Wednesday, May 4, 2016

Cascada Iguazu - partea braziliana

Pe cand ne documentam unde, cum, cat etc sa mergem ca sa vizitam cascada, una dintre cele mai intalnite afirmatii era ca partea braziliana este mai putin interesanta dar daca ai totusi timp ar fi frumos sa vizitezi ambele parti.
Parerea mea este ca ar fi cam obligatoriu sa vizitezi ambele parti daca tot ai ajuns pana acolo. Nu prea o vad ca pe un "nice to have " ci mai mult ca pe un "must have". Pentru ca ambele parti au cate ceva care le face speciale si nu prea cred deloc ca partea braziliana nu e cine stie ce.
Este adevarat ca partea argentiniana are mai multe trasee si poti sa vezi cascada din tot felul de unghiuri. Si mai mult are pasarelele de deasupra de la Devil's Throat. Insa personal mi-au placut mai mult vederile din partea braziliana. Ai un camp vizual mult mai mare din partea aia. Pe cand din partea argentiniana vezi tot timpul portiuni mai mici din cascada.

Daca pe poartea argentiniana oamenii sunt dispersati pe cele trei trasee principale pe partea braziliana ai doar o singura poteca si aglomeratia este si ea pe masura. Nu ai nici o sansa sa scapi de lume.

Ce ar putea ajuta este sa iti iei camera la hotelul din parc si atunci iti incepi plimbarea inaintea tuturor. Si daca tot sunteti pregatiti sa platiti suplimentar pentru hotel atunci in mod clar as merge pe cele din partea braziliana care au vedere spre cascada. Cele din partea argentiniana nu au.

Si daca cu o zi inainte am renuntat la mersul cu barca, ne-am luat revansa in a doua zi cand am decis ca trebuie sa o incercam si pe asta. Si aici era tot pachet plimbare prin jungla (cica jungla dar era mai degraba parc)+plimbare cu barca deci tot nu am scapat de ceea ce coinsideram a fi cost fara rost (si chiar a fost) dar asta e. La cate  laude am auzit pentru plimbarea aia cu barca trebuia sa o facem.

La sfarsit concluzia a fost ca mai bine nu o faceam pentru ca nu mi s-a parut deloc deloc interesanta si mare lucru nu vezi. si mai bine am fi ales plimbarea cu helicopterul. La care am renuntat pentru ca se facuse tarziu si in plus nu prea stiam cum e vizibilitatea. Care nu se anunta prea buna la cum am vazut noi de pe teren.

Dar pana la urma daca nu incerci nu stii. Si sunt sigura ca as fi ramas cu un regret ca nu am mers cu barca.

Si acum fotografii ca astea sunt cele mai importante :)

Vremea era excelenta jos dar cand am ajuns la cascada am decoperit si ceata :(

Ceata care ne-a cam speriat la inceput


De data asta e mai multa lume

Aici se vede si pana unde ajunge barca


Din loc in loc puncte pentru selfie :)

Oare vedem ceva de jos?
O daaaa :)
Mult mai buna vizibilitatea decat ne asteptam

Si celebrele curcubee
Motivul pentru care trebuie sa ajungi acolo pe vreme buna
Parca nu se mai termina
 
Ultima sansa sa uzi si ultimul mm inca uscat

Tuesday, May 3, 2016

Cascada Iguazu - partea argentiniana

Cam cu o saptamana inainte sa plecam in vacanta, Cipri a inceput sa verifice cum este vremea in Buenos Aires si Puerto Iguazu. Iar vestile nu erau deloc imbucuratoare. 
In Puerto Iguazu ploua cu galeata si nu se anunta deloc o schimbare de optica.
Solutia problemei a fost sa adopt tactica strutului. Daca ignoram problema e ca si cum nu ar fi. Nu? Ei lasa ca va fi bine. Trebuie sa fie bine.
Si solutia a functionat pana am ajuns la hotel in Puerto Iguazu si am dat nas in nas cu o ploaie torentiala de nu puteai iesi nici pana la restaurant. 
Am intrebat la receptie care sunt sansele sa nu avem parte de vremea aia si a doua zi si ne-au zis ca mai rar au vazut o vara atat de ploioasa. Ploua de cateva saptamani si nu datea semne sa se schimbe ceva.
No pana aici ti-a fost strutule. Noroc ca ai geaca de ploaie buna. 
Dar poate ca avem noroc. Poate ca maine nu ploua. 
Hai ca pana maine tot mai pot fi strut.
Pe cat ma incapatanam eu sa imi inchipui ca va fi bine pe atat se incapatana vremea sa imi demonstreze contrariul. Asa ca toata noaptea a plouat torential. 
Nu am dormit aproape deloc si chiar mi-am varsat amarul la Cipri de cateva ori. Care evident ca nu m-a auzit ca facea ce face orice om normal: dormea. La mine insa nu a functionat deloc. Si am bombanit o gramada. Se anunta o minunatie de excursie. Ce ar putea fi mai minunat decat sa iti petreci zilele in ploaie torentiala.
A doua zi cat am mancat micul dejun am tot stat si invartit problema pe toate partile: stam pe partea argentiniana desi ploua sau mergem pe cea braziliana? Partea argentiniana are mai multe trasee de mers pe jos deci ar fi de preferat sa fie vreme buna. Cea braziliana doar o poteca si aia destul de scurta.
Dar daca a doua zi va fi si mai rau? Vremea zicea ca cel putin pana dupa pranz sansele de ploaie sunt destul de reduse. Deci ce facem?
Si am tot amanat decizia pana am ajuns la statia de autobuz la 07.40. Ploaie se oprise nitel asa ca am sarit in autobuzul de Argentina. Fie ce o fi.
Initial planul era sa nu luam trenul ci sa mergem pe jos de la intrare pe un traseu  numit Green Path - Sendero Verde pana la statia de tren EstaciĆ³n Cataratas de unde incepe si Upper Circuit - Circuito Superior si Lower Circuit - Circuito Inferior. Ambele de facut pe jos. Tot de aici se poate lua si trenul catre Devil's Throat - Garganta del Diablo. Ne-am gandit ca daca mergem pe jos imediat ce se deschide parcul la 08.00 in loc sa asteptam trenul care pleca abia la 08.30 atunci putem ajunge pe circuitul superior inaintea turistilor care vin cu trenul. Deci ar fi fost mai liber.
Ce am uitat insa sa luam in considerare este faptul ca noi am mers acolo la prima ora fix in ziua de 1 Ianuarie. Adica atunci cand turistul normal doarme dupa petrecerea de revelion.
Asa ca atunci cand am ajuns in statia de tren de la intrarea in parc, nu era absolut nimeni in jur. Nici urma de turist.

Si in loc sa o luam la picior spre circuitul superior am luat primul tren catre Devil's Throat. 
De la a doua statie s-au mai urcat cativa turisti insa nu era absolut nimic in comun cu aglomeratia ingrozitoare vazuta prin diverse fotografii. Eram vreo 20 de turisti toti atunci cand am ajuns pe platforma  de la Devil's Throat. Mai liber de atat nu are cum sa fie decat poate daca inchiriezi tot parcul pentru tine (nu ca asta ar fi posibil pentru muritorul de rand). Si in plus - nu mai ploua. Yupyyyy.

Daca ar fi sa aleg un singur loc unde sa mergi ca sa vezi o particica de cascada atunci in mod sigur as alege Devil's Throat. Sunt alte locuri de unde privelistea poate ca este mai pitoreasca pentru ca vezi zeci si zeci de cascade mai mici una langa alta, insa nimic nu se compara cu puterea apei pe care o simti atunci cand esti la Devil's Throat. Mai ales daca mergi atunci cand debitul apei este foarte sus. Absolut uimitor. si cu greu ne-am desprins de langa balustrada si am plecat sa vedem si ce altceva ne mai ofera parcul.

Am luat trenul inapoi pana la statia EstaciĆ³n Cataratas si de acolo am luat-o la picior pe Circuitul superior. La inceputul traseului nu vezi mare lucru insa in departare se aude duduitul apei si dupa Devil's Throat stii ce te asteapta. Sau crezi ca stii. Pentru ca surpriza nu mai vine de la debit si putere de data asta ci de la dimensiune. Te uiti la peretele ala intreg plin cu cascade mai mari sau mai mici si intelegi de ce Iguazu este atat de celebra. Nu ar putea fi altfel.

De acolo ne-am intors iar la statia de tren si am pornit catre Circuitul inferior. Vroiam sa luam o plimbare cu barca si sa ajungem pana sub cascade. Insa am descoperit ca din cauza nivelului ridicat al apei doar plimbarea scurta cu barca nu era posibila ci trebuia sa iei si un pachet care includea barca si o plimbare prin jungla cu o masina de teren. Nu ma tenta deloc sa platesc 650 peso pt Gran Aventura in loc de 350 peso pentru plimbarea cu barca pentru o plimbare de 6 km pe o poteca pe undeva prin padure. Dar cum oricum nu aveau locuri pentru ziua aia alegerea a fost foarte simpla pentru ca de fapt nu era o alegere: am renuntat la barca si am pornit pe jos pe Circuitul inferior.

Circuitul inferior nu m-a mpresionat deloc si in cazul in care timpul este limintat se poate renunta usor la el. Insa daca nivelul apei este scazut atunci o plimbare pe aici este aproape obligatorie pentru ca este accesul catre pontonul de unde pleaca barca pentru ajuns sub cascade (in cazul in care va tenteaza) dar si ferry-ul catre San Martin Island. Insula care iar ne-a fost inaccesibila pentru ca nivelul apei era prea ridicat.

La plecare am vrut sa mergem un pic pe o poteca numita Sendero del Macuco - Macuco Trail care are 7 km lungim (one way) si care te duce o leaca prin padure sa vezi si altceva decat cascade. Insa nu am putut face nici macar doi pasi pe ea pentru ca era noroiul pana la genunchi. Ne-am dat batuti si ne-am indreptat catre autobuz, bucurosi ca pana la urma nu a plouat deloc astazi. Nici nu a fost soare si frumos dar asta prea putin conteaza. Important este ca am putut vedea tot ce am vrut sa vedem fara sa ne transformam in niste muraturi.

Recunosc ca nu ma asteptam sa fiu cine stie ce impresionata de Iguazu. Am vazut multe lucruri frumoase in ultimii ani si devine din ce in ce mai greu sa fiu scoasa din papuci de uimire. Asa ca am pornit la drum destul de sceptica. Nu puteam fi insa mai departe de realitate. Iguazu este clar pe lista mea cu recomandari pentru "locuri de vazut intr-o viata". Trebuie sa o vedeti sa intelegeti de ce.

Hai cu trenul ca noi suntem gata
Dar numai noi ca in rest e pustiu
Nu ca ne-am plange ca e pustiu
Incet incet ne facem drum prin padure
La inceput nu se anunta nimic iesit din comun
Doar o mare intindere de apa
Dar acolo in departare ni se pregateste ceva
Et voila....

Devil's Throat



Dar sa vedem cate ceva si de pe Circuitul Superior

Mai sunt multe?




Dupa primele doua trasee, circuitul inferior pare fix ce ii spune numele


Monday, May 2, 2016

Cascada Iguazu - Detalii organizatorice



Inainte de povestile cu poze, o sa scriu cateva detalii organizatorice pentru vizitarea cascadei Iguazu. Ca mentiunea ca "disclaimer"-ul este ca e vorba totusi despre o activitate in Argentina unde preturile variaza de la o zi la alta din cauza inflatiei deci nu le luati ca batute in cuie. Tot asa cum nu luati ca batute in cuie informatiile despre transport. Este doar un punct de plecare in procesul de organizare. Atat.

Cate zile?
Sunt persoane care organizeaza intreaga vizita a cascadei intr-o singura zi: zboara dimineata tare din Buenos Aires, iau taxiul de la aeroport direct catre partea argentiniana a cascadei (aeroportul e foarte aproape de intrarea in parcul national), viziteaza numai partea argentiniana apoi iau taxiul iar catre aeroport si pleaca cu ultimul avion catre Buenos Aires. 
Am facut o simulare pentru 1 August 2016 ca sa vedeti cam care sunt orele de zbor (Exista si un avion de la Iguazu catre Buenos Aires cu o ora mai devreme):

Este cat se poate de realizabil. 
Este adevarat ca este foarte obositor si riscant (in cazul in care sunt probleme cu zborul) dar asta va fi de departe cea mai ieftina (si ca timp si ca bani) solutie pentru vizitarea cascadei.
Daca vrei sa vizitezi si partea braziliana atunci trebuie sa acorzi cel putin 2 zile excursiei. In prima zi iei primul din Buenos Aires catre cascade, apoi taxiul direct catre cascade, iti lasi bagajul la intrarea in parc (exista un serviciu de "luggage storage"), vizitezi partea argentiniana, iei taxiul catre hotelul unde te-ai decis sa stai iar a doua zi mergi catre partea braziniana si seara pleci cu ultimul zbor catre Buenos Aires.
In cazul in care nu vrei sa ai prea multa bataie de cap atunci iti iei ceva marja de eroare si stai patru nopti la hotel in Iguazu. Asta este cea am facut noi: am ajuns pe pe 31 decembrie seara, pe 1 ianuarie am vizitat partea argentiniana, pe 2 ianuarie partea braziliana si pe 3 ianuarie am plecat cu avionul de la 8 dimineata inapoi catre Buenos Aires. 
Sfatul meu este sa mergeti cel putin pe ideea de 2 zile. Pentru ca ambele parti merita din plin sa fie vizitate. Apoi daca sunteti calatori cu mai putina experienta atunci v-as sfatui in mod clar sa va luati o marja serioasa la timp. Noi nu am avut deloc probleme cu transportul insa din ce am discutat cu persoane care calatoresc in Argentina foarte des, se pare ca noi nu suntem normalitatea ci exceptia.
Transportul catre cascade
Scriam zilele trecute ca cel mai mare cost pentru vizitarea cascadei este transportul. Indiferent daca mergi cu autobuzul sau daca mergi cu avionul, costul va fi unul cat se poate de serios. Si surprinzator nu sunt diferente foarte mari de pret daca biletul la avion este luat din timp. Pretul la autobuz este in jur de 200 de dolari dus-intors. La avion gasesti cu 220-250 de euro dus-intors daca te pregatesti din timp. Diferenta cea mare este ca drumul dureaza 20-24 de ore cu autobuzul sau 1.45 h cu avionul. Inutil sa spun care este varianta de preferat. 
Sunt doua aeroporturi in imediata vecinatate a cascadelor (Foz do IguaƧu Airport (IGU) pe partea braziliana si Cataratas del IguazĆŗ (IGR) pe partea argentiniana) si din Buenos Aires catre IGU sunt destul de multe zboruri zilnice atat cu LAN cat si cu AerolĆ­neas Argentinas. Ai de unde alege.

Hotelul   
Pentru hotel exista doua posibilitati. Ori iti iei un hotel in Puerto Iguazu (localitatea cea mai apropiata de cascada in partea argentiniana) ori te concentrezi pe multiplele lantulri hoteliere ce si-au deschis ditamai hotelurile de sute de camere in jurul parcului national sau chiar in parc daca ai destul buget.
Noi am decis ca nu vrem sa depindem de taxi pentru orice miscare asa ca am inchiriat o camera la un hotel in Puerto Iguazu la doi pasi de statia de unde luai autobuzul catre cascade atat partea argentiniana cat si partea braziliana. 
Evident ca mega-resorturile aparute la marginea localitatii iti ofera mai mult confort, mai multa liniste, mai putina bataie de cap dar si mai putina independenta. 
Noi am ales independenta.
Indiferent ce ati alege trebuie insa sa fiti pregatiti sa platiti mult pentru niste conditii care in nici un caz nu se reflecta in pret. Am mai spus ca Argentina este tara cu cel mai prost raport pret-calitate pe care am vizitat-o. Iar Puerto Iguazu pare a fi undeva in varful ei.

Transportul local 
De la autogara din Puerto Iguazu exista autobuze (au pancarda cu Parque Nacional/CATARATAS) care te duc pana la intrarea in parc - partea argentiniana. Pretul este de 50 peso si drumul dureaza in jur de 20 de minute daca imi aduc bine aminte. Pimul autobuz pleaca la 07.20 si apoi din 20 in 20 de minute.
De la aceeasi autogara iei si autobuzul catre partea braziliana (Cataratas Brazil). Pretul este 65 peso si drumul dureaza in jur de o ora. Primul autobuz este la 08.00 si apoi din ora in ora. 
Evident ca poti oricand sa folosesti taxiul in loc de autobuz insa ce nu as recomanda in nici un caz este taxiul catre partea braziliana. Pentru ca la vama autobuzul are linie separata si nu asteapta la coada. Pe cand taxiurile da. Si timpii de asteptare pot fi extrem de lungi. 

Intrarea in parcul national
Parcul argentinian este deschis in fiecare zi intre 08.00 si 18.00  iar pretul este 260 peso pentru o zi. Exista posibilitatea sa ai o reducere de 50% in cazul in care vrei sa vizitezi cascada a doua zi pentru asta trebuie insa sa ai o stampila. Deci intrebati la intrare de stampila ca nu se pune automat.
Primul tren de la intrarea in parc catre Upper Ciucuit (Circuito Superior) si Lower Circuit (Circuito Inferior pleaca la 08.30 si apoi din 30 de min in 30 de min. Mai mult trenul de la 08.30 ajunge fara sa schimbi pana la Devil's Throat - Garganta del Diablo. Ultimul tren catre Devil's Throat pleaca la  16.00 (primavara si vara) sau 15.00 (toamna si iarna).
Parcul brazilian este deschis in fiecare zi intre 09.00 si 17.00 iar pretul este BRZ 58 plus 3.2 autobuzul din interiorul parcului. Autobuzele pleaca continuu de la intrarea din parc si au trei statii: la Safari Boat Trip apoi la inceputul potecii si ultima la magazinele de suveniruri si restaurante de la sfarsitul potecii.

Ce m-a enervat cel mai mult pe vremea cand planuiam vizita a fost ca nu exista (sau nu am gasit eu) nici un site oficial de unde sa iti iei informatiile. De ce ar exista, nu? Cand am ajuns acolo am descoperit ca majoritatea informatiilor pe care le aveam erau incomplete, gresite sau demult nefolosite. Inca un motiv in plus sa aveti ceva flexibilitate in program. Daca ai buget nelimitat orice este posibil. Daca nu atunci mai bine "pole-pole".

Cele mai utile resurse pentru mine au fost:
http://www.iguassufallstour.com/main.php?run=tips.html
http://globetrottergirls.com/2013/08/things-nobody-tells-you-about-iguazu-falls/