Friday, August 18, 2017

Despre naivitatea clientului/turistului

La inceputul anului, agentia de turism Funtrip a intrat in faliment.
Sute de clienti s-au trezit peste noapte ca nu mai pleaca in vacanta mult visata si au inceput sa caute solutii sa isi recupereze banii. 
Cum firma nu mai avea sediul deschis si nimeni nu mai raspundea la telefoane, recuperarea banilor nu a mers deloc ca pe roate.
Pagubitii au facut si grupuri pe facebook si bloguri in speranta ca vor tine subiectul in atentia publicului si ca proprietarul firmei (domnul Andrei Dinu) se va tine de cuvant si ii va despagubi.

La un moment dat a aparut vestea ca  Andrei Dinu ofera locuri la niste excursii in Africa in locul excursiilor pe care le rezervase clientii. Conditia era sa nu aibe nici o alta pretentie. Si evident sa renunte la procedurile de obtinere de despagubiri de la firma asiguratoare. In plus trebuia sa platesti diferenta intre cat te costase vacanta initiala si cea oferita acum.

Cum poate el organiza excursii in conditiile in care agentia nu mai are licenta de functionare?
Asta se pare ca nu vrea sa explice nimeni.

Dar "detaliul" asta nu a impiedicat cativa zeci de clienti sa accepte si sa merga in Africa.

Si uite asa ajungem la mesajul din titlul scrierii de astazi: cum poti sa fii atat de naiv incat sa accepti si chiar sa platesti in plus pentru o excursie organizata de nu se stie cine. Mai mult oferta venea de la o agentie care tocmai a dat faliment si care ti-a pus parul pe bigudiuri fugind de responsabilitate. O agentie care si-a inchis telefoanele si sediul si nu a comunicat nimanui nimic.

Cum sa fii atat de naiv?

Uite ca se gasesc destui.

Inteleg ca oamenii se gandeau ca daca asteapta banii si nu accepta oferta domnului Dinu vor astepta mult si bine. Dar e mai bine sa mergi in Botwana sau Rwanda cu niste "profesionisti" de genul asta?

Cum sa ai incredere ca se vor tine de cuvant? Si nu ma refer numai la faptul ca ai mai si platit in plus desi era cat pe ce sa ramai si fara banii initiali pentru ca firma e falimentara. Dar cum sa ai incredere sa te pui in grija lor? Si in Africa?

Si in plus: a verificat vreo agentie de stat cum de respectivul domn ofera excursii? In numele cui? Cine are licenta de turism ca sa presteze serviciile astea?

PS:
Cand am scris despre agentia care oferea vacante in Antarctica care nu ajung in Antarctica, mi-au sarit reprezentantii agentiilor in cap pe motiv ca ii defaimez. Ma intreb daca imi va da cine vreo explicatie acum.

PPS:
Probabil ca voi fi acuzata iar de "invidie" tinand cont ca una dintre excursiile in Africa era organizata impreuna cu un blogger foarte cunoscut din Romania. Acelasi care este asociat si cu vacanta din Antarctica care nu este in Antarctica...Evident ca din invidie scriu textele astea. Nu pentru ca mi se pare o rusine sa te numesti blogger independent si sa faci astfel de lucruri. Apropos: cineva l-a intrebat cum de a fost posibila excursia in conditiile in care Funtrip nu mai are licenta. A evitat sa raspunda. Daca va raspunde si daca intr-adevar este legal ce au facut promit ca voi modifica textul in mod corespunzator. Pana atunci insa: "Fericiti cei saraci cu duhul".