Ziua a doua : Orasul vechi
Dupa un mic dejun copios si o plimbare prin port ne-am infiintat cu forte proaspete in Plaça Reial sa ne incepem periplul prin orasul vechi. Plaça Reial ne era cunoscuta de ieri cand tot aici n-am inceput si ziua dedicata lui Gaudi asa ca nu am petrecut prea mult timp pe acolo mai ales ca era ocupata de o piata ambulanta. Dupa o scurta plimbare eram in Plaça del Pi, o piata foarte draguta in mijlocul cartierului gotic a carei principala atractie este biserica Santa María del Pi. Dar care atrage si prin faptul ca este plina de pictori in cautarea celebritatii sau doar a unui ban in plus sau pentru ca poti degusta si ceva specialitati catalane. In fata bisericii se gaseste o cladire foarte interesanta decorata cu poate cela mai frumoase sgraffitos din oras.
Sgraffitos |
Santa María del Pi |
De aici am pornit mai departe catre El Call (fostul cartier evreiesc), un loc cu o istorie destul de zbuciumate dar in care este o placere sa te plimbi ca si turist. Este exact genul de oras/cartier/zona in care imi place mie sa ma plimb : stradute inguste si pietonale, cladiri vechi, pline de istorie, foarte frumoase, decorate cu sgraffitos uneori, cu balcoane foarte dragute etc. O zona in care atunci cand te plimbi ai impresia ca te intorci in timp. De fapt aceeasi senzatie o ai oriunde te-ai plimba in cartierul gotic daca reusesti sa eviti strazile mai turistice pline de magazine si restaurante.
Prin El Call |
De aici ne continuam plimbarea catre Plaça Sant Jaume care a fost centrul politic al orasului pentru mai bine de 2000 de ani. Daca aveti noroc poate veti vedea si un turn de oameni (celebra traditie catalana) care se tine cu ocazii speciale in aceasta piata.
Plaça Sant Jaume |
Doi pasi mai departe gasim Catedrala la Seu, care ocupa un loc doi in topul structurilor religioase din oras de cand turnurile bazilicii Sagrada Familia brazdeaza cerul Barcelonei dar care este un obiectiv ce in mod sigur nu trebuie ratat. Si nici curtea manastiri cu cele 13 gaste foarte galagioase (amintind de Sfanta Eulalia) nu trebuie ignorata pentru ca are un farmec.
Gastele Eulaliei |
Catedrala |
In fata catedralei se tinea o piata de Craciun in care am descoperit cateva traditii catalane de care nu am auzit pana acum si care nu se prea intalnesc prin alte parti Caganer este un personaj infatisat care apare in scena natalitatii facandu-si nevoile. In nici un caz genul de personaj pe care suntem noi obisnuiti sa il vedem langa iesle. Originea lui nu se stie prea bine dar se presupune ca a inceput sa apara in scena natalitatii prin secolul XVII si explicatii pentru ce simbolizeaza sunt multe si pe care o alegeti este doar decizia voastra : de la faptul ca este doar ceva amuzant pentru copii pana la faptul ca este un simbol al fertilizarii sau al egalitatii intre oameni.
Un alt personaj mai deosebit este Tio de Nadal : un trunchi de copac pe care copiii il primesc pe 8 decembrie si trebuie sa il hraneasca in fiecare seara pana in ziua de Craciun cand il bat cu un bat ordonandu-i sa isi faca nevoile sub forma de cadouri. Interesant nu ? J Si se mai zice ca jocurile video instiga la violenta. J
Tio de Nadal |
Caganer |
Dupa ce ne-am minunat de traditiile catalane am continuat periplul prin oras si am ajuns la zidul roman si la principala poarta de intrare in vechea cetate romana.
Zidul Roman |
Daca va pasioneaza istoria atunci o vizita la Muzeul de Istorie din Plaça del Rei va fi sigur pe gustul vostru pentru ca veti descoperi un oras roman sub strazile pe care va plimbati. In plus Plaça del Rei este locul care in nici un caz nu trebuie ratat. A fost de departe locul meu preferat din orasul vechi.
Plaça del Rei |
Plimbarea nostra s-a incheiat langa Biserica Santa Maria del Mar, de unde am mai dat o raita prin cartierul gotic si ne-am indreptat spre un Tapas bar (evident) unde ne-am astamparat foamea si ne-am delectate cu niste sangria si cava ca doar suntem in Catalonia.
Apoi ne-am indreptat spre casa pentru ca aici se incheie plimbarea de week end prin Barcelona si a doua zi aveam un avion foarte devreme de prins care sa ne aduca acasa.