Una dintre sursele mele principale de inspiratie pentru traseele de calatorie este G Adventures.
Nu am calatorit niciodata cu ei (am fost in schimb cu Intrepid si Oasis Overland) dar ii urmaresc de ani de zile.
Este unul dintre locurile unde ma intorc mereu si mereu ca sa mai arunc un ochi si sa vad ce destinatii mai au in prim plan si ce topuri au mai facut.
Si de fiecare data cand planuiesc un traseu pornesc de la ce au ei propus si modific in functie de interesul propriu.
La fel s-a intamplat si cu aventura noastra Central Americana. Am vazut acum 7-8 ani un traseu de 23 de zile prin Mexic, Guatemala si Belize si mi-a placut atat de mult incat l-am trecut cat ai clipi la "Bucket list". A devenit genul acela de idee care aparea mereu in discutie cand ne gandeam pe unde sa mai mergem.
La asta s-a adaugat apoi faptul ca ne place mult sa mergem la scufundari si Belize este intotdeauna in topurile cu cele mai impresionante locatii pentru scufundari.
Deci cand am vazut o promotie la biletele de avion spre Guatemala nu am stat prea mult pe ganduri si m-am pus pe treaba.
Itinerariul s-a schimbat insa destul de mult fata de cel initial de la G Adventures pentru ca am pus scufundarile pe primul loc si am construit intreaga vacanta in functie de asta.
In Belize gasesti a doua cea mai mare bariera de corali din lume asa ca in nici un caz nu vei duce lipsa de locuri pentru scufundari. Sunt poate mii de locatii care mai de care mai tentante. Insa cu cat citesti mai mult cu atat vei vedea ca cele mai bune locatii par a fi cele din cei trei atoli: Turneffe, Lighthouse si Glover.
Turneffe este atolul cel mai apoape de tarm si cel mai mare dintre cele trei ca suprafata. Este insa si cel mai dezvoltat dintre ele si cu cel mai mare numar de posibilitati de cazare.
Glover este cel mai departe de tarm si cel mai putin dezvoltat.
Lighthouse este undeva la mijloc intre cele doua (si ca pozitionare si ca dezvoltare) insa este cel mai celebru pentru ca este locul unde se gaseste Blue Hole. Nu cred ca sunt prea multi oameni pe lumea asta care sa nu fi vazut vreo fotografie cu Blue Hole. Si nu cred ca exista scufundator pe lumea asta care sa nu isi doreasca sa faca Blue Hole asa ca alegerea noastra a fost cat se poate de usoara: ne doream sa stam intr-un atol pentru ca vroiam sa fim in locurile cu cele mai spectaculoase scufundari si vroiam Lighthouse Reef pentru ca ne doream sa facem Blue Hole.
Ce inveti insa destul de repede cand cauti cazare in atolii din Belize, este ca nu prea ai multe posibilitati si ca invariabil toate sunt extrem de scumpe (cerere mare si oferta mica=pret pe masura). In Long Caye (Lighthouse Reef) sunt, de exemplu, doar trei posibilitati: Huracan, Calypso si Itza Lodge. Pe care le-am intors pe toate fetele si le-am analizat si le-am rasanalizat si am decis ca Itza Lodge este cea la care vrem sa stam. Si sincer bine am facut pentru ca este de departe cea mai frumoasa cazare de acolo.
Long Caye se afla la aproape 100 de km ( pe apa evident) de Belize city si singurul mod in care poti sa ajungi pe insula este cu o barca de la cazarea unde o sa stai. Toate cazarile de acolo au programe standard de 4 zile sau o saptamana asa ca singurele zile in care merge barca este miercurea si sambata. In restul zilelelor poti sa ceri transport doar pentru tine insa te costa 650 de dolari de barca "one way".
Ne-am intalnit cu capitanul nostru pe pontonul din Belize City si primul lucru care mi-a sarit in ochi a fost cat de mica este barca. 500 de cai putere pentru cele doua motoare si o barca cat o coaja de portocala. Nu promitea nimic de bine. Iar la asta s-a adaugat indemnul capitanului sa avem grija sa dam toate bagajele sa le adaposteasca de apa pentru ca o sa fie o calatorie extrem de agitata. Batea un vant serios si erau valuri cat sa dai si la altii. Cica nu o sa fie deloc confortabil.
Si s-a tinut de cuvant nu gluma. 100 de km facuti in doua ore intr-o masina de spalat. Am fost efectiv ca intr-o masina de spalat. Si daca as fi sarit in apa si as fi inotat vreo jumatate de ora si tot as fi fost mai putin uda decat cum am iesit din barca aia. Din cele doua ore cat a durat drumul nu cred ca am stat cu ochii deschisi mai mult de 5 minute. Nu de frica ci pentru ca era fizic imposibil de la cata apa imi venea pe fata.
Noi veneam tocmai din Flores (Guatemala) asa ca eram porniti de la 4 dimineata. Timp in care am stat 7 ore intr-un autobuz nu tocmai confortabil, am dat cu subsemnatul la vama timp de peste o ora ca nu ne credeau aia ca suntem turisti, apoi am mai traversat si pe jos Belize City care este fix ce imi apare in minte daca ar trebui sa vizualizez un ghetou cu negri in care isi dasfasoara actiunea un film american cu lupte intre bande rivale. Cele doua ore din masina de spalat au pus capac. Eram nitel cu nervii pe bigudiuri.
Dar m-am dat jos din barca si am crezut ca am aterizat in Paradis.
Pe ponton ne astepta tipa care se ocupa de Itza lodge. Cu un zambet mare pe fata si bunavointa cat pana la cer. Imediat in spatele ei, un nene cu cocktailuri si cu acelasi zambet nelipsit. Se anunta numai de bine.
Am trecut de primii palmieri si am inceput sa disting si unde o sa stam noi. Si mi-am dat seama ca da - va fi numai de bine.
Itza Diving Lodge nu este o locatie luxoasa. Este insa tot ceea ce imi doresc eu mai mult de la o cazare pe plaja. Este pe o insula mica, fara drumuri, fara magazine, fara baruri, fara discoteci, fara turisti multi, fara locuitori permanenti, fara mai nimic de fapt. Pe insula sunt doar cele trei hoteluri mentionate mai sus. Atat. Si maximul de turisti e undeva pe la 40 probabil. Insa noi eram in low season asa ca la Calypso nu era nimeni. La Huracan doar o familie. Si la noi 9 persoane.
Deci nu numai ca eram in paradis dar eram intr-un paradis aproape personal. Fix pe gustul meu.
Esti pe o insula in mijlocul lui Nicaieri si inca ceva mai departe, asa ca trebuie sa intelegi ca totul este adus din Belize City. Absolut totul. Pana si apa potabila. De fapt mint. Ai se ceva produs local: nucile de cocos. Poti sa mananci nuci de cocos cate vrei. Ti le aduni singur si sunt gratis. Trebuie doar sa convingi pe cineva sa ti le desfaca daca nu esti prea bun cu manuitul macetei (ceea ce e cazul nostru). Si pentru ca scufundatorii vaneaza Lionfish, din cand in cand poti avea si Lionfish la cina. Si "conch" e tot local si e "carne" de baza pe acolo (nu stiu sa traduc asa ca am pus numele englezesc ca sa stiti ce sa cautati pe google). De fapt nu numai acolo. Si in Caye Caulker tot la fel era. Daca mergeai la restaurant aveai mereu de ales intre: porc, pui sau conch.
Si tot pentru ca esti in mijlocul lui Nicaieri esti dependent de energia generata cu panouri solare. Deci curentul electric si apa calda sunt cam cu portia. Iar toaletele sunt toalete cu compost pentru ca nu exista canalizare.
Daca nu poti sa traiesti cu electricitate limitata, fara tv si folosind o toaleta cu compost, Lighthouse Reef nu e sigur pentru tine. Daca poti renunta la "lux" insa, o sa descoperi o cazare de poveste.
Si desi totul e adus de pe tarm, mancarea a fost absolut extraordinara. Bauturile la fel. Totul extrem de curat. Totul foarte bine pus la punct. Iar scufundarile au fost cele mai frumoase scufundari din viata noastra. Despre asta o sa tot scriu. Ce vreau sa mentionez acum e doar ca cei doi manageri de la Itza sunt si instructorii pentru scufundari. Si ambii stiu foarte bine ce fac. Au foarte mare experienta in zona. Stiu locurile de scufundat foarte bine. Echipamentul este bun. Sunt pregatiti pentru cazuri care necesita prim ajutor. Nu am absolut nimic de reprosat. Totul a mers ca uns.
Daca vreti scufundari foarte foarte frumoase sau chiar snorkeling de calitate atunci nu as sta nici o femtosecunda pe ganduri - Itza Lodge.
O sa pun un filmulet ca sa vedeti la ce ma refer. Filmuletiul nu este editat in nici un fel si este plimbarea de la ponton pana la cazare. Enjoy!
No comments:
Post a Comment