Friday, June 23, 2017

Cum sunt scufundarile in Belize?

- Cum sunt scufundarile in Belize?
- Extraordinare. Spectaculoase. Cele mai bune din lume!

Cam astea au fost raspunsurile de fiecare data cand am intrebat alti scufundatori cum e in Belize. Dar sincer nici un moment nu ne-am asteptat sa fie atat de frumos.

Tot auzisem ca in Caraibe, in comparatie cu Asia de Sud Est, este mult mai putin impresionant reciful. Insa Belize este acea exeptie care da peste cap orice top.

Am iesit de la prima scufundare cu maxilarul luxat de uimire. Nu am vazut niciodata pana acum un recif atat de sanatos. Coralii sunt foarte sanatosi. Pesti cu duiumul. Mii si mii de pesti colorati. Rechini, pisici de mare, broaste testoase. Tot ce vrei si ce nu vrei. 

Daca cineva m-ar intreba unde recomand sa mearga la scufundari as spune Belize fara sa ma gandesc o clipita.

Dar va rog sa tineti minte ca noi am facut scufundarile in atolul Lighthouse. Nu stiu cum este in locurile mai aproape de tarm. Lighthouse Reef este insa absolut extraordinar. Si scufundarile de la Half Moon Caye nu degeaba sunt trecute prin listele cu cele mai frumoase scufundari din lume. O sa imi aduc aminte de scufundarea aia pentru tot restul vietii mele.

Si acum sa inchei descrierea subiectiva si sa trec si la cateva informatii folositoare.

Scufundarile in Belize (repet eu vorbesc de cele din atoli) sunt foarte usoare. Vizibilitatea este foarte buna. Temperatura apei perfecta, Curent nu prea e. Sunt scufundari pe care poti foarte usor sa le faci doar pana la adancimi mici deci daca vrei sa nu treci de 8 metri poti foarte usor sa te opresti la 8 metri fara sa pierzi prea mult. Daca vrei sa ajungi pana la 40 de metri poti sa foarte lejer sa ajungi pana la 40 de metri si tot sa vezi extreordinar de multe lucruri. Asta pentru ca toate scufundarile au fost - "wall dive". 

Sunt scufundari perfecte pentru incepatori din punctul meu de vedere.

Ce inseamna "wall dive"? Pai este fix ceea ce ii spune numele. Cand intri in apa (intrarea se face de pe barca nu sunt scufundari de pe tarm) si te uiti in jos o sa vezi fundul apei foarte aproape. Adancimea in acel punct este 5-8 metri. Ai corali frumosi. Ai pesti de tot felul. Si din cand in cand mai ai si surprize...placute.

Asa arata cand cobori. Plat. Plin de corali. Adancime mica.

Ati reusit sa descoperiti testoasa din poza asta? Aia cu labe sunt eu nu testoasa :)




Mereu ma simt de parca as fi intr-un  acvariu


Inoti un pic si apoi ajungi la "zid". 

Daca va uitati bine, mai departe de scufundatori parca nu se mai vede nimic

Parca se termina platoul, nu?

De pe marginea zidului, te uiti in jos si de cele mai multe ori nu se mai vede fundul apei. E un hau cat toate zilele. Daca ai vertigo s-ar putea sa descoperi cu uimire ca poti sa il ai chiar si sub apa.

Chiar se termina. Si asta e marginea la zid.

Hai curaj....
Unde o fi fundul la apa?
Cobori de-a lungul zidului pana la cea mai mare adancime pentru scufundarea respectiva si apoi te lasi purtat de curent si te uiti la zid. E ca si cum te-ai uita la un film. Doar ca in loc sa se deruleze imaginea in fata ochilor tai, te muti tu fata de imagine. 

In lungul zidului.

Tot in lung de zid.

Explicatie pentru perspectiva corecta: Poza asta e facuta de jos in sus.

Si cum te duce incet curentul de-a lungul zidului si te uiti la toate formatiunile alea ca dein alta lume, incet incet incepi sa urci iar spre partea de deasupra unde iti faci oprirea de siguranta (3 minute la 5 metri) si gata. Dar pentru ca oprirea de siguranta este atat de aproape de fundul apei si ai atatea lucruri de vazut, e o oprire foarte usoara. In Thailanda unde adancimea pentru scufundari era 30-35 de metri ca sa ajungi la ceva, opririle de siguranta erau "in the middle of nowhere" si era extrem extrem de greu sa stai acolo fara sa te uiti la ceas. Nu aveai nici un reper. Uram partea aia din scufundare cu toti porii mei. Pentru ca imi e mereu frica sa nu ma trezesc iesind la suprafata mult prea devreme (ceea ce nu e deloc bine pentru sanatate). Stateam atat de incordata, cu ochii lipiti de ceas si incercand sa imi controlez respiratia ca sa stau fix la adancimea corecta incat ieseam de acolo cu dureri de spate (de la cat de incordata eram). In Belize insa  era o placere. Nici nu iti dateai seama cand a trecut timpul. Un peste ici. Unul colo. Mai cate o pisica de mare. Mai cate un peste camuflat. Si ma trezeam ca sunt singura care nu a iesit la suprafata. 

Si din cand in cand ai si musafiri. Mai un rechin...
Mai o pisica de mare
Concluzia este ca daca va doriti sa va luati certificarea, Belize e un loc foarte potrivit.
Daca sunteti un scufundator cu experienta, Belize tot potrivit este.
Belize are ceva pentru toata lumea. Indiferent ce iti place si indiferent cata experienta ai.



Thursday, June 22, 2017

Itza Diving Lodge - Locul meu ideal de cazare

Una dintre sursele mele principale de inspiratie pentru traseele de calatorie este G Adventures.
Nu am calatorit niciodata cu ei (am fost in schimb cu Intrepid si Oasis Overland) dar ii urmaresc de ani de zile.
Este unul dintre locurile unde ma intorc mereu si mereu ca sa mai arunc un ochi si sa vad ce destinatii mai au in prim plan si ce topuri au mai facut.
Si de fiecare data cand planuiesc un traseu pornesc de la ce au ei propus si modific in functie de interesul propriu.

La fel s-a intamplat si cu aventura noastra Central Americana. Am vazut acum 7-8 ani un traseu de 23 de zile prin Mexic, Guatemala si Belize si mi-a placut atat de mult incat l-am trecut cat ai clipi la "Bucket list". A devenit genul acela de idee care aparea mereu in discutie cand ne gandeam pe unde sa mai mergem. 
La asta s-a adaugat apoi faptul ca ne place mult sa mergem la scufundari si Belize este intotdeauna in topurile cu cele mai impresionante locatii pentru scufundari. 
Deci cand am vazut o promotie la biletele de avion spre Guatemala nu am stat prea mult pe ganduri si m-am pus pe treaba.

Itinerariul s-a schimbat insa destul de mult fata de cel initial de la G Adventures pentru ca am pus scufundarile pe primul loc si am construit intreaga vacanta in functie de asta. 

In Belize gasesti a doua cea mai mare bariera de corali din lume asa ca in nici un caz nu vei duce lipsa de locuri pentru scufundari. Sunt poate mii de locatii care mai de care mai tentante. Insa cu cat citesti mai mult cu atat vei vedea ca cele mai bune locatii par a fi cele din cei trei atoli:  Turneffe, Lighthouse si Glover. 

Turneffe este atolul cel mai apoape de tarm si cel mai mare dintre cele trei ca suprafata. Este insa si cel mai dezvoltat dintre ele si cu cel mai mare numar de posibilitati de cazare.
Glover este cel mai departe de tarm si cel mai putin dezvoltat.
Lighthouse este undeva la mijloc intre cele doua (si ca pozitionare si ca dezvoltare) insa este cel mai celebru pentru ca este locul unde se gaseste Blue Hole. Nu cred ca sunt prea multi oameni pe lumea asta care sa nu fi vazut vreo fotografie cu Blue Hole. Si nu cred ca exista scufundator pe lumea asta care sa nu isi doreasca sa faca Blue Hole asa ca alegerea noastra a fost cat se poate de usoara: ne doream sa stam intr-un atol pentru ca vroiam sa fim in locurile cu cele mai spectaculoase scufundari si vroiam Lighthouse Reef pentru ca ne doream sa facem Blue Hole.

Ce inveti insa destul de repede cand cauti cazare in atolii din Belize, este ca nu prea ai multe posibilitati si ca invariabil toate sunt extrem de scumpe (cerere mare si oferta mica=pret pe masura). In Long Caye (Lighthouse Reef) sunt, de exemplu, doar trei posibilitati: Huracan, Calypso si Itza Lodge. Pe care le-am intors pe toate fetele si le-am analizat si le-am rasanalizat si am decis ca Itza Lodge este cea la care vrem sa stam. Si sincer bine am facut pentru ca este de departe cea mai frumoasa cazare de acolo.

Long Caye se afla la aproape 100 de km ( pe apa evident) de Belize city si singurul mod in care poti sa ajungi pe insula este cu o barca de la cazarea unde o sa stai. Toate cazarile de acolo au programe standard de 4 zile sau o saptamana asa ca singurele zile in care merge barca este miercurea si sambata. In restul zilelelor poti sa ceri transport doar pentru tine insa te costa 650 de dolari de barca "one way". 

Ne-am intalnit cu capitanul nostru pe pontonul din Belize City si primul lucru care mi-a sarit in ochi a fost cat de mica este barca. 500 de cai putere pentru cele doua motoare si o barca cat o coaja de portocala. Nu promitea nimic de bine. Iar la asta s-a adaugat indemnul capitanului sa avem grija sa dam toate bagajele sa le adaposteasca de apa pentru ca o sa fie o calatorie extrem de agitata. Batea un vant serios si erau valuri cat sa dai si la altii. Cica nu o sa fie deloc confortabil.

Si s-a tinut de cuvant nu gluma. 100 de km facuti in doua ore intr-o masina de spalat. Am fost efectiv ca intr-o masina de spalat. Si daca as fi sarit in apa si as fi inotat vreo jumatate de ora si tot as fi fost mai putin uda decat cum am iesit din barca aia. Din cele doua ore cat a durat drumul nu cred ca am stat cu ochii deschisi mai mult de 5 minute. Nu de frica ci pentru ca era fizic imposibil de la cata apa imi venea pe fata.

Noi veneam tocmai din Flores (Guatemala) asa ca eram porniti de la 4 dimineata. Timp in care am stat 7 ore intr-un autobuz nu tocmai confortabil, am dat cu subsemnatul la vama timp de peste o ora ca nu ne credeau aia ca suntem turisti, apoi am mai traversat si pe jos Belize City care este fix ce imi apare in minte daca ar trebui sa vizualizez un ghetou cu negri in care isi dasfasoara actiunea un film american cu lupte intre bande rivale. Cele doua ore din masina de spalat au pus capac. Eram nitel cu nervii pe bigudiuri.

Dar m-am dat jos din barca si am crezut ca am aterizat in Paradis. 

Pe ponton ne astepta tipa care se ocupa de Itza lodge. Cu un zambet mare pe fata si bunavointa cat pana la cer. Imediat in spatele ei, un nene cu cocktailuri si cu acelasi zambet nelipsit. Se anunta numai de bine.

Am trecut de primii palmieri si am inceput sa disting si unde o sa stam noi. Si mi-am dat seama ca da - va fi numai de bine. 

Itza Diving Lodge nu este o locatie luxoasa. Este insa tot ceea ce imi doresc eu mai mult de la o cazare pe plaja. Este pe o insula mica, fara drumuri, fara magazine, fara baruri, fara discoteci, fara turisti multi, fara locuitori permanenti, fara mai nimic de fapt. Pe insula sunt doar cele trei hoteluri mentionate mai sus. Atat. Si maximul de turisti e undeva pe la 40  probabil. Insa noi eram in low season asa ca la Calypso nu era nimeni. La Huracan doar o familie. Si la noi 9 persoane. 

Deci nu numai ca eram in paradis dar eram intr-un paradis aproape personal. Fix pe gustul meu.

Esti pe o insula in mijlocul lui Nicaieri si inca ceva mai departe, asa ca trebuie sa intelegi ca totul este adus din Belize City. Absolut totul. Pana si apa potabila. De fapt mint. Ai se ceva produs local: nucile de cocos. Poti sa mananci nuci de cocos cate vrei. Ti le aduni singur si sunt gratis. Trebuie doar sa convingi pe cineva sa ti le desfaca daca nu esti prea bun cu manuitul macetei (ceea ce e cazul nostru).  Si pentru ca scufundatorii vaneaza Lionfish, din cand in cand poti avea si Lionfish la cina. Si "conch" e tot local si e "carne" de baza pe acolo (nu stiu sa traduc asa ca am pus numele englezesc ca sa stiti ce sa cautati pe google). De fapt nu numai acolo. Si in Caye Caulker tot la fel era. Daca mergeai la restaurant aveai mereu de ales intre: porc, pui sau conch.

Si tot pentru ca esti in mijlocul lui Nicaieri esti dependent de energia generata cu panouri solare. Deci curentul electric si apa calda sunt cam cu portia. Iar toaletele sunt toalete cu compost pentru ca nu exista  canalizare. 

Daca nu poti sa traiesti cu electricitate limitata, fara tv si folosind o toaleta cu compost, Lighthouse Reef nu e sigur pentru tine. Daca poti renunta la "lux" insa, o sa descoperi o cazare de poveste.

Si desi totul e adus de pe tarm, mancarea a fost absolut extraordinara. Bauturile la fel. Totul extrem de curat. Totul foarte bine pus la punct. Iar scufundarile au fost cele mai frumoase scufundari din viata noastra. Despre asta o sa tot scriu. Ce vreau sa mentionez acum e doar ca cei doi manageri de la Itza sunt si instructorii pentru scufundari. Si ambii  stiu foarte bine ce fac. Au foarte mare experienta in zona. Stiu locurile de scufundat foarte bine. Echipamentul este bun. Sunt pregatiti pentru cazuri care necesita prim ajutor. Nu am absolut nimic de reprosat. Totul a mers ca uns.

Daca vreti scufundari foarte foarte frumoase sau chiar snorkeling de calitate atunci nu as sta nici o femtosecunda pe ganduri - Itza Lodge.

O sa pun un filmulet ca sa vedeti la ce ma refer. Filmuletiul  nu este editat in nici un fel si este plimbarea de la ponton pana la cazare. Enjoy!








Tuesday, June 20, 2017

Impresii despre Guatemala si Belize

Dintr-un motiv sau altul, imi este intotdeaua mai usor sa incep povestile de vacanta cu concluzia. E catalizatorul care ma face sa ma pun pe scris. Urnitul e cel mai greu la mine :) Asa ca si de data asta incep "serialul" cu impresia pe care ne-a lasat-o cele doua tari si apoi o sa spun mai in detaliu si ce am vizitat. 

A fost prima noastra vizita in America Centrala si nu stiam exact pentru ce sa ne pregatim. Mai ales ca nu cunoasteam pe nimeni care sa fi fost pe acolo pe cont propriu asa ca cei care isi dateau cu parerea despre destinatia noastra de vacanta o faceau bazat pe niste idei preconcepute care in nici un caz nu ne incurajau in vreun fel. Aveam asteptari mari de la anumite locatii dar eram si pregatiti pentru ce este mai rau pentru lucruri gen siguranta personala, curatenia, transportul etc. Dar cum noi ne ghidam dupa idea ca pentru a-ti face o idee corecta despre un loc atunci trebuie sa il vezi cu ochii tai si sa te convingi pe propria piele, ne-am facut curaj si am plecat hotarati sa fim deschisi la ce ni se va asterne inainte.

Ni s-a repetat la infinit ca in cel mai bun caz vom fi doar talhariti. In cel mai rau caz...imaginatia nu are limite pentru ce ni se poate intampla.

In general incerc sa ma tin departe de a pune etichete cu: sigur, nesigur, nebunesc etc unei locatii pentru ca este un subiect extrem de...subiectiv. Daca mie nu mi s-a intamplat nimic rau evident ca am tendinta sa spun ca totul e OK. Daca tu ai avut nenorocul sa fii talharit evident ca vei spune ca este foarte periculos. Si nici macar cifrele oficiale care cica sunt folosite sa se faca tot felul de topuri, nu sunt prea obiective. Un exemplu clasic e ca nu o sa se tina cont de numarul de furturi ca atunci SUA si Canada ar fi pe primele locuri. Si apoi este "frica". Frica ce influenteaza extrem de mult perceptia omului asupra unui loc. Locuri pe care impreuna cu Cipri nu am nici o problema sa le vizitez, le-as vedea cu totul altfel daca as fi singura. Subiectul e unul complicat si incerc tot mai mult sa nu mai incerc sa conving lumea ca anumite locuri merita vizitate si ca nu sunt deloc cum apar la televizor (Belgia e unul dintre ele mai nou iar Romania e exemplul clasic pe care l-am tot aparat in fata strainilor de mai bine de un deceniu). Imi spun parerea doar daca omul chiar e deschis la explicatii. Altfel e lupta cu morile de vant. 

Iar in cazul tarilor de acum (Guatemala si Belize) cifrele nu sunt deloc in avantajul lor. Apar extrem de des prin topurile cu cele mai periculoase locuri din lume pentru turisti (evident ca nu includem zonele cu conflicte armate aici) si m-am obisnuit destul de repede cu ideea ca nu va fi iubita mea Asie de Sud Est unde ma simt mai in siguranta decat in orasul natal. A fost insa un risc asumat. Am pus in balanta ce as castiga si ce as pierde daca as renunta sa vizitez locatia asta si am decis ca trebuie sa mergem. Nu m-am aruncat insa cu capul inainte si am invatat din povestile "negre" de pe internet. Si ca sa dau cateva exemple:
  • Au existat cazuri de turisti care erau la hiking singuri si care au fost talhariti. Asa ca de fiecare data cand am vrut sa facem un anumit traseu am intrebat sa vedem cat de sigur este. La unele am luat un ghid. Pe altele le-am facut singuri dar nu am luat la noi nimic de pret. Adica puteau cel mult sa imi fure cativa zeci de euro si telefonul  ca in rest nu aveam nimic. 
  • Am evitat sa mergem noaptea prin zone ciudate sau sa avem transportul astfel incat ajungeam intr-o locatie necunoscuta in miez de noapte. 
  • Am organizat intotdeauna transferul de la locul unde ajungeam cu transportul in comun la hotel cu cei de la hotel. Pentru 2-3-5 euro in plus am stat fara nici o grija si totul a decurs ca uns.
  • Am avut o borseta din aia mica de purtat pe sub haine pentru pasaport, un card si ceva bani. In cazul in care eram talhariti si/sau ni se fura bagajul cel putin sa ramanem cu pasapoartele ca in rest ne descurcam noi.
  • In Belize City am luat un  taxi chiar si pentru 1.5 km cat era de la hotel pana la autogara pentru ca era dimineata devreme si orasul ala e de departe cel mai ciudat oras in care mi-a calcat piciorul. Nu as recomanda nimanui sa stea peste noapte acolo decat daca chiar e neaparata nevoie.
Este foarte adevarat ca am fost extrem de precauti si nu am lasat garda jos pentru ca eram porniti cu ideea ca este mai periculos decat media. Insa in realitate cred ca lucrurile s-au schimbat enorm in ultimii ani atat in Guatemala cat si in Belize. Pentru ambele tari, turismul este o sursa importanta de venit asa ca ambele tari au lucrat serios la rezolvarea problemelor legate de siguranta turistilor. Traseele de hiking de exemplu sunt patrulate de politie si numarul talhariilor a scazut extrem de mult. Atat de mult incat langa Atitlan de exemplu cei de la hotel (care lucrau de ceva ani acolo) nu se confruntasera niciodata cu astfel de cazuri desi din precautie (sau alte motive) inca mai atrageau atentia ca exista un risc sa mergi la hiking singur.  La fel cu autobuzele oprite in miez de noapte si turistii talhariti. Si alte situatii de genul asta. Era politie peste tot si oamenii pareau interesati sa isi faca munca. Adica nu stateau acolo doar ca sa treaca vremea. 

Concluzia noastra a fost ca: da, cazuri au fost si imaginea de loc periculos nu este complet nejustificata. Insa noi ne-am simtit in siguranta (cu exceptia Belize City unde nu as mai calca nici platita) si situatia nu cred ca mai e deloc asa cum era acum ceva ani. Daca astea sunt cela mai periculoase tari din lume atunci inseamna ca stam chiar bine....

Dar va rog eu frumos sa va amintiti ca sfaturile de mai sus sunt valabile insa pentru orice destinatie din lumea asta. Indiferent ca e Europa sau pe te miri unde prin lumea asta. De mult prea multe ori lasam garda jos crezand ca suntem in siguranta si atunci suntem cele mai usoare prazi. 

Este mizerie si nu ai ce manca. 

Si asta am auzit de nenumarate ori. Dar intotdeauna de la oameni care nu au pus piciorul pe acolo deci nu am luat-o deloc ca litera de lege. Si bine am facut. Pentru ca ambele afirmatii sunt niste prostii. Amandoi am ramas foarte placut impresionati de cat de curat era. Ne uitam de exemplu in Rio Dulce sau in Atitlan ca nu era nici o punga sau vreo sticla de plastic aruncate in apa. In ambele locuri se discuta foarte mult despre educarea populatiei sa nu arunce lucruri in apa si in ambele locuri se investea serios in reciclare. Probabil ca a fost si o perioada in care lucrurile nu erau atat de "roz" ca acum insa actiunile gen "Salvati lacul Atitlan" si altele de genul asta, au un efect cat se poate de vizibil. Cred ca Guatemala este de departe cea mai "curata" tara in curs de dezvoltare in care am ajuns pana acum. Iar Belize este un exemplu pentru ce inseamna protejarea mediului chiar si pentru tarile dezvoltate. Stiu ca sunt vorbe mari insa asta e impresia cu care am ramas eu. 
Ce sa va zic de mancare? Ca cel mai bun mic dejun din lume e in Guatemala? Iar o sa ziceti ca sunt vorbe mari dar zau ca mai ca nu am plecat cu borcanul de fasole in bagaj :) A fost clar pe gustul meu. Iar porc ca de pe gratarul de pe plaja din Belize nu mananc decat atunci cand isi mai face cineva pomana cu mine si imi da o bucata de carne de porc crescut la mine in sat. Imi dau o mana si un picior pentru carne de porc de-ala. Daca nu va place porcul sau fasolea sau bananele prajite, poate ca nu o sa fiti la fel de entuziasmati ca mine dar zau ca variante sunt pe gustul oricui si pe buzunarele oricui. In nici un caz nu e adevarat ca magazinele sunt goale si nu ai ce manca. Indiferent ca esti turist sau localnic.

Nu vor fi multi turisti

Guatemala primeste anual in jur de 2 milioane de turisti.  Belize in jur de 1.3 milioane. Tinand cont ca la Oktoberfest sunt vreo 7 milioane de vizitatori, numarul de turisti din Guatemala si Belize pare cam mic. Daca compari cu Iran insa unde erau doar vreo 40000 de turisti straini cand am fost noi, pare imens. La fata locului insa am ramas uimiti de cat de putini turisti erau. Este complet adevarat ca noi am fost in afara sezonului de varf insa la orice atractie am fost era aproape pustiu. Stii cum e sa mergi sa vezi rasaritul de pe o piramida Maya de 70 de metri inailtime si sa fii acolo doar tu si alti 6 oameni? Mergeti la Tikal si o sa vedeti. Absolut uimitor. 

In plus nu am intalnit nici macar 1 turist chinez. Sau 1 turist japonez. Daca nu vreti gloate de chinezi atunci Guatemala si Belize sunt pentru voi.

Belize este "bucket list destination" daca esti scufundator

O sa tot scriu despre asta insa ce vreau sa zic de la bun inceput este ca nu am vazut niciodata pana acum un coral atat de sanatos. Chapeau....Nu am cuvinte de lauda. De departe cele mai bune scufundari de pana acum.
Trebuie sa vorbesti spaniola ca sa te descurci

Belize a fost colonie britanica asa ca limba oficiala este engleza. Mai simplu de atat nu exista.
In Guatemala insa e de preferatsa stii ceva spaniola. Macar cifrele si directiile. Si evident "vino tinto" si "vino blanco". :)

Scump sau nu

Daca esti obisnuit cu Asia de Sud Est atunci vei fi un pic socat de preturi. De multe ori vei fi un pic mai mult socat de preturi. Nu sunt tari iefitne. Asta e clar. Si de multe ori nu premesti prea mult chiar si pentru sume insemnate de bani. 

De multe ori in Belize ma gandeam ca se vorbeste engleza, preturile la alcool sunt ca in SUA, obezitatea la fel, te puteai crede lejer in SUA. Pentru cineva care locuieste intr-o tara in care la bar platesti vreo 2.5 euro pe o bere buna si un 2 euro pe un pahar de vin destul de bun frantuzesc, sa platesti 5 euro pe un pahar de vin de Chile de duzina sau 3 euro pe o bere care a uitat sa contina si alcool, e cat se poate de enervant. Pentru americani era foarte OK, pentru noi era mereu cu ridicat de spranceana.
Antigua este atat de scumpa incat parca ai fi in vestul Europei. Intr-o seara am mers la un restaurant mai elegant ca sarbatoream ceva ani de casnicie si am platit 80 de euro pentru 2 persoane. Iar mancarea nu era ceva iesit din comun. A fost bun dar a fost mancare normala. Nimic sofisticat. 

Daca vrei sa mergi la scufundari intr-unul din atolurile din Belize trebuie sa fii pregatit sa platesti de la 1200 de euro in sus de persoana pentru 4 nopti si 8 scufundari (mancarea si tranferul cu barca sunt incluse in pret)..

O excursie de doua zile pe vulcanul Acatenango e 169 de dolari. O excursie de o zi sa faci o scufundare la Blue Hole si doua scufundari in Lighthouse reef e 150 de dolari. 

Cum ziceam: nu e deloc ieftin daca vrei sa calatoresti confortabil. Nu este ca prin Asia de Sud Est unde mereu spun ca poti calatori super luxos la un pret de nimic. Insa anumite destinatii merita din plin pretul platit - cum a fost Lighthouse Reef. Altele insa merita evitate (Antigua) mai ales ca sunt locuri mai putin turistice care sunt mult mai prietenoase cu buzunarul si mult mai placute ochiului. O sa scriu mai pe larg la fiecare in parte in ce categorie le incadrez.

Mai mergem pe acolo au ba?

In mod sigura da. Si nu departe in viitor ci chiar pentru urmatoarea vacanta ne uitam de ceva in aceeasi zona. Iar asta cred ca spune multe despre cat de mult ne-a placut si cu ce senzatie am ramas la sfarsit de vacanta. A fost un loc care ni s-a potrivit. Si asta e tot ce conteaza.


Fuego - un vulcan cat se poate de activ

Cand ai Tikalul numai pentru tine

Caye Caulker

Plaja, palmieri, cocktail...check check check

Rio Dulce

Atitlan

Va ziceam de mic dejun...