Friday, May 8, 2015

Munca. Dar ce munca?

Astazi e pauza de la povestit calatorii.
Am citit un articol de pe un blog despre "ce faci toata ziua la munca" si cum uneori e greu sa explici ce faci la munca si mi-am adus aminte de o discutie cu mama mea de pe vremea cand faceam cercetare la Universitate.
O sa fie o explicatie lunga si plictisitoare dar aveti rogu-va rabdare pana la sfarsit.
Deci pe vremuri ma ocupam cu identificarea radicalilor liberi obtinuti dupa iradierea cu raxe X in materiale organice de tot felul (glucoza, fructoza, trehaloza, enamelul din dinti, franturi de ADN etc).
Pentru asta foloseam o metoda care se numeste Rezonanta Electronica Paramagnetica si o aplicam unor probe sub forma de monocristale.
Cristalele aratau de genul asta:


Ce e frumos la ele e ca din forma lor iti dai seama care sunt axele principale, adica cam asa:

Sa trecem mai departe. Ca sa vedem ce radicali se formeaza in cristalele astea, trebuie sa le iradiem, sa le orientam in lungul uneia dintre axele principale si apoi sa le masuram facand o dependenta unghiulara.
Adica pui cristalul in masinarie, il rotesti 5 grade si masori spectrul. Iar rotesti 5° iar masori spectrul. Si tot asa pentru 180 de grade daca ai noroc. Daca nu pentru 270° sau chiar 360°. Depinde cand ajungi sa ai destule puncte experimentale.
Si faci asta pentru cel putin trei cristale diferite orientate cel putin in jurul celor trei axe principale.
Da stiu probabil suna plictisitor ca naiba. Si chiar e. Mai ales cand incepi masuratorile la 8 dimineata si le termini a doua zi la 8 dimineata. Primii ani de doctorat am stat noaptea mai mult in laborator decat acasa. Nici nu stiu pentru ce plateam chirie.
Sa nu intelegeti ca ma plang. Doamene fereste. A fost o perioada extraordinar de frumoasa.
Dar iar sunt aiurea pe campii.
Sa revenim.
Un spectru arata cam ca in figurile de mai jos. Doar ca de obicei mai complicat. Pt ca astea sunt spectrele masurate la axe. In restul timpului fiecare linie din spectrul de mai jos se desparte in doua sau in patru:

Mai departe trebuie sa selectezi fiecare linie care apare in spectrul ala pentru fiecare din sutele de spectre pe care le ai si sa ii dai un punct.  Rezulta deci o mare de mii de puncte. 
Muulte puncte.
Muuulte rau. 
Credeti-ma.
Si apoi in marea asta de puncte trebuie sa vezi niste "pesti". Niste curbe frumoase. 
Dupa ce le vezi si scoti toate punctele care nu te ajuta chiar arata frumos. Pana atunci insa zici ca te uiti la un mozaic fara logica.
Faci "pestisorii" si apoi incerci sa legi pestisorii in toate cele 3 sau 4 planuri (orientari pe care le ai).
In figura de mai jos vedeti rezultatul final.


Frumos nu?
Sa vedeti cand nu sunt periate si selectate si aranjate.....
Oricum. In practica idea este ca ai trei foi printate pe care ai incercat sa desenezi cu creionul curbele si apoi incerci sa faci curbele sa se continue de pe o foaie pe alta.
Ceea ce e destul de dificil pentru ca nu stii in ce ordine sa pui foile. Pt ca stii in jurul la ce axa ai rotit dar nu stii de la care axa la care.
Deci stai si invarti foile intre ele si le tot intorci si le tot admiri pana iti vine ideea salvatoare.

Si intr-un astfel de moment in care tot intorceam foile si le admiram, suna mama.
Si intreaba ce fac.
As fi putut sa ii spun ca incerc sa determin tensorii de cuplare hiperfina din variantia unghiulara a spectrelor ENDOR pentru o serie de radicali liberi obtinuti prin iradierea trihalozei.
As fi putut dar probabil ar fi crezut ca nu vreau sa ii spun.
Deci i-am spus adevarul: "Mama, ce sa fac? Intorc o foaie de pe o parte pe alta".

Sta mama si se gandeste si se tot gandeste si concluzioneaza: "Si va platesc pentru asta mama?".







Wednesday, May 6, 2015

Prima experienta Airbnb

Prima data cand am auzit de Airbnb era ca varianta ieftina de cazare in New York. Nu ca as fi calatorit in New York dar asta nu e nicidecum un motiv sa nu citesti sectiunea dedicata lui pe un forum de calatorii.
Nu am zabovit prea tare asupra subiectului pentru ca la o prima vedere ma ducea prea mult cu gandul la couchsurfing.
Cu timpul mentiunile despre varianta asta de cazare s-au tot inmultit. Ba un post pe facebook. Ba o mentiune pe vreun blog de calatorii. Ba amintita de o cunostinta sau un alt calator. Insa dintr-un motiv sau altul nu si-a facut deloc drum spre luarea in considerare.
Pur si simplu nu m-a starnit destul incat sa caut sa vad daca este mai mult decat statul la localnici cu localnicii in acelasi loc. Ceea ce este o situatie de neacceptat pentru mine. Nici gratis nu as lua in considerare o astfel de solutie. Nu m-as simti confortabil sa stau in apartamentul omului intr-o camera ce poate sa fie sau nu eliberata pentru musafiri. Sa impart aceeasi baie si aceeasi bucatarie cu ei. Sa nu am parte de intimitate si sa dau nas in nas la fiecare pas cu stapanul casei. Nici intr-o mie de ani.
Apoi au aparut problemele cu Rex si dezamagirea tot mai mare cu booking si am zis ca poate nu ar fi rau sa ma uit nitel mai serios la Airbnb mai ales ca vazusem mentionat intre timp ca nu gasesti numai camere la comun cu proprietarul ci si apartamente/case/studiouri intregi. Iar asta nu mai era deloc ceva sa imi displaca. Dimpotriva un apartament intreg pentru noi ar fi fost mult mai binevenit decat o camera minuscula la hotel cu inca 100 de vecini care pot veni in mijloc de noapte acasa facand o galagie ingrozitoare si prin urmare sa trezeasca in Rex dorinta de a apara casa latrand. 
Si culmea o simpla deschidere a site-ului mi-a aratat masura ignorantei mele. Chiar puteai gasi unitati de cazare de sine statatoare. Nu erau numai camere la comun. Chiar poti gasi case intregi care ar fi o locatie perfecta daca mergi cu familia sau prietenii. Internetul asta-i mare domne. Mai trebuie sa ai insa si ochi pentru informatia cu pricina. 
Destul de repede am gasit o proprietate care arata exact asa cum ne-am dorit. Era un studio de sine statator separat de casa in care locuiau proprietarii. Tot complexul se afla intr-o gradina imensa cu padure si lac si suficient loc pentru Rex sa alerge ca nebunul daca ar fi vrut. Iar complexul cu padurea se aflau intr-un sat mic mic (cred ca erau sub 20 de case cu tot cu biserica si casa parohiala) aflat la 15 minute de Caen si jumatate de ora de plajele unde a avut loc debarcarea din Normandia. Locatia perfecta pentru planul nostru de calatorie. 
In plus noi ne doream o locatie linistita unde sa iesi pe poarta gradinii si sa fii pe camp sa poti sa alergi pe carari fara trafic. Cum Cipri se antreneaza continuu, sa aibe un loc linistit de alergat (fara trafic, masini, poluare etc) era extrem de important. In plus cararile fara trafic si fara alti oameni dintre campurile de rapita sunt perfecte sa il lasi pe Rex sa se plimbe o leaca fara lesa (bucuria lui cea mai mare).
Am scris un mail proprietarului in care i-am descris grupul calator si am intrebat daca suntem acceptati toti trei. Era deja joi la pranz iar noi vroiam sa plecam vineri in calatorie. Nu aveam sperante prea mari sa mi se raspunda asa repede insa am avut parte de o surpriza placuta. Raspunsul a fost ca studioul e disponibil si atata timp cat Rex nu se apuca sa ii vaneze pisicile suntem bineveniti.
Am facut rezervarea, am facut plata si a doua zi dupa o zi intreaga de stat pe drumuri si vizitat orasele de pe coasta am ajuns sa ne cazam.
Iar ce am descoperit a fost chiar mai mult decat ne asteptam. Studioul arata mai bine decat in poze. Satul de un pitoresc extrem. Gradina nici nu mai spun. Doamna casei ne-a facut turul casei si gradinii, ne-a explicat cate ceva despre studio, ne-a prezentat animalele proprii (o capra si un ponei) si apoi ne-a lasat in pace sa ne relaxam. Din momentul ala singurele dati cand am mai vazut-o a fost atunci cand am cautat-o noi (ceea ce a presupus mers si batut la usa casei unde locuiau ei) si nici un moment nu ne-am simtit niste intrusi sau nu am simtit ca avem spatiul limitat sau ca nu ni se respecta intimitatea.
In plus in camera am gasit un dosar atat de complet cu ceea ce puteai face in zona incat ne-am dat seama ca in mod sigur mai trebuie sa ne intoarcem in Normandia. Atata informatie nu gasesti nici macar in ghidurile turistice. Tot ceea ce vroiai sa stii era acolo: obiective turistice, trasee de mers pe jos, trasee de mers cu caiacul, ferme de vizitat, vanzatori cu produse locale, lista pietelor cu produse locale, restaurante, baruri, o gramada harti, o gramada de pliante etc etc etc. Se vedea clar ca oamenii au pus foarte multa munca sa compileze toata informatia aia si asta nu facea decat sa arate cat de interesati sunt sa te simti bine si sa iti fie bine.
Foarte bine ne-am simtit la ei si pentru ca am inceput cu dreptul sunt absolut sigura ca nu este ultima data cand folosim Airbnb. Daca toate experientele viitoare sunt asa, apai nici o alta varianta de cazare nu mai are vreo sansa.
Iar daca mergeti in Normandia si vreti o cazare undeva intr-un satuc uitat de lume dar aproape de Caen recomand cu inima deschisa studioul la care am stat noi. Au si o casa mai mare de inchiriat in cazul in care sunteti mai multe persoane. 
Bafta si salutati-l pe Remy (nr de telefon +33682892147) din partea noastra.


Monday, May 4, 2015

Dezamagita de booking.com

Ultimii zece ani de calatorit prin Europa au insemnat aproape in exclusivitate o "colaborare" cu booking.com. Mi se pare atat de simplu sa pui destinatia si sa gasesti zeci si zeci de posibilitati din care sa alegi ce ti se potriveste mai bine incat foarte rar m-am gandit ca poate exista si alte variante. Atat de rar incat pot sa le numar pe degetele de la maini: ceva cabane pentru schiat in Elvetia (de inchiriat pe perioade mai lungi), apartamentele pentru vacanta din Croatia si cateva cazati din circuitul nostru grecesc.
Am fost multumita de booking si l-am aparat pentru mult timp in fata criticilor de tot felul auzite de la alti utilizatori. Insa de cand clapaugul face parte din grupul calator dezamagirea legata de booking.com creste precum Fat Frumos intr-un an cat altii in sapte. Dezamagire ce este legata exclusiv de lipsa transparentei care nu face altceva decat sa ma duca cu gandul la un acord tacit pentru inselarea clientului.
Pe booking atunci cand faci sortarea in functie de acceptarea animalelor, exista trei mesaje standard pe care le gasesti: nu se accepta animale, se accepta fara taxe suplimentare, se accepta si pot exista taxe suplimentare. 
Primul mesaj este unul cat se poate de clar.
Al doilea desi te-ai astepta sa fie foarte clar s-a dovedit de cateva ori a nu fi deloc asa. Rezervarea mi-a fost anulata pe motiv ca nu se accepta simultan mai mult de 2 caini in hotel si cu Rex s-ar fi depasit cota. Sincer este ceva ce inteleg pe deplin  pentru ca sunt caini care fac multa galagie daca simt alt caine in preajma ceea ce combinat cu un stapan iresponsabil care isi incuie cainele in camera cat viziteaza este o reteta pentru dezastru. Prin urmare nu m-as fi plans deloc de situatia data daca s-ar fi fost publicat un comentariu pe tema asta. Pentru ca nu pot sa nu ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca eu nu specificam foarte clar in rezervare ca mergem cu un caine si as fi aparut cu el acolo asa din senin?
Al treilea mesaj este insa cel care ma deranjeaza cel mai mult pentru ca ascunde mult mai mult decat o simpla taxa. Dar sa incepem de aici: taxa. Ea cica poate sau nu sa existe. Nu se spune clar nici macar daca e alba sau neagra si cu atat mai putin nu se spune cat anume este taxa. Daca vrei sa stii la ce sa te astepti trebuie sa te pui pe cautat pe site-ul hotelului respectiv care sunt regulile pentru animalele de companie. Si ca lucrurile sa fie si mai putin usoare, se poate ca regulile sa difere de la locatie la locatie in cadrul aceluiasi lant hotelier. La NH de exemplu am gasit toata plaja de posibilitati: nu se accepta si punct, se accepta numai sub 5 sau 10 kg, se accepta cu o anumita taxa (20 sau 25 de euro de caine), nu se accepta decat caini insotitori. Ce faci insa daca hotelul respectiv este unul mic de famile fara un site bine pus la punct sau fara site deloc? 
Sa spunem ca daca ar fi doar taxa, te-ai putea doar frige rau de tot la bani in cazul in care se decid sa iti ia pentru caine mai mult decat pentru o camera intreaga. Insa lucrurile nu se termina cu taxa ci in afara de ea pot exista restrictii legate de greutatea cainelui. De extrem de multe ori nu se accepta caini peste 5 kg sau peste 10 kg. Ce faci intr-o astfel de situatie daca ajungi la hotel fara sa fi verificat inainte si descoperi ca ai un caine prea mare deci nu poti sa te cazezi? Raspunsul este unul pentru care booking ar trebui sa puna capul in jos de rusine: banii ii pierzi pentru ca nu poti sa anulezi rezervarea atat de tarziu si te trezesti si pe drumuri daca nu esti dispus sa iti lasi cainele in masina peste noapte (sau sa il legi afara sub un acoperis) si tu sa dormi in hotel.
Realitatea urata este ca nimic nu te avertizeaza in legatura cu limitarile de greutate. Daca la taxa ti se atrage atentia ca se poate sa fii taxat deci daca nu verifici o faci pe proprie raspundere, la greutate nu te averizeaza absolut nimic. Eu am descoperit aspectul asta din intamplare. Stiam ca Premiere Classe  nu accepta animale de companie peste 5 kg si cu toate astea aparea intotdeauna in lista mea de hoteluri in cautarea pe booking fara ca "detaliul asta" sa fie precizat nicaieri. La fel ca Premiere Classe sunt si alte lanturi hoteliere: Campanile, Ibis, Kyriad, NH, Best Western etc etc etc. Practic majoritate hotelurile din lista cu rezultatele de cautare unde cica ai numai hoteluri ce accepta caini (ca ai impus un filtru de cautare pentru asta) au reguli restrictive de tot felul de care nu esti anuntat si pe care le vei gasi numai cautand din proprie initiativa rand pe rand pe site-ul fiecarui hotel in parte. Lucru pe care probabil il vei face numai in cazul in care te-ai ars o data si ti-ai invatat lectia.
Pentru cazul nostru particular de calatorit cu un caine de 29 de kg, dintr-o suta de hoteluri care cica accepta caini probabil ca voi gasi sub 10 care il accepta si pe al nostru. Rabdare si tutun (pentru fumatori) ca sa iei fiecare site la rand si sa mai descoperi un refuz in plus. 
Probabil ca scuze pe post de explicatii se pot gasi: ar trebui sa existe un camp in plus de cautare, prea multa informatie introdusa, numarul de calatori cu caine e redus deci nu s-ar justifica datele in plus etc etc etc. Deci nu pot decat sa atrag atentia celor ce calatoresc cu un caine sa ia in considerare informatiile de mai sus ca sa evite niste situatii nu tocmai placute.
Personal la ultima calatorie am decis sa folosim Airbnb in loc de booking pentru ca inca o data rezervarea pe booking ne-a fost anulata la un hotel care accepta caini pe motiv ca nu accepta caini decat in cea mai scumpa camera pe care o aveau. Una de patru persoane cu 50% mai scumpa decat una de doua persone. Noi eram 2 plus un caine si am decis ca o fi Rex mare la cele 29 de kg ale lui dar parca nu face cat 2 adulti.
Este si situatia asta cu Rex buna de ceva - am descoperit o sursa (Airbnb) pe care am evitat-o pana acum crezand ca nu este ceva ce sa ni se potriveasca. Nimic mai gresit. Iar in Normandia am avut parte de una dintre cele mai simpatice cazari de pana acum.