Thursday, April 5, 2018

Cand fotografiile arata mai bine decat realitatea - Great Ocean Road



"Great Ocean Road" - unul dintre cele mai celebre drumuri din lume.

"Must see."
"Must do."
"Must"..."must"...si iar "must"...

Pai daca trebuie, atunci trebuie.

Din pacate noi si "Great Ocean Road" nu ne-am potrivit prea bine asa ca am trecut-o foarte repede la genul de locatie care arata mult mai bine in poze decat in realitate.

Hoardele de turisti chinezi, faptul ca nu ne-a fost foarte usor sa gasim rute interesente de alergat/mers, preturile exorbitante ca doar e locatie ultra-mega-hiper-turistica, aglomeratia etc au facut sa nu ramanem cu cea mai frumoasa amintire.

Nu regret ca am mers. Probabil ca as fi regretat daca nu mergeam. Dar nu am fost absolut deloc impresionata. In plus as zice ca am vazut drumuri pe langa mare/ocean care mi-au placut mai mult. Chiar pe aici prin batranul continent. Dar australienii seamana extrem de mult cu americanii. Cu ceva PR de calitate totul devine "cel mai cel".

Dar sa revenim la plimbarea in sine pentru ca nu vreau sa conving pe nimeni nici sa mearga nici sa nu mearga. Mie nu mi-a placut dar la milioane de turisti (anual) le place. Deci "De gustibus...".

Poti sa faci Great Ocean Road intr-o excursie de o zi din Melbourne. Bifezi locatiile cele mai importante. Ai timp destul sa faci un selfie la fiecare in parte. Si cu asta basta. Daca doar de atat ai timp atunci foarte bine. Daca ai mai mult timp atunci macar doua zile ar fi mai potrivit. Si daca si poti sa conduci in loc sa iei autobuzul, e si mai bine.

Noi am decis sa stam 2 nopti/3 zile si am inchiriat o masina din Melbourne. Drumul este extrem de usor de urmat. Nu exista nici cel mai mic pericol ca ai putea sa te ratacesti. Parcari sunt la fiecare locatie importanta deci gasesti foarte usor unde sa lasi masina. La hotel ai mereu parcare. Marcajele sunt peste tot. Mai usor de atat nici ca se poate. In plus este foarte ieftin. Am folosit Rentalcars (un motor de cautar asemaator cu booking pt hoteluri) si am platit 113 euro pentru trei zile pe o masina inchiriata cu Alphacars (fara asigurarea de Exces zero).

Am avut cazare pentru o noapte in Apollo Bay si o noapte in Princetown. Nu recomand nici una dintre ele ca nu mi-au placut foarte mult. Gasiti destule variante mai ales daca bugetul nu e o problema. Cum spuneam - Great Ocean Road e campion la preturi.

Mai jos o lista cu 12 obiective care se regasec mai prin toate itinerariile si pe la care ne-am oprit (evident) si noi. Harta o gasiti in googlemaps la aceasta adresa.

Great Ocean Road incepe in apropiere de orasul Torquay si prima noastra oprire a fost pe o plaja cunoscuta pentru surfing (ca doar esti in Australia). In fiecare an pe Bells Beach se tine Rip Curl Pro Surfing Competition dar noi nu am avut noroc sa vedem mai pe nimeni. Doar o baie si atat:



Urmatoarea oprire a fost in Lorne la Teddys Lookout:



Din punctul meu de vedere abia de la Lorne incepe sa fie interesant drumul. Mergi destul de mult chiar pe marginea apei si daca vremea e buna ai parte de niste privelisti foarte simpatice:


Oricine ajunge pe Great Ocean Road stie ca aici e una dintre putinele sanse unde poti intalni koala in libertate. Iar cele mai cunoscute locatii pentru asta sunt: Kennett River si drumul spre Otway Lighthouse:


Probabil partea care mi-a placut mie cel mai mult din tot ceea ce am vazut in prima zi intre Melbourne si Otway a fost fix drumul care se desperte din Great Ocean Road si merge spre Farul din Otway. In prima seara am ajuns dupa inchidere asa ca a doua zi ne-am intors de dimineata ca sa il vizitam si sa mai incercam sa "vanam" niste koala:







A doua zi ne-am indreptat catre Parcul National Port Campbell si preivelistile au inceput sa arata asa cum ne asteptam initial. Coasta devine mai abrupta. Ai tot felul de formatiuni carstice la fiecare pas. Defilee. Plaje simpatice ascunse pe sub coasta abrubta. Este ceea ce face Great Ocean Road celebru, de fapt.

The Arch
London Bridge
Loch Ard Gorge
Gibson Steps
12 Apostles



Un pic mai departe decat 12 Apostles se gaseste o alta zona cu tot felul de rosi rasarind din apa - Bay of Martyrs. Este mult mai putin cunoscuta si autocarele cu excursionistii de o zi nu prea ajung pana acolo. Deci daca vreti o pauza de la aglomeratie atunci dati o fuga mai departe un pic. Din pacate vremea nu a tinut deloc cu noi cand eram pe acolo:




Cum ziceam noi nu am fost dati pe spate de experienta Great Ocean Road dar au fost si cateva lucruri care ne-au placut. Zona nu e urata deci nu luati negativitatea mea drept un sfat sa nu mergeti. Sansele sa va placa mai mult decat nou sunt foarte mari (daca ma uit la statistici). Mai ales daca mergi intr-o perioada mai putin nebuneasca nu fix intre Craciun si Anul Nou cum am fost noi. Si faptul ca am reusit sa vad koala in libertate a sters multe dintre pacatele drumului. Dar despre asta o sa scriu pe larg intr-un post viitor.