Monday, May 2, 2016

Cascada Iguazu - Detalii organizatoriceInainte de povestile cu poze, o sa scriu cateva detalii organizatorice pentru vizitarea cascadei Iguazu. Ca mentiunea ca "disclaimer"-ul este ca e vorba totusi despre o activitate in Argentina unde preturile variaza de la o zi la alta din cauza inflatiei deci nu le luati ca batute in cuie. Tot asa cum nu luati ca batute in cuie informatiile despre transport. Este doar un punct de plecare in procesul de organizare. Atat.

Cate zile?
Sunt persoane care organizeaza intreaga vizita a cascadei intr-o singura zi: zboara dimineata tare din Buenos Aires, iau taxiul de la aeroport direct catre partea argentiniana a cascadei (aeroportul e foarte aproape de intrarea in parcul national), viziteaza numai partea argentiniana apoi iau taxiul iar catre aeroport si pleaca cu ultimul avion catre Buenos Aires. 
Am facut o simulare pentru 1 August 2016 ca sa vedeti cam care sunt orele de zbor (Exista si un avion de la Iguazu catre Buenos Aires cu o ora mai devreme):

Este cat se poate de realizabil. 
Este adevarat ca este foarte obositor si riscant (in cazul in care sunt probleme cu zborul) dar asta va fi de departe cea mai ieftina (si ca timp si ca bani) solutie pentru vizitarea cascadei.
Daca vrei sa vizitezi si partea braziliana atunci trebuie sa acorzi cel putin 2 zile excursiei. In prima zi iei primul din Buenos Aires catre cascade, apoi taxiul direct catre cascade, iti lasi bagajul la intrarea in parc (exista un serviciu de "luggage storage"), vizitezi partea argentiniana, iei taxiul catre hotelul unde te-ai decis sa stai iar a doua zi mergi catre partea braziniana si seara pleci cu ultimul zbor catre Buenos Aires.
In cazul in care nu vrei sa ai prea multa bataie de cap atunci iti iei ceva marja de eroare si stai patru nopti la hotel in Iguazu. Asta este cea am facut noi: am ajuns pe pe 31 decembrie seara, pe 1 ianuarie am vizitat partea argentiniana, pe 2 ianuarie partea braziliana si pe 3 ianuarie am plecat cu avionul de la 8 dimineata inapoi catre Buenos Aires. 
Sfatul meu este sa mergeti cel putin pe ideea de 2 zile. Pentru ca ambele parti merita din plin sa fie vizitate. Apoi daca sunteti calatori cu mai putina experienta atunci v-as sfatui in mod clar sa va luati o marja serioasa la timp. Noi nu am avut deloc probleme cu transportul insa din ce am discutat cu persoane care calatoresc in Argentina foarte des, se pare ca noi nu suntem normalitatea ci exceptia.
Transportul catre cascade
Scriam zilele trecute ca cel mai mare cost pentru vizitarea cascadei este transportul. Indiferent daca mergi cu autobuzul sau daca mergi cu avionul, costul va fi unul cat se poate de serios. Si surprinzator nu sunt diferente foarte mari de pret daca biletul la avion este luat din timp. Pretul la autobuz este in jur de 200 de dolari dus-intors. La avion gasesti cu 220-250 de euro dus-intors daca te pregatesti din timp. Diferenta cea mare este ca drumul dureaza 20-24 de ore cu autobuzul sau 1.45 h cu avionul. Inutil sa spun care este varianta de preferat. 
Sunt doua aeroporturi in imediata vecinatate a cascadelor (Foz do Iguaçu Airport (IGU) pe partea braziliana si Cataratas del Iguazú (IGR) pe partea argentiniana) si din Buenos Aires catre IGU sunt destul de multe zboruri zilnice atat cu LAN cat si cu Aerolíneas Argentinas. Ai de unde alege.

Hotelul   
Pentru hotel exista doua posibilitati. Ori iti iei un hotel in Puerto Iguazu (localitatea cea mai apropiata de cascada in partea argentiniana) ori te concentrezi pe multiplele lantulri hoteliere ce si-au deschis ditamai hotelurile de sute de camere in jurul parcului national sau chiar in parc daca ai destul buget.
Noi am decis ca nu vrem sa depindem de taxi pentru orice miscare asa ca am inchiriat o camera la un hotel in Puerto Iguazu la doi pasi de statia de unde luai autobuzul catre cascade atat partea argentiniana cat si partea braziliana. 
Evident ca mega-resorturile aparute la marginea localitatii iti ofera mai mult confort, mai multa liniste, mai putina bataie de cap dar si mai putina independenta. 
Noi am ales independenta.
Indiferent ce ati alege trebuie insa sa fiti pregatiti sa platiti mult pentru niste conditii care in nici un caz nu se reflecta in pret. Am mai spus ca Argentina este tara cu cel mai prost raport pret-calitate pe care am vizitat-o. Iar Puerto Iguazu pare a fi undeva in varful ei.

Transportul local 
De la autogara din Puerto Iguazu exista autobuze (au pancarda cu Parque Nacional/CATARATAS) care te duc pana la intrarea in parc - partea argentiniana. Pretul este de 50 peso si drumul dureaza in jur de 20 de minute daca imi aduc bine aminte. Pimul autobuz pleaca la 07.20 si apoi din 20 in 20 de minute.
De la aceeasi autogara iei si autobuzul catre partea braziliana (Cataratas Brazil). Pretul este 65 peso si drumul dureaza in jur de o ora. Primul autobuz este la 08.00 si apoi din ora in ora. 
Evident ca poti oricand sa folosesti taxiul in loc de autobuz insa ce nu as recomanda in nici un caz este taxiul catre partea braziliana. Pentru ca la vama autobuzul are linie separata si nu asteapta la coada. Pe cand taxiurile da. Si timpii de asteptare pot fi extrem de lungi. 

Intrarea in parcul national
Parcul argentinian este deschis in fiecare zi intre 08.00 si 18.00  iar pretul este 260 peso pentru o zi. Exista posibilitatea sa ai o reducere de 50% in cazul in care vrei sa vizitezi cascada a doua zi pentru asta trebuie insa sa ai o stampila. Deci intrebati la intrare de stampila ca nu se pune automat.
Primul tren de la intrarea in parc catre Upper Ciucuit (Circuito Superior) si Lower Circuit (Circuito Inferior pleaca la 08.30 si apoi din 30 de min in 30 de min. Mai mult trenul de la 08.30 ajunge fara sa schimbi pana la Devil's Throat - Garganta del Diablo. Ultimul tren catre Devil's Throat pleaca la  16.00 (primavara si vara) sau 15.00 (toamna si iarna).
Parcul brazilian este deschis in fiecare zi intre 09.00 si 17.00 iar pretul este BRZ 58 plus 3.2 autobuzul din interiorul parcului. Autobuzele pleaca continuu de la intrarea din parc si au trei statii: la Safari Boat Trip apoi la inceputul potecii si ultima la magazinele de suveniruri si restaurante de la sfarsitul potecii.

Ce m-a enervat cel mai mult pe vremea cand planuiam vizita a fost ca nu exista (sau nu am gasit eu) nici un site oficial de unde sa iti iei informatiile. De ce ar exista, nu? Cand am ajuns acolo am descoperit ca majoritatea informatiilor pe care le aveam erau incomplete, gresite sau demult nefolosite. Inca un motiv in plus sa aveti ceva flexibilitate in program. Daca ai buget nelimitat orice este posibil. Daca nu atunci mai bine "pole-pole".

Cele mai utile resurse pentru mine au fost:
http://www.iguassufallstour.com/main.php?run=tips.html
http://globetrottergirls.com/2013/08/things-nobody-tells-you-about-iguazu-falls/

No comments:

Post a Comment