murdara e India. Singulul lucru in comun este populatie de peste 1 miliard de locuitori. In rest sunt precum soarele si luna. 
Insa ceva ce nu trebuie uitat este ca India este imensa. Si ceea ce vezi in imaginile caracteristice cu India nu este aplicabil tuturor provinciilor. Noi am vizitat doua parti: Rajathan (intre Delhi si granita cu Pakistanul) si Kerala in sud. Si diferentele dintre ele sunt atat de mari incat uneori te intrebi daca este aceeasi tara. Rajathanul este imagina caracteristica a Indiei: aglomeratie, haos, mizerie, vaci pe strazi, canalizari descoperite si in acelasi timp locul unde gasesti niste forturi si palate ce ar facea sa se inroseasca de rusine orice fort sau palat medieval din Europa. Kerala in schimb este extrem de curata (si nu dupa standard indiene ci dupa orice standard), foarte verde si lipsita de poluare, linistita, cu oameni calmi si zambitori, fara aglomeratie, fara celebrele de acum vaci si fara haosul marilor orase. Am iubit fiecare zi din Kerala si nu de putine ori m-am simtict ca in Asia de Sud Este (nu cred ca mai e nevoie sa spun cat ador sa calatoresc in Asia de Sud Est). Desi nu era planuit asa, ma bucur ca am inceput vacanta in Kerala pentru ca a fost o introducere usoara in a calatori in India. Rajasthanul a fost a doua parte a calatoriei noastre si chiar si asa ne-a luat un pic prin surprindere. Si probabil si pentru ca a fost a doua parte (finalul deci) primele lucruri care imi vin in minte sunt cele legate de haoticul Rajathan nu de minunata Kerala. Deci nu intotdeauna sunt obiectiva dar imi spal din pacate cu paragraful asta in care mentionez diferenta enorma dintre nord si sud. 
O sa ma opresc aici cu gandurile de inceput pentru ca o sa tot scriu despre India de acum inainte si o sa tot vorbesc la fiecare caz in parte despre lucrurile uimitoare (negative sau pozitive). 
Concluzia ar fi ca India nu m-a dezamagit. A fost destul de aproape de ceea ce ma asteptam. Dar la sfarsit nu este un loc care sa imi fi schimbat topul preferintelor. Este o tara undeva acolo la mijlocul listei cu locuri vizitate. Si in mod clar nu va fi una dintre acele tari pe care dupa vizitare m-am apucat sa le propovaduiesc oricui are urechi sa auda si ochi sa citeasca (cred ca am innebunit lumea cu Laosul si Perul meu de exemplu). Pentru ca India nu este pentru oricine.