Wednesday, August 12, 2015

Coada mare mon cher la Disneyland

Nu este nici o surpriza pentru nimeni ca un week end in iulie sau august la Disneyland este aglomerat.
Atat de aglomerat incat poti sa juri ca toti copiii Europei s-au strans acolo. Parca ar fi o invazie a piticilor.
Din fericire multi dintre micii vizitatori sunt interesati mai mult de facut poze cu personajele Disney sau de parade decat de dat in tot felul de nebunii. Din pacate chiar si asa cozile sunt semnificative.
Cum nu sunt nici un pui de zeu nu am solutia salvatoare pentru a nu sta la coada la Disneyland. Insa am un sfat care sa faca asteptarea suportabila si sa iti permita sa folosesti timpul cat mai eficient: FASTPASS.
La multe dintre atractiile mari din ambele parcuri exista niste masinarii unde iti scanezi biletul de intrare in parc si primesti un biletel care iti indica o ora la care ai voie sa te intorci la atractie fara sa astepti la coada imensa la care stau cei care nu au facut ca tine.
Ai deci de ales intre a astepta mai bine de o ora la coada sau sa iti iei biletelul si te intorci cam intr-o jumatate de ora - 45 de minute (depinde cat e aglomerat) si astepti doar 10 minute. Interesant nu? Parca 10 minute suna mai suportabil decat 60 min - 80 min.
Deasupra masinariilor este intotdeauna indicat intervalul de timp pentru care se dau bilete in momentul ala. Si poti compara cu timpul indicat la atractie pentru cat se sta la coada fara fastpass.
Biletul de fastpass este valabil timp de jumatate de ora si poti sa iti iei altul la aceeasi atractie abia dupa ce l-ai folosit pe primul.
Daca sunt multi utilizatori de fastpass este evident ca vei fi programat mai tarziu si ca timpul din momentul in care ei biletul pana cand poti sa intri la atractie este mai mare decat jumatatea de ora mentionata mai sus (atat am avut noi la fiecare atractie la care am intrat) dar chiar si asa tot este un sistem pe care il prefer. In loc sa stai la coada iti folosesti timpul eficient si mergi ori la alta atractie, ori sa bei ceva, ori sa mananci ceva, ori sa te uiti la vreo parada sau sa faci cumparaturi. 
Iar daca esti un pic organizat si stii ce atractii vrei sa incerci, poti sa iti iei fastpass-uri astfel incat sa intri la atractii una dupa alta. 
Noi am folosit sistemul asta la fiecare atractie la care a fost disponibil. Totul a decurs ca uns de fiecare data si asa am reusit sa ne dam in tot ceea ce am vrut in ziua respectiva in ambele parcuri. Putinele dati cand am vrut o atractie si atractia aia nu a avut sistemul fastpass a rezultat intr-o asteptare de aproape o ora. Motiv sa ne plangem bine de tot de aglomeratie si chiar sa plecam de la coada de plictiseala. Iar noi suntem adulti "intelegatori". Nici nu vreau sa ma gandesc cum ai reusi sa convingi un bebel mai energetic sa stea la coada cu orele.

Nu pot decat sa va sfatuiesc sa folositi fastpass-ul cu incredere si sa va dau lista atractiilor unde se aplica.:

 DISNEYLAND® PARK 
           Indiana Jones™ and the Temple of Peril, Adventureland®
           Space Mountain® - Mission 2, Discoveryland
           Buzz Lightyear Laser Blast*, Discoveryland
           Big Thunder Mountain, Frontierland®
           Peter Pan's Flight, Fantasyland®
           Star Tours, Discoveryland

WALT DISNEY STUDIOS® PARK 
           Rock'n'Roller Coaster starring Aerosmith, Backlot
           The Twilight Zone Tower of Terror™**, Production Courtyard
           Flying Carpets over Agrabah, Toon Studio
           Ratatouille: The Adventure, Toon Studio






Monday, August 10, 2015

Bilete pentru Disneyland Paris

Au trecut zece ani de cand am fost prima (si singura) data la Disneyland Paris. Un loc care mi-a placut foarte mult si care a ramas de atunci o amintire foarte pretuita. Atat de pretuita incat am evitat sa mai fac inca o vizita de frica sa nu stric amintirea de atunci daca as fi avut o experienta ulterioara proasta.
Dar dupa zece ani (sunt juma' de Dumas :) ) in week endul 8-9 august mi-am facut curaj si i-am luat pe Cipri si pe "baby brother" la o plimbare prin taramul magic.
Primul lucru de facut inainte de plecare: sa luam biletele. Si pentru ca Disneyland Paris este campion la vandut bilete la supra pret iaca scriu aici niste idei poate mai salveaza cineva un ban. Preturile de mai jos sunt pentru 1 zi pentru amandoua parcurile. Dar se aplica partial si la alte combinatii.

Cum se pot cumpara biletele pentru Disneyland Paris?
  • De la intrarea in parc. Cea mai uzuala metoda probabil. Dar si cea mai scumpa. In momentul de fata pretul unui bilet cumparat de la intrarea in parc pentru 1 zi pentru cele doua parcuri este 90 de euro pentru un adult sau 82 de euro pt un copil (3-11 ani).
  • De pe site-ul Disneyland Paris. Chiar si daca preturile ar fi fost la fel la intrarea in parc, tot nu as fi asteptat sa le iau de acolo. Pentru simplul motiv ca se adauga un timp suplimentar de stat la coada. Si se poate sta semnificativ la coada daca nu esti acolo de pe la ora 9.00 sau si mai devreme. Deci varianta evidenta a fost sa ma uit pe site-ul oficial si sa le cumpar de acolo. Preturile sunt intre 74 de euro si 80 de euro de adult in functie de tara si moneda selectata. Castigi cativa euro dar nimic exceptional. M-am uitat apoi din intamplare pe site-ul frantuzesc disneylandparis.fr si am descoperit o oferta pentru 1 zi/2 parcuri la pret de 1 zi/1parc. Foarte interesant si de tinut minte mai ales ca am vazut aceeasi situatie si in anii precedenti. Deci nu e o oferta asa picata din cer doar pentru un timp scurt. Preturile difereau un pic in functie de cum vroiai sa folosesti biletul: in week end sau in timpul saptamanii. Majoritatea biletelor in timpul saptamanii costau 47 de euro pt un adult sau 40 de euro pt un copil. O economie de 43 de euro de adult si 42 de euro pentru un copil fata de cat te-ar costa biletul cumparat de la poarta. Pentru majoritatea week-endurilor pretul era un pic mai mare: 59 de euro pentru un adult sau 52 de euro pentru un copil. Dar chiar si asa pentru o famile de 2 adulti+2 copii ai face o economie de 122 euro daca ai cumpara biletul on line in loc sa le iei de la intrare. Interesant nu? Asa am zis si eu si m-am pus pe cumparat biletul. Doar ca sa descopar imediat ca pentru a cumpara un astfel de bilet la oferta de pe site-ul frantuzesc imi trebuie o adresa in Franta. Daca vroiam sa schimb tara pentru adresa, trebuia automat sa schimb site-ul si limba si pe orice alta combinatie nu mai gaseam aceeasi oferta. Oferta exista doar pe site-ul frantuzesc. Pentru site-ul belgian pretul era 74 de euro in loc de 59 de euro de adult. Iar pe cel englezesc era si mai rau. Nu mi-a picat deloc bine discrepanta intre a fi francez sau nu dar asta e. Se pare ca nu sunt singura nemultumita si povestea este binecunoscuta. Disneyland paris este investigata oficial pentru practica asta.
  • De pe alte site-uri (FNACTicketmaster etc). Din fericire numai site-ul oficial face diferente intre fancezi si straini la cumpararea de bilete. Asa ca se gasesc destul de multe alternative pentru a profita de oferta de mai sus. Doua dintre variante sunt FNAC si Ticketmaster. Personal l-am folosit pe al doilea care pentru o taxa infima de 1.45 de euro mi-a vandut biletele la oferta si iaca asa am scutit 45 de euro pentru 3 adulti fata de cazul in care le-as fi cumparat de pe site-ul oficial sau  93 de euro daca le-as fi cumparat de la intrare. La FNAC te costa 0.5 euro in loc de 1.45 pentru exact acelasi lucru. Nu este ceva ilegal sau neacceptat de Disneyland Paris. Pe biletele cumparate de pe Ticketmaster scrie clar care este adresa mea (nu una din Franta) dar asta nu e o problema pentru nimeni. Nu trebuie sa inventati adrese ca sa cumparati biletul de pe site-ul oficial. Folositi un alt site si totul va fi OK. Primesti biletele pe mail, le printezi si mergi cu ele la intrarea in parc. Simplu ca buna ziua.
Care sunt deci concluziile:
  • Nu cumpara biletul de la intrare 
  • Verifica intotdeauna site-ul frantuzesc pentru oferte
  • In cazul in care exista oferte (ceea ce e foarte posibil sa se intample) verificati un site alternativ care sa va dea acces la oferta respectiva (de exemplu FNAC su Ticketmaster)
Distractie placuta!