Thursday, November 3, 2011

Cracovia (Polonia)



Inceputul lui noiembrie aduce intotdeauna zile libere (1 Noiembrie este Allerheiligen - "ziua tuturor sfintilor" iar 11 Noiembrie este Wapenstilstand- se sarbatoreste sfarsitul primului razboi mondial). Si in cazul in care se nimeresc langa weekend atunci ne pornim la colindat prin Europa pe aproape de casa. 
Anul asta paerioada 29 octombrie-1 noiembrie a fost libera si am petrecut-o in Polonia vizitand Cracovia si Auschwitz.
In Cracovia am stat doua zile timp in care am vizitat orasul si mina de sare Wieliczka aflata la aproximativ 10 km de oras.
Cracovia s-a dovedit a fi un oras extrem de usor de vizitat. Distantele sunt suficient de mici incat sa poti sa te deplasezi pe jos de la un obiectiv la altul mai ales ca tot ceea ce este relevant de vizitat pentru un turist este concentrat intr-o arie relativ restransa in jurul orasului vechi.
Noi am vizitat trei zone diferite: orasul vechi, cartierul Kazimierz si cartierul Podgorze.
Din punctul meu de vedere cea mai eficienta metoda de a vizita orasul vechi este sa te plimbi fara o tinta precisa...sa te pierzi pe stradutele intortocheate...si sa te opresti din cand in cand sa vizitezi obiectivele pe care le intalnesti din intamplare in cale. Oricum cele mai importante nu iti vor scapa cu siguranta pentru ca nu ai nici o sansa sa le treci cu vederea :)
Rynek Glowny sau Piata Centrala este se pare cea mai mare piata medievala din Europa. Si sincer este o placere sa te plimbi in jurul ei, sa admiri cladirile frumos renovate, sa privesti calestile care plimba turistii prin centru, sa stai la o cafea si sa ascultii diversii muzicanti care isi fac numarul in fata publicului curios.
Basilica of the Assumption of Our Lady

Cloth Hall (interior)


Cloth Hall

Cloth Hall

Foarte aproape de Rynek Glowny se afla Collegium Maius, parte a Jagellonian University, care se poate vizita si care este cunoscut mai ales datorita faptului ca acolo a studiat Copernic, asa ca nu este deloc surprinzator ca cele mai importante exponate sunt diverse instrumente astrologice.
Collegium Maius (curtea interioara)

La sud de piata centrala se afla castelul Wawel, locul unde regii polonezi si-au avut resedinta intre secolele unsprezece si saptesprezece. accesul in curtea interioara a castelului este gratis pentru orice altceva se plateste insa intrare separata. Noi am ales sa vizitam catedrala, apartamentele regale si state rooms. Pentru ultimele doua numarul de bilete este limitat si fiecare bilet este dat pentru o anumita ora. Asa ca daca ajungeti intr-o perioada in care Cracovia este inundata de turisti cel mai bine ar fi sa incepeti ziua cu o vizita la castel ca sa aveti ceva sanse sa gasiti un bilet.
Wawel



Castelul a fost distrus aproape complet inainte de primul razboi mondial asa ca sunt foarte putine exponate originale care au mai ramas. De fapt in interior singurul lucru care a apartinut familiei regale este colectia de tapiserii flamande in rest totul este cumparat de curand pentru a reface cat de cat aspectul unui castel medieval. Ceea ce face ca destul de multe lucruri sa nu respecta adevarul istoric si vei avea de exemplu mobila engleza sau portugheza desi pe vremea aceea asa ceva nu era intalnit in Polonia. 
Apartamentele regale se pot vizita numai cu un ghid ceea ce este o idee foarte buna pentru ca inveti extrem de multe lucruri utile mai ales daca nimeresti un ghid extrem de critic si de realist precum cel pe care l-am avut noi.
Imediat la sud de castel incepe cartierul Kazimierz. Pe vremuri un oras de sine statator, Kazimierz a fost fondat in 1335 de regele Kazimierz cel Mare si daca se ia in considerare numai perioada de pana in Septembrie 1339, ar putea fi un exemplu de succes pentru ceea ce inseamna convietuirea pasnica a evreilor si crestinilor. 
Old Synagogue

Szeroka

Totul a luat cu o alta turnura o data cu invadarea Poloniei de catre Germania nazista si inceputul celui de-al doilea razboi mondial. Comunitatea evreiasca a fost mutata in ghetoul special creat aflat la sud de Kazimierz in actualul cartier Podgorze de unde erau mai apoi trimisi catre diverse lagare de concentrare cum ar fi Auschwitz. 
In Podgorze se poate vizita celebra fabrica a lui Oskar Schindler (actualmente muzeu), "farmacia de sub vultur" si ramasite ale zidului ce delimitau ghetoul de restul orasului.
Fabrica lui Schindler


Plac Bohaterow Getta

Istoria recenta a Cracoviei este foarte strans legata de soarta evreilor polonezi si oriunde iti intorci capul vezi licruri care sa reaminteasca de ceea ce s-a intamplat in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Din pacate nu cred ca cineva invata nimic din istoria mai mult sau mai putin recenta si marile greseli se tot repeta la infinit. Din "fericire" de foarte multe ori situatiile de genul asta se intampla pe alte continente asa ca de ce ne-ar pasa?

Si acum sa revenim la ultimul obiectiv vizitat: mina de sare Wieliczka, care pentu noi  a reprezentat o surpriza foarte placuta. 
Ne-am decis sa o vizitam pentru ca vazusem peste tot prin oras reclame la tururi organizate si am zis sa mergem sa vedem ce este atat de spectaculos la mina asta de se face atat de mult tam tam pe seama ei. Vazusem descrierea in ghidul Lonely planet si citisem despre ea pe ceva forumuri insa decizia am luat-o mai mult din cauza expunerii excesive de la agentiile de turism.
Legenda Kingai

Deci dupa ce am vizitat cartierul in care se afla ghetoul evreiesc si fabrica lui Schildler ne-am urcat in masina si am pornit in afara orasului. Drumul a fost foarte scurt si nici nu ne-am dezmeticit bine si ne-am trezit in parcarea minei.
Programul de vizitare este 7.30-19.30 din Aprilie pana in Octombrie si 8.00-17.00 din Noiembrie pana in Martie. Dar in cazul in care mergeti pe cot propriu, nu cu o agentie din Cracovia, ora la care puteti intra in mina depinde foarte mult de programul tururlor in limbi straine pentru ca mina se poate vizita numai cu un ghid. Pentru limba engleza tururile sunt la fiecare jumatate de ora in timpul verii sau la fiecare ora in rest. Pretul unui bilet incluzand turul intr-o limba straina era, cand am fost noi, 68 PLN.
Turul care a durat aproximativ trei ore a fost extrem de interesant mai ales ca am avut parte de o ghida foarte amuzanta care tot facea glume pe seama noastra si pe seama faptului ca numai cine trece un test la sfasitul turului va avea dreptul ca foloseasca liftul. Restul trebuia sa urcea cateva sute de trepte ca sa iasa la suprafata. Din fericire am trecut cu totii testul.
In total se parcurg aproximativ 2000 metrii in partea cea mai veche a minei unde sunt amenanjate in jur de 20 de incaperi cu diverse exponate: sculpuri in sare realizare de fost mineri sau instalatii care explica modul in care functiona mina acum cateva sute de ani.

Turul facut de turisti reprezinta insa numai 1% din suprafata intregii mine, pentru ca timp de 900 de ani cat s-a exploatat sare la Wieliczka, nu mai putin de 200 de kilometrii de tunele si peste 2040 de incaperi de diverse dimensiuni au fost sapate. Nici pe verticala turistii nu acopera intreaga extindere. Turul incepe la 64 de metrii adancime si ajunge pana la 135 de metrii, in realitate insa mina are o adancime de peste 300 de metrii.
Cea mai importanta atractie a minei o reprezinta capela Sfanta Kinga, una dintre cele peste 30 (daca imi aduc bine aminte) de capele din mina, insa cea mai mare si de departe cea mai impresionanta. Aceasta incapere a fost sculptata in mai bine de 100 de ani de catre trei mineri (numai unul in acelasi timp). Ultima aditie reprezentand-o o statuie a Pepei Ioan Paul al II lea din anul in care a sanctificat-o pe regina Kinga.
Kapela Kinga

Sfanta Kinga este considerata protectoarea minerilor si numele ei este strans legat de istoria minei. Legenda spune ca atunci cand Kinga (o printesa ungurioaca) s-a casatorit cu regele Poloniei a cerut ca si zeste nu aur, argint sau alte bogatii ci sare. Asta pentru ca in Polonia pana in momentul ala nu exista nici o mina de sare, o foarte mare bogatie pe atunci. Deci conform legendei la plecarea din Ungaria printesa a mers la una din minele de sare unguresti si si-a aruncat inelul de logodna in mina. Pe drum s-a oprit in satul Wieliczka unde a rugat un satean sa sape o groapa in pamant si a gasit inelul de logodna intr-un bloc de sare. Deci concluzia legendei este ca sarea a sosit in Polonia din Ungaria impreuna cu inelul Kingai.
Explicatia stiintifica este un pic altfel dar nu la fel de romantica precum legenda Kingai: sarea de la Wieliczka este obtinuta in urma evaporarii lente a unei mari care se afla pe acest loc acum 60 de milioane de ani. cum spunea mult prea prozaic ca sa dai numele unei incapari omului de stiinta care a venit cu ideea asta...




Mai multe detalii despre mina gasiti pe site-ul oficial:

Si sa ajungem un pic si la chestii logistice. Despre transport nu pot da sfaturi pentru ca am fost cu masina insa hotelul la care am stat, Apart Hotel Astor, il recomand din toata inima. Pentru 40 de euro am avut o camera foarte curata, destul de mare, cu niste angajati gata mereu sa ne ajute si extrem de politicosi, la doar 10 minute de mers pe jos de centru, cu mic dejun inclus, parcare gratis si internet wireless gratis in camera. Tot ce ne puteam dori. Este insa decorat intr-un mod nu tocmai modern care imi aduce aminte de cum avea bunica in casa pe vremea cand eram copil. Mie mi s-a parut chiar amuzant :)