Wednesday, August 19, 2015

Skyscanner - mon amour!

Este imposibil sa  vorbesc de planuit calatorii si sa nu mentionez prietenul meu de nadejdie la cumparat bilete de avion - Skyscanner
Sunt ani buni de zile de cand fiecare bilet cumparat presupune intai o vizita pe Skyscanner. Fara dezlegare de la nenea meta-search -ul atotstiutor nu deschid portofelul pentru nimic in lume.

Ce este un motor de meta-search?
Un motor de meta-search este raspunsul la rugaciunile mele asiduue de calator.
Dar in afara de asta si la modul mai detaliat este un site care cauta automat biletul dorit de tine in bazele de date ale companiilor aeriene (de linie sau low cost) si ale agentiilor online de ticketing.  
O mana cereasca pentru ca te salveaza pe tine de la a face tu zeci si zeci de cautari pentru a gasi cea mai buna varianta. O apasare de buton si galeata cu informatii se revarsa asupra ta.

Care sunt cele mai folosite motoare de meta-search?
Exista zeci de variante dar cele mai conoscute si mai folosite si mai laudate sunt: Kayak (cred ca unul dintre primele motoare de genul asta de pe piata si poate cel mai folosit), Momondo, Mobissimo, Google/ITA software, TripAdvisor Flights si bineinteles mult laudatul (de mine) SkyScanner.  
Am incecat de mai multe ori sa folosesc si celelalte motoare de cautare insa de fiecare data ma intorc la marea mea iubire. Nu neaparat din motive obiective. Sunt multe motoare care ofera acelasi lucru si uneori poate chiar o interfata mai prietenoasa si mai multe criterii de selectie dar Skyscanner este primul pe care l-am folosit si cu care sunt extrem de obisnuita. Ce pot sa spun? I am a creature of habit.
Evident ca daca ai timp si chef sau daca nu gasesti ce te intereseaza pe unul dintre site-uri poti sa le folosesti si pe celelalte. Poate poate...De fiecare data cand le-am comparat insa nu am gasit nimic iesit din comun de bun care sa nu fie deja semnalat de Skyscanner.

De ce imi place atat de mult Skyscanner?
  • Ma salveaza de la a cauta acelasi bilet pe zeci de site-uri de la diverse companii aeriene (unele pe care nici nu le stiu) sau agentii de ticketing.
  • Faptul ca face cautarea si la agentii de ticketing este un foarte mare plus. Toate biletele intercontinentale pe care le-am cumparat in ultimii 5 ani (in afara de cele 2 de la KLM catre America de Sud) au fost luate de la agentii de ticketing pentru ca preturile erau cu minim 75 de euro de persoana mai mici decat direct de pe site-ul companiei aeriene.
  • Este gratis. Nu platetsi in plus la biletul de avion pentru ca este gasit prin Skyscanner.
  • Nu trebuie sa folosesti date fixe ci te poti uita la cel mai ieftin bilet din luna aia, sau anul ala. Practic poti sa faci ce combinatie vrei tu de date de plecare si de sosire ca sa ajungi la cel mai mic pret. Informatia asta este foarte utila si ca sa iti faci o idee care este cel mai bun pret pe ruta respectiva. Sa stii ce e rezonabil sa speri.
  • Poti sa setezi nu numai zilele de calatorie dar chiar si orele. Foarte util daca ai conexiuni de prins.
  • Poti sa excluzi companii aeriene cu care nu vrei sa zbori.
  • Poti sa setezi sa fie numai zbor direct sau care este perioada maxima de asteptare intre conexiuni pe care esti dispus sa o accepti.
  • Poti sa setezi ca plecare si la destinatie nu un aeroport anume ci o tara anume. 
  • Ai posibilitatea sa iti setezi alarme pentru o destinatie anume si vei primi mail cu evolutia pretului.
  • Poti sa alegi "Everywhere" pentru destinatie. Iubesc posibilitatea asta. Si nu e o exagerare. Este ca si cum ai fi un copil intr-un magazin cu jucarii si ai voie sa te joci cu tot ce vrei tu. Pui orasul de plecare, o luna anume cand vrei sa calatoresti, everywhere la destinatie si ai bilet pentru visat.
Posibil dezavantaj:
  • Singurul minus este legat de modul in care se face cautarea. pentru a fi o cautare rapida Skyscannerul foloseste propriile baze de date nu direct site-ul de pe care a luat pretul. Actualizarea bazelor proprii se face destul de des dar nu este totusi "real time". Deci se poate ca anumite promotii sa nu apara imediat pe Skyscanner (nu am experimentat inca asta) sau ca atunci cand esti directionat la site-ul pe care au gasit pretul cel mai mic sa descoperi ca de fapt pretul e un pic mai mare pentru ca intre timp s-au epuizat biletele de la acea clasa de calatorie. 
Sfat:
  • Atunci cand incepeti cautarea unui bilet puneti doar o singura persoana la numar de calatori. Daca gasiti pretul dorit atunci cresteti numarul de clalatori la 2, 3 etc. Pana ajungeti la cati sunteti in total. Explicatia este cat se poate de simpla. Clasa Economy de exemplu nu este una singura mare si lata. Ci ea este impartita in subclase notate cu litere de la L la T sa zicem (exemplu de dragul exemplului, nu il luati literele ca litera de lege). Biletele de la presupusa litera T sunt cele mai ieftine iar cele de la litera L cele mai scumpe. Vinderea biletelor se incepe de la clasa cea mai ieftina. Sa zicem ca sunt 10 bilete disponibile la litera T. Cand ele se vad se trece la litera S unde mai sunt sa zicem inca 20 de bilete. Dupa ce se vad si astea se trece la R care este si mai scumpa si tot asa. Daca mai este doar un bilet disponibil la clasa T si voi cautati bilete pentru 2 calatori, in loc sa va dea un bilet T si unul S iti da doua bilete S. Deci vei plati mai mult decat daca ai cumpara separat unul T si unul S. Deci intotdeauna incepeti cu 1 singura persoana. Intotdeauna. Am intalnit cazul asta de atat de multe ori incat as cumpara un bilet spre Asia cu diferentele provenite doar de aici.


 

Tuesday, August 18, 2015

Scump, domnule, scump! Dincolo era mai ieftin biletul.

Adevarul este ca ar trebui sa fim foarte bucurosi ca traim anii de acum cu niste preturi la biletele de avion care ma fac sa ma intreb oare cum de mai exista companii aeriene nefalimentare. Uitandu-ma la unele preturi mi se pare imposibil sa aibe vreuna profit.
Acum ceva timp ne-am intalnit la o petrecere cu un domn care lucreaza de peste 20 de ani pe la diverse companii aeriene. Nu se ocupa de vandut bilete persoanelor fizice ci de incheiat contracte cu tot felul de firme pe rute bine stabilite dar din vorba in vorba si-a adus aminte ca prima companie la care a lucrat acum 20 de ani era una britanica si cel mai ieftin bilet de avion Bruxel-Londra costa un pic peste 600 de euro. 
Intr-o discutie despre biletele de avion "atunci" si "acum" niste prieteni norvegieni isi aduceau aminte ca prima data cand au fost in Africa de Sud acum 30 de ani au platit (transformat in euro) 8000 de euro de persoana. Si era cel mai ieftin chiar.
Dar nici nu trebuie sa ma gandesc atat de departe. Prima data cand am plecat in Belgia (acum 10 ani) cel mai ieftin bilet de avion era 350 de euro la Tarom. Si ce fericita am fost ca am gasit o agentie care sa mi-l vanda la pretul asta. Pe site-ul Tarom-ului pretul era 600 de euro. In martie mama a venit in vizita platind 25 de euro pe un bilet dus-intors cu Ryanair. A ajuns sa ma costa mai mult combustibilul la masina ca sa o iau de la aeroport si sa o duc decat biletul de avion. Ceea ce mi se pare absolut de neinteles.
Insa chiar si in conditiile astea pretul unui bilet de avion catre Asia sau Africa sau America de Sud reprezinta una dintre cele mai mari contributii la bugetul de calatorie. Un pret bun la biletul intercontinental inseamna cateva sute de euro in plus de cuplu pentru rasfat cand ajungi la destinatie. Ca doar nu o sa punem banii la economii. Nu exista asa ceva :)

Deci discutia de azi este despre cum atac eu ideea gasirii si cumpararii unui bilet ieftin.

Nu va asteptati insa la solutii miraculoase. Nu exista asta ceva. Nimeni pe lumea asta nu va va gasi ultra super promo pret pentru date fixe pentru destinatie fixa si daca se poate si foarte aproape de data plecarii decat daca s-au deschis cerurile si s-a pogorat Duhul Sfant asupra voastra. In rest e ca pentru noi toti ceilalti muritori de rand: rabdare, documentare, urmarirea preturilor, zeci de newsletter-uri citite, flexibilitate si posibilitatea de a reactiona rapid atunci cand apare ceva.

Cel mai bun mod de a gasi un pret ok pentru biletele de avion intercontinentale (si nu numai) este sa urmaresti promotiile pe care le lanseaza diversele companii aeriene. Pentru asta faci ceea ce face orice calator impatimit: te abonezi la newsletter-urile de la toate companiile aeriene care zboara din zona ta. La ce sunt abonata eu? Pai: Turkish Airlines, KLM, Air France, Brussel Airlines, Tarom, Etihad, Emirates, Qatar, Lufthansa, British Airlines, Fly Pegasus, Air Asia si Norwegian Air (nu ma intrebati de ce ultima). Evit Iberia si Alitalia prin urmare nu le urmaresc preturile. Mai bine sa nu fiu tentata. 
Aditional am in blogroll o gramada de bloguri de calatorii unde apar foarte des promotiile "prea bun sa fie adevarat dar totusi e". In plus fata de promotiile companiilor, pe blogurile astea apar si greselile de tarif. Sunt oameni care au zburat cu ceva zeci de euro spre SUA datorita unor astfel de greseli. Raspunsul la rugaciunile tuturor calatorilor din lume idiferent ca sunt religiosi sau nu :)
Intotdeauna apar preturi de la promotii care sunt atat de mici incat iti fac ochii sa iti straluceasca precum luminitele de Craciun. Conditiile insa sunt: sa fii disponibil sa pleci oricand in vacanta (nu prea o sa gasesti promotii rasunatoare in perioada Craciunului sau in iulie-august cand toata lumea merge in vacanta), sa fii disponibil sa pleci in viitorul foarte apropiat (1 luna-2), sa fii deschis sa mergi in extra sezon in destinatia cu pricina si cel mai important sa fii deschis la orice destinatie. Poti evident sa astepti sa apara promotie pe destinatia dorita de tine. Dar de ce ai face asta cand lumea e plina de locuri uimitoare de vizitat? Nu mai bine mergi oriunde iti apare un pret mic mic mic de tot? Si ar mai fi sa nu fii pretentios la timpul de zbor si la numarul de schimbari de avion. Cele mai mici preturi apar de obicei pentru curse care au multiple schimbari de avion sau care au timpi de asteptare foarte mari intre segmentele de zbor.
Daca esti flexibil la perioada de calatorie si la destinatia de calatorie este posibil sa gasesti niste preturi absolut uimitoare. Imi aduc aminte acum ceva timp era o promotie la TAM la bilete de avion Madrid-Lima-Londra la 272 de euro. Asta in conditiile in care noi am platit 1100 de euro pentru biletul Amsterdam-Lima la KLM. Evident ca e o diferenta mare: la KLM era zbor direct, ore extrem de bune, zile perfect alese, aceeasi destinatie de dus si intors. Dar totusi 272 de euro in loc de 1100. Pentru 2 persoana asta inseamna 1656 de euro. Pai de banii astia te plimbi prin Peru 2 saptamani daca esti la buget redus. Un astfel de bilet nu se rateaza. Vezi promotia si in urmatoarele 30 de secunde cumperi biletele. Ca se prea poate ca dupa 5 minute cat iti ia sa iti suni sotul sa nu mai gasesti nimic de cumparat.

Problema la noi este ca noi nu putem calatori oricand. Suntem legati de perioadele in care toata lumea merge in vacanta: Craciun-Revelion si Iulie-August. Asa ca personal nu prea am nici o sansa sa profit de marile promotii. Deci in afara de faptul ca sunt abonata la scrisorile companiilor aeriene care imi atrag atentia daca totusi apare ceva, am o alta strategie. Am o "lista" cu destinatii care m-ar interesa si la fiecare cateva zile intru pe skyscanner (se poate folosi orice alt site de meta search) si vad care ar fi preturile pentru perioada cand vrem noi sa calatorim pentru destinatiile alea. Am si alarme puse pe skyscanner pentru anumite destinatii si primesc mail care ma anunta care e evolutia preturilor. Verific insa si care sunt cele mai mici preturi pentru destinatia aia in orice alta luna din an. Asa ca in timp invat destul de bine ce inseamna pret bun pentru destinatiile de interes. Si odata aparut pretul bun cumpar biletele si basta. Nu conteaza ca le cumpar cu 6-8-9 luni inainte. Stiu ca e un pret bun si pentru mine asta e suficient. Nu astept niciodata poate apare promotie ultra super mega pentru destinatia aia pentru ca stiu ca in perioadele cand pot eu sa calatoresc sansele la promotii de genul asta sunt minime. 

Ce inseamna "pret bun" pentru mine? Pai regula de aur este ca 450-500 de euro pentru Kuala Lumpur, Bangkok, Beijing, Hong Kong, Singapore, New Delhi, Nairobi, Johannesburg, Entebbe este cat se poate de ok. Daca e mai aproape de 400 decat de 500 este chiar foarte bine. Iar peste 500 de euro nu platesc pentru nimic in lume.  
Pentru America de Sud e cu totul alta mancare de peste. Una care nu imi place deloc. Pentru ca preturile sunt in cu totul alta categorie. In afara de ceva promotii care apar din cand in cand pentru Sao Paolo sau Rio este foarte greu sa gasesti ceva ieftin. Si cum nu am decat 2 experiente de cumparat bilete de avion pentru zona aia (ambele foarte scumpe) nu imi permit sa dau sfaturi. Poate voi aveti mai mult noroc. 

Si daca tot am vorbit de flexibilitatea la destinatii o idee foarte importanta care trebuie subliniata neaparat este ca prieten foarte bun in cautarea de bilete de avion iti e o harta. Nu mereu trebuie sa iti iei biletul de avion fix catre destinatia finala. Sau fix din orasul cel mai apropiat de tine. Un low cost local combinat cu o companie mare pentru zborul intercontinental poate da rezultate magice.
De exemplu cand calatorim in Asia de Sud Est vanez intotdeauna bilete de avion cate Kuala Lumpur. De ce ma duc in Malaezia cand eu vreau sa ajung in Laos de exemplu? Foarte simplu: un bilet din Europa catre tari precum Cambodgia, Laos, Myanmar chiar si Vietnam costa atat de mult incat te dai batut de la prima vedere. Kuala Lumpur este insa hub-ul principal Air Asia. Iar de aici ajungi oriunde in Asia la niste preturi atat de mici incat te gandesti ca o sa fii transportat pe un scaunel de pescar asezat pe aripa avionului. Din fericire nu e asa. Doar pretul e mic. Conditiile sunt cat se poate de ok pentru un low cost. 
Apropos daca vreodata va tenteaza Australia o idee ar fi sa va uitat la low costurile din Kuala Lumpur care Sydney de exemplu. Air Asia are zboruri la 130 de dolari pe ruta asta. 
O alta idee este sa urmaresti promotiile companiilor low cost care zboara din Dubai catre India, Sri Lanka, Filipine etc. Combinat cu un low cost catre Dubai se poate ajunge la preturi foarte bune. Chiar acum ceva timp Cebu Pacific avea niste preturi Dubai-Manila dus intors la 100 de euro de persoana. Iar Wizz-ul zboara catre Dubai la niste preturi la fel de mici. Sa ajungi din Romania in Filipine la preturi de 200-250 de euro nu e de ici de colo. 

In concluzie solutii exista pentru preturi cat de cat ok. Nu pica insa din cer. Ci de obicei trebuie sa fii activ cu ochii pe ce promotii apar si sa te agati si cu mainile si cu picioarele de ele atunci cand sunt extraordinar de bune. 
Sunt absolut sigura ca vor fi foarte multi care vor citi ce zisei mai sus si vor ajunge la concluzia ca e mare bataie de cap. Atunci cand esti incepator si neeexperimentat e normal sa fii efectiv depasit de nebunia preturilor. Cu timpul insa va deveni ceva cat se poate de normal.
Personal o vad ca pe o rutina. Dar o rutina placuta. Nu mi se pare nici un efort. Nici o bataie de cap. Nimic iesit din comun. Mai toate zilele mele incep cu cafeaua de dimineata si uitatul pe skyscanner la biletele de avion. 5 minute sunt suficiente sa imi fac o parere pe ziua cu pricina. De apare ceva bine , de nu si maine e o zi. E un hobby. Si un hobby nu ar trebui sa ti se para niciodata agasant.
Fiecare "search" este un motiv de visat cu ochii deschisi. 
Daca mergem acolo? 
Sau acolo? 
Sau acolo?
Ia uite ce bilet tare pentru acolo. 
Cipri ce ar fi daca?
Si uite asa mai apare un inceput de aventura.






Monday, August 17, 2015

E scump sa mergi in vacante exotice!

Acum cateva zile am vazut un articol dat mai departe de cineva pe facebook care incerca sa argumenteze ca nu orice excursie in locatii exotice este scumpa si ca se poate calatori foarte usor ieftin si bine prin locuri de vis.
Oricine a calatorit independent prin Asia de Sud Est va intelege perfect articolul ala si ii va da mare dreptate. Insa marea majoritate are tendinta sa spuna ca articolul este o mare minciuna. Din pacate nu reusesc sa gasesc iar articolul ca sa vedeti si voi comentariile. Dar concluzia e ca mai nimeni nu credea ca e adevarat ce se scrie in articol. Si daca exista cineva care crede ca ar fi posibil se venea cu explicatia ca este posibil sa fie ieftin doar daca stai in cocioabe cu toaleta in fundul curtii, nu ai apa curenta, mananci de pe strada si calatoresti in cele mai proaste autobuze vazute vreodata pe acest pamant.
Sincer pentru mine nu este nici o supriza sa vad o astfel de reactie. Pentru ca este exact ceea ce experimentam si noi din partea oamenilor ce nu au calatorit in afara Europei.
Atat de des am auzit replica din titlu incat probabil ca ar fi trebuit sa ajung imuna la ea.
Din pacate insa nu am ajuns imuna si precum un Don Quijote calare pe avion ma tot lupt cu morile de vant si incerc sa conving lumea ca departe nu este sinonim cu scump.
Sper ca nu sunt inteleasa gresit.
Nu sustin ca oricine poate calatori oricand pe alte continente. Si ca ar fi atat de ieftin incat poti sa mergi in Thailanda  in loc de all inclusive in Turcia, Grecia sau Bulgaria. 
Nu sustin nici ca nu se poate calatori ieftin in tarile scumpe din Europa. 
Nu sustin nici ca ce  este ieftin pentru mine este ieftin pentru toata lumea. Sunt constienta ca "buget rezonabil" este o notiune extrem de relativa.
Ce sustin este ca daca ai suficienta rabdare incat sa te organizezi singur este foarte posibil sa ai o vacanta exotica la un pret pe care nu ti l-ai inchipuit posibil pentru niste conditii extraordinar de bune (as putea foarte usor sa le numesc de lux). Ai sanse extrem de mari sa platesti pe trei saptamani de lux in Indonezia mai putin decat pe zece zile cu buget redus pe Coasta de Azur.
De ce sunt atat de multi oameni care cred ca trebuie sa iti vinzi o mana si un picior pentru o vacanta pe o plaja cu nisip alb? 
Pai mai intotdeauna este din lipsa de informare. De multe ori din comoditate. Alteori din frica de a vedea ca se poate si ca doar te ascunzi dupa pret.
Daca te opresti cu investigatul la preturile de mii si mii de euro puse de agentiile de turism pentriu pachete de 8-10 zile prin Asia apai cred si eu ca ti se pare scump. 
Dar ia sa te organizezi pe cont propriu. Situatia se schimba cu totul. Va garantez.
Un alt motiv este ca de multe ori se greseste si se pun toate destinatiile exotice in aceeasi palarie. Bora Bora, Seychelles, Bali, Phuket. Toate sunt la fel nu? Doar sunt toate departe. 
Nicidecum. Sunt locuri unde pretul este prohibitiv si oricat de experimentat ai fi in ale calatoriilor nu vei ajunge sa platesti putin. Dar sunt locuri unde iti faci toate poftele pe niste preturi de nimic.
Din punctul meu de vedere combinatia de calatorit independent si destinatie aleasa bine este solutia pentru o vacanta exotica ieftina.
Discutia este foarte lunga si am o gramada de scris despre subiect asa ca o sa ma intind cu ea pe cateva scrieri consecutive in incercarea de a acoperi cateva dintre subiectele importante. Astazi incep cu ceea ce cred eu ca este definitoriul pentru buget: alegerea destinatiilor. Voi scrie in zilele viitoare si despre biletul de avion sau alegerea hotelurilor. Poate la sfarsit va fi cineva care va prinde curaj si va da o sansa locurilor astea de departe.
Ce vreau sa spun inainte sa ma pornesc pe scris sfaturi este ca  nu fac parte din calatorii care parca sunt la olimpiada de calatorit cat mai ieftin. Nu o sa ma auziti militand pentru stat in camere de 5 dolari pe noapte. Nici nu o sa ma auziti militand pentru stat 20 de ore in autobuz cand poti sa iei o ora avionul desi asta inseamna sa platesti de zece ori mai mult. Nici nu o sa vorbesc despre cum nu trebuie sa vizitezi vreo minune arhitectonica/istorica pentru ca te costa prea mult. Si nici nu o sa fac apologia mancatului de pe strada oricand si oriunde.
O vacanta este totusi o vacanta. O perioada in care te relaxezi, te alinti, te rasfeti si te recompensezi pentru un an intreg de munca. Nu fac un scop din calatoritul ieftin. Ci din calatoritul in care sa ma simt bine. Ca la sfarsit se dovedeste a fi ieftin asta e alta treaba. Si asta e ce vreau sa explic aici. Ca se poate ieftin si bun. Asta daca tineti minte ideea ca ieftin e relativa.

Din experienta proprie cele mai ieftine destinatii exotice prin care am pus piciorul sunt:
  • Toata Asia de Sud Est cu exceptia Myanmarului. Imi aduc aminte ca ne intorceam din Indonezia si pe avion am avut curiozitatea sa calculez cat am cheltuit in vacanta. Am calculat si recalculat de cateva ori pentru ca efectiv imi venea greu sa accept ca este corect. Nu am facut nici un minut economie in vacanta aia. Am facut toate nebuniile care ne-au dat prin cap. Ne-am luat chiar si certificarea PADI pentru scufundari in Gili Air. Iar la sfarsit costul a fost atat de mic incat atunci cand l-am pus pe Cipri sa ghiceasca cat ne-a costat a zis un pret cu un sfert mai mare. Odata ajunsi in Asia de Sud Est preturile sunt mici. Dupa orice standarde ati avea sunt preturi mici. Biletele de avion interne sau intre tari din Asia de Sud Est sunt la niste preturi de autobuz de cele mai multe ori. Air Asia este prietenul cel mai bun al calatorului si mai ca nu i-as ridica statuie. Cateva exemple ar fi preturile de 12 euro bilet dus intors intre Kuala Lumpur si Kota Bharu (de unde am trecut in Perhentians)  sau preturi de 50 de euro dus intors din Kuala Lumpur catre Cambodgia, Laos sau Myanmar. Vrei sa inchiriezi o masina su sofer? Am platit intre 25 de euro si 40 de euro pe zi. In Belgia ma costa mai mult taxiul pentru 20 de km decat o zi de masina cu sofer pe acolo. Vreti sa inchiriati un scooter? 5 euro. Un fel principal la un restaurant foarte frumos: 3-5 euro. La un restaurant mai putin aranjat platesti si 1-2 euro. Un suc natural de fructe in pahar mare (300 ml ) pe care abia il bei cu un pai gros cat degetul 0.75-1 euro. Un manunchi de 10-15 banane 0.5 euro. Despre hoteluri o sa scriu mai pe larg in zilele viitoare dar ca regula generala niciodata nu platim mai mult de 30-50 de euro pe camera dubla pentru niste hoteluri care in Europa de Vest  nu ar avea pret sub 200 de euro nici la cea mai cea promotie. Foarte rar platim mai mult si alea sunt pe post de rasfat. Daca va inchipuiti ca in Cambodgia, Laos sau in Indonezia nu ai alta varianta decat sa stai in cocioaba cu toaleta in fundul curtii si pat din scanduri atunci va sfatuiesc sa cititi posturile mele viitoare :) Asia de Sud Est este pentru mine locul unde luxul este cel mai usor accesibil. Daca il vrei. Daca nu il vrei atunci este locul unde poti sa stai luni de zile pe bani care abia ti-ar ajunge sa traiesti acasa in tara ta o luna. De ce credeti ca sunt atat de multi pensionari calatorind prin Asia de sud est? Le ajunge pensia mai bine in vacanta decat acasa.
  • India. India este atat de ieftina incat inteleg perfect de ce sunt atat de multi studenti in "gap year" calatorind pe acolo 6 luni - 9 luni - 1 an. Este locul unde sa calatoresti (avion inclus) in medie cu 20-30 de euro pe zi este atat de usor incat oricui ii poate reusi. Si cu cat ai mai mult timp la dispozitie sa calatoresti cu atat devine mai ieftin. India este insa si cea mai solicitanta tara in care am calatorit pana acum. Deci daca vreti sa incepeti de undeva mai bine incepeti cu tarile de la punctul de mai sus. Indonezia par exemple. 
  • Nepal. M-am uitat la inceputul anului la TMB (Turul Mont Blancului). Zece zile de mers in jurul Mont Blancului in care te poti caza la cabane sau uneori poti sta cu cortul. Pentru un loc intr-un dormitor cu baie la comun si demipensiune platesti cel putin 50 de euro de persoana in Franta sau in jur de 110 franci in Elvetia. In Nepal pe Everest base camp trek in extrasezon nu plateai nimic la cazare daca mancai la ei. Mancarea era in jur de 3-4 euro pentru felul principal. Pe ceai mai plateai tot cam atat pentru 2 litri. Daca totusi se platea cazarea atunci era in jur de 1 euro pe noapte de persoana. Inchirierea unui caraus costa in jur de 10 euro pe zi. Iar ghidul 15-20 de euro pe zi. Nepalul este locul hikingului ieftin. Si sunt putine tari pe lumea asta care pot rivaliza cu Nepalul cand vine vorba de munti.
  • China. China vine cu un amendament. Este ieftina daca nu folosesti avionele interne. Si cum China este mare cat un continent sa nu folosesti avioane interne inseamna sa fii pregatit sa iti petreci "zile si nopti de foc arzator " (va aduceti aminte de Aladdin - desenele animate?) pe tren. Nu e ceva ce noi am fost dispusi sa facem si am avut parca 7 avioane interne. Ceea ce ne-a umflat bugetul serios dar chiar si asa tot restul a fost atat de ieftin incat la sfarsit bugetul a fost unul relativ mic. Iar mancarea.....O mancarea... Imi e dor de China.....
  • Iran.  Probabil nu multi isi doresc sa calatoreasca in Iran dar va spun de pe acum ca faceti o mare greseala. Si indemn pe toata lumea sa mearga in Iran in viitorul cat mai apropiat pana nu decid americanii ca Iranul le e prieten (asa cum au facut in cazul Cubei si cum se tot preconizeaza si in cazul Iranului de altfel). In Iran am calatorit cu cele mai bune autobuze de pana acum la un pret de 1 dolar pe 100 de km. Nu glumesc. Atat costa biletul. Autobuze impecabile pe niste drumuri impecabile. Biletele de avion au fost parca 30 de euro one way pentru o distanta de 1200 de km. Mancare ieftina (cativa euro 3-4 un fel principal). Sucuri naturale la pret de coca cola european. Per total o tara in care se calatoreste extrem de usor, foarte curata, foarte bine organizata, foarte sigura la un pret extrem de mic. Cei care compara Iranul cu Elvetia nu se gadesc in mod sigur la preturi ci doar la curatenie si organizare. Singurul lucru pe care nu il recomand este Damavandul cu agentie. Pe cont propriu este insa foarte ieftin. La cabana era tot 1 euro de persoana pe pat pe noapte. O supa sau un orez era in jur de 2 euro parca. Apa era gratis. Iar masina inchiriata din Teheran pana la baza muntelui in jur de 25 de euro.  
Sper ca v-am facut curiosi si ca daca macar un pic v-am facut sa va ganditi : "Ce ar fi daca anul asta mergem in Iran in loc de sudul Frantei" apai e "mission accomplished". Of bine hai sa lasam Iranul pentru mai tarziu. Dar ce ziceti de Indonezia?
Departe nu e intotdeauna sinonim cu scump. Pe cuvant de pionier.