Wednesday, April 17, 2019

Detalii organizatorice - Islanda



O sa incerc sa fac un sumar al lucrurilor pe care le-am descoperit in timp ce am organizat calatoria noastra de 9 zile prin Islanda si mai apoi in timp ce ne-am plimbat pe acolo. Intrebari la care am tot cautat si noi raspunsuri si care am vazut ca se tot repeta si la alti calatori.

Ca intotdeauna o sa incep prin a aminti ca sunt pareri personale si reprezinta ceea ce ni se potriveste noua mai bine. Nu inseamna ca sunt general valabile pentru toata lumea. Deci luati acest blog fix asa cum e el - parere personala.

Cand este cel mai bine sa mergi?

Oricand ai timp. 
Inainte sa spuneti ca raspunsul asta nu ajuta cu nimic o sa incerc sa si explic. 
Desi am calatorit destul de mult prin lumea asta mare si devine tot mai greu sa fim impresionati, Islanda ne-a scos efectiv din papuci de uimire. Nu mi-am inchipuit nici un moment ca o sa imi placa atat de mult si nu mi-am inchipuit niciodata ca poate fi atat de diferita fata de ce am vizitat pana acum. Asa ca eu as merge oricand. Pentru ca indiferent de anotimp sunt convinsa ca Islanda are ceva de oferit.
Noi am ales sa mergem in luna martie pentru ca:
  • speram sa vedem aurora boreala iar martie este o luna foarte propice, cel putin din punct de vedere statistic
  • este inca iarna asa ca ai acces la cateva activitati foarte interesante , cum ar fi vizitatul unor pesteri de gheata (ce exista doar pe timpul iernii) sau mersul pe ghetar (care poate fi facut si vara insa gheata are deja "sun crust" deci nu e pe cat de albastru ti-ai dori) , dar fara sa ai zilele foarte scurte din decembrie-februarie si fara conditiile meteo foarte dificile din decembrie-februarie.
  • inca mai ai peisajele de iarna dar cum ziceam fara zilele scurte si problemele de trafic sau meteo. Totul e alb. Arata ca in nordul din Game of Thrones . Nu intamplator tinand cont ca acolo s-a filmat Game of Thrones.
  • este o luna low-season deci nu sunt multi turisti. In fiecare an Islanda primeste 14 milioane de turisti anual iar ei au 340 000 de locuitori. Unele luni (iulie-august sau decembrie-ianuarie) pot fi extrem de aglomerate. Ceea ce ii va stirbi mult din farmec.
Dar in mod clar imi doresc foarte mult sa merg acolo vara cand este totul verde. Insa nu as merge pe rutele foarte turistice (Golden Circle, parte de sud etc) ci as merge in parte de nord a tarii  sau in vestul mult mai putin umblat. Iar vara probabil ca as inchiria cu o caravana care sa imi dea mult mai multa libertate de miscare.

Masina inchiriata sau nu?

In mod clar - masina inchiriata. 
Transportul in comun este mirabolant dar inexistent cand iesi din capitala. Singurul mod in care poti vizita cate ceva, fara sa inchiriezi masina, e sa iei tururi de o zi sau mai multe zile. Si gasesti cate in luna si in stele asa ca nu lipsa de oferte ar fi problema. Ci faptul ca ai mult mai putina libertate iar Islanda este genul de tara unde iti doresti sa pornesti la drum si sa te opresti pe unde vrea sufletul tau. Peisaje de vis sa gasesc la fiecare pas si nu intotdeauna opririle planuite in tur sunt si ce iti doresti tu in momentul respectiv.
Daca bugetul nu e o problema insa condusul este, atunci cea mai buna solutie e un tur privat.
Tineti insa minte ca iarna nu e de joaca cu condusul prin Islanda. Daca nu esti obisnuit cu mersul pe zapada si daca nu ai nervii tari ca sa te descurci cu momentele cu vizibilitate foarte redusa, atunci poate ca iarna nu e un moment propice de inchiriat masina.

Ai nevoie de 4X4?

Noi am inchiriat o Dacia Duster 4X4 care a fost doar un pic mai scumpa decat un sedan si care, din punctul meu de vedere, a fost mai mult decat binevenita si utila. 
Pe iarna si daca vrei sa iesi un pic de pe drumurile asfaltate (ceea ce se va intampla cu siguranta) un 4X4 este foarte util.

Daca mergi vara si daca nu ai de gand sa iesi de pe Ring Road, atunci poti sa mergi cu ce vrei tu. Dar eu as lua un 4X4 pentru ca tentatia este mult prea mare ca sa iesi de pe Ring Road si sa vezi de aproape ghetarul ala care conform indicatorului este la 8 km dar pe un drum neasfaltat.


De unde am inchiriat masina?

Noi am folosit https://www.rentalcars.com/ ca sa cautam cea mai buna oferta. Este site-ul pe care il folosim aproape intotdeauna. Este un fel de "booking" dar pentru inchiriat masina.

Firma de la care am inchiriat efectiv masina este Procar.


Internet

Recunosc ca aici a fost o surpriza pentru noi - nu exista taxe de roaming asa ca poti folosi linistit data roaming pe telefon. 

Bani 

Cand am ajuns in aeroport am scos de la ATM echivalentul a 200 de euro ca sa avem niste rezerve de bani cash la noi. Insa poti plati peste tot cu cardul asa ca in ultima zi ne-am trezit ca mai aveam mai mult de jumatate din bani in portofel.

Cazare

Islanda nu cred ca este inca pregatita pentru valul de turisti care a dat navala asa ca oferta de cazare este oarecum limitata ceea ce inseamna ca si preturile sunt pe masura. O sa aveti supriza (neplacuta) sa vedeti ca in locatiile cele mai populare pana si o camera cu baie la comun costa peste 100 de euro (pentru 2 persoane). 

Ce ma bucura insa e sa vad ca nu se construieste nebuneste si fara cap. Da, mai apar hoteluri pe ici si colo dar nu sunt monstruozitati de sute de camere. Sunt frumos integrate in peisaj, cu un numar mic de camere si cu un impact cat mai mic asupra mediului.  

Preturile raman mari insa si farmecul de a avea o tara oarecum pustie, ramane.
Conditiile sunt insa bune, camerele curate, serviciile OK. Deci desi pretul e mare, nu pot sa ma plang pentru ce am primit. As putea sa povestesc cum e in San Francisco unde pretul e imens si conditiile sunt de speriat. Sau Tokyo unde abia de incapeam in camera si platisem 140 de euro pe ea. Islanda nu este asa.

Poate de aceea, pentru vara, caravanele sunt atat de populare. Daca as merge in vara si eu as inchiria una.

Hotelurile la care am stat noi le gasiti in "Planul pentru Islanda"  si despre toate am numai vorbe bune.

Aurorele boreale

Daca mergeti iarna, atunci in mod sigur veti merge la vanat de aurore.
Site-ul oficial care anunta prognoza pentru aurore pe ziua respectiva este:
https://en.vedur.is/weather/forecasts/aurora/

Daca prognoza este peste 3 si daca cerul este senin, atunci iesiti din casa. Ca cine stie...

Un site care descrie locuri interesante pentru pandit aurorele este acesta: 

https://happycampers.is/blog/iceland/best-places-to-see-the-northern-lights-in-iceland

Pe acelasi site veti gasi si alarmele meteo. Iar in timpul ierni, alarmele meteo sunt extrem de folositore pentru ca iarna din Islanda nu este ceva ce iei in gluma.

Cumparaturi (mancare)

In Islanda am gasit cateva restaurante absolut uimitoare si am mancat unele dintre cele mai bune mancaruri pe care le-am mancat vreodata. O sa revin cu un articole special despreasta.

Insa preturile sunt relativ mari si daca nu vreti sa mancati de 3 ori pe zi la restaurant atunci e important sa stiti pe unde gasiti magazine cu mancare pentru ca nu sunt chiar pe toate drumurile. Si s-ar putea sa aveti supriza ca cel mai apropiat sa fie la o ora de condus de voi.

O harta si o descriere gasiti aici:
https://iheartreykjavik.net/2013/07/the-ultimate-guide-to-food-shopping-in-iceland/

Bafta.

Cam atat cu sfaturile. De zilele viitoare vin si fotografiile cu ce am vizitat. Promit!



Tuesday, April 16, 2019

Planul pentru Islanda



2018 a fost un an foarte zgarcit in numarul de calatorii pe care ni le-a oferit. Din mai 2018 (cand am fost in Brunei si Borneo) si pana in martie 2019, nu am avut decat o singura vacanta mai lunga - 10 zile in Oman

Prin decembrie incepusem deja sa imi pierd orice rabdare. Cipri muncea deja de cateva luni cate 7 zile pe saptamana iar eu la munca eram ca un inecat care incerca sa se prinda de cel mai mic pai. 
Pentru mult timp ne-am razboi cu un buget aproape inexistent din cauza unei investitii imobiliare care ne-a golit pana si pusculita cu maruntis. 
Apoi cand bugetul si-a mai revenit a inceput sa fie timpul cel care lipsea.
De fiecare data cand planuiam ceva, aparea cate o problema care ne facea sa renuntam la cumparat biletele. 
De fiecare data cand intrebam la munca daca e OK perioada in care vrem concediu, ni se spunea ca nu. 
Nimic nu reusea sa se lege.

Pana la urma am decis ca nu conteaza cine ce zice, in martie mergem undeva si basta. Nu moare nimeni daca plecam 9 zile intr-un concediu. Si in mod sigur firmele unde prestam nu vor da faliment fara prezenta noastra mirabolanta.

Dar unde?

Problema cea mai mare era durata calatoriei. Initial ne-am uitat la ceva de trei saptamani intr-o locatie cu soare si caldura. Dar trei saptamani era imposibil sa primim concediu in luna martie. Asa ca ne-am reorientat catre ceva mai aproape de casa. Un loc unde as fi avut sansa sa vad ceva ce mi-am dorit sa vad intreaga viata - aurora boreala.

Dupa o scurta analiza si comparatie Norvegia vs Finlanda vs Islanda a treia a iesit, fara nici un pic de dubiu, castigatoare.

Deci Islanda sa fie. 

Cu biletele in buzunar, m-am pus pe citit sa vad cam ce am putea vizita. Si cu cat citeam mai mult cu atat devenea mai dificil sa reusesc sa fac un traseu care sa incapa in doar 9 zile. Ajunsesem chiar sa cred ca fotografiile de le vad pe net, sigur sunt trucate. Nu are cum sa fie totul atat de frumos. Sigur e trucat. Numai Game of Thrones e de vina. Ei cu filmarile lor din Islanda...

Dar incet incet am reusit sa fac o selectie si mai jos e planul de atac. 

Ziua 1. 16 martie (sambata)
Traseu: Aterizare in Reykjavik, inchiriat masina, transfer catre peninsula Snaefellsnes.
De vizitat: Mount Kirkjufell
Cazare: Grundarfjordur Guesthouse and Apartments (Hlidarvegur 15, 350 Grundarfjordur, Iceland)



Ziua 2: 17 martie (duminica)
Traseu: Ólafsvík -  Hellissandur -Farul Svörtulof - Plajele Djúpalónssandur and Dritvík - Pestera Vatnshellir - Arnarstapi & Hellnar
De vizitat:  Pestera Vatnshellir
Cazare: Arnarstapi Hotel (Arnarstapi, 350 Arnarstapi, Iceland)
 



Ziua 3- 18 martie (luni)
De vizitat : hiking Snæfellsjökull Glacier
Cazare: Arnarstapi Hotel (Arnarstapi, 350 Arnarstapi, Iceland)
 
Ziua 4 – 19 martie (marti)
Traseu: Rauðfeldsgjá - Bjarnarfoss - Búðahraun - Ytri-Tunga - Langaholt - Thingvellir
Cazare: Lake Thingvellir cottages (Heiðarás, 801 Þingvellir, Iceland)

 

Ziua 5 - 20 martie (miercuri) 
Traseu: Thingvellir - Gulfoss - Geyser - Hveragerði
Cazare: Reykjadalur Guesthouse (27 Heiðmörk, 810 Hveragerði, Iceland)

 

Ziua 6 – 21 martie (joi)
Traseu:  Hveragerði - Seljalandsfoss - Skógafoss - Jökulsárlón Glacier Lagoon
Cazare: Gerdi Guesthouse ( Gerði, 781 Gerdi, Iceland)


Ziua 7 –  22 martie (vineri)
Traseu: Gerdi- Vik
Cazare: Puffin Hotel Vík (Víkurbraut 26, 870 Vík, Iceland)


Ziua 8 –  23 martie (sambata)
Traseu: Vik -Reykjavik
Cazare: Puffin Hotel Vík (Víkurbraut 26, 870 Vík, Iceland)

Ziua 9 - plecare