Wednesday, May 3, 2017

Agentii de turism si "agentii de turism"

Important: Daca sunteti interesat de o croaziera in Antarctica si ati ajuns la acest text cautand informatii despre ce anume sa alegeti (mai ales daca sunteti tentati de pachetul Celebrity Cruises) va rog frumos sa cititi intai acest text care compara o croaziera cu debarcari cu una fara debarcari:

http://adelatarpan.blogspot.be/2017/05/despre-ce-inseamna-o-croaziera-in.html

Edit (si mai) later:

Textul meu era adresat potientialilor clienti care doresc sa mearga intr-o croaziera in Antarctica sau la modul general potentialilor clienti care trebuie sa se decida "pe cont propriu" sau "cu agentia". Dar se pare ca e mai "popular" printre agentii de turism decat printre clienti (cel putin la numar de comentarii). asa ca o sa scriu o observatie pe care daca vor sa o ia in considerare bine daca nu vor atunci pot ramane concentrati pe ideea ca i-am jignit spunand ca au un comision nejustificat.

Ca firma faci bani din calitate sau din cantitate. Atunci cand oferi ceva unic sau ceva superior competitiei sau ceva vital, poti sa ceri cat vrei tu. Calitatea  deschide usile larg catre "high margins". Si o spun in cunostinta de cauza ca doar lucrez la o firma care face bani vanzand pe o piata de multe miliarde de euro pe care o imparte cu doar alti doi competitori. Ohhhh ce simplu e sa faci bani cand esti de departe cel mai bun si mai ai si o leaca de monopol.

Majoritatea firmelor insa nu este in categoria asta. Si cand nu iti permiti sa ceri luna de pe cer pentru un produs, singura solutie e sa faci muuuuulte muuuulte fiecare aducandu-ti cate un profit mic. Dar care adunat da un profit mare.

Intr-o economie de piata normala firmele care nu au nimic care sa justifice "high margins" dar totusi cer "high margins" nu prea au viata lunga.
Si asa ca studiu de caz recomand o leaca de documentare legat de ce s-a intamplat cu numarul de agenti de asigurari odata cu aparitia primelor site-uri care comparau ofertele existente pe piata.  
Agentii au sarit ca i-am jignit si ca nu le apreciez munca. Ceea ce se poate sa fie adevarat. Poate ca nu vad eu care este plus-valoarea adaugata de agentia romaneasca pachetului pe care il revinde usor modificat. Insa chiar asta este inceputul a ceva ce ar trebui sa ii puna pe ganduri daca le pasa de clientii lor.  Sfatul meu ar fi ca atunci cand isi adauga comisionul sa se gandeasca: "Cum ii arat potentialului client ca merit sa adauga 50% in plus?" Succesul in asta ar trebui sa stea. Nu in speranta ca un potential client nu va descoperi niciodata ca ai adaugat 50% la pret. 
Nu lucrez in turism (motiv suficient sa fiu tratata cu condescendenta se pare ) insa sunt un posibil client. Poate ca nu vorbesc numai prostii.  Si in plus cred ca am suficienta minte incat sa inteleg ce mi se explica. Dar cand alegi sa stergi observatiile si intrebarile care nu iti convin in loc sa iti insusesti critica si sa actionezi ca sa spulberi dubiile o sa te tot trezesti cu remarci precum textul meu de mai jos.

Edit later:

1. Dupa ce am fost trasa de urechi intr-un mod extrem de politicos (vedeti comentariile) trebuie sa corectez pretul final al croazierei daca e luata direct de pe site-un Celebrity Cruises. Si anume: la pretul de 2489 de euro se adauga taxe de 340 de euro. Deci la final daca faceti rezervarile direct economisiti doar 1200 de euro nu 1500 de euro de persoana. 

2. Motivul pentru care am scris acest post este in primul rand faptul ca numele este "Croaziera in Antarctica". In conditiile in care nu ajungi in Antarctica ci doar treci pentru o zi pe la nord de Elephant Island. Nu mi se pare absolut deloc corect sa faci reclama in felul asta pentru ca se porneste de la o informatie falsa. Daca asta inseamna ca mergi in Antarctica inseamna ca si eu am urcat pe varful Everest pt ca am fost la Base Camp si am fost in Groenlanda pentru ca am zburat pe deasupra ei.

3. Daca ar fi fost un tur organizat complet de catre o agentie de turism si daca nu ar fi fost titlul de "IN Antarctica" atunci nu as fi scris textul asta. Insa in cazul de fata vorbim de o excursie standard luata de la o alta firma la care adaugi un bilet de avion si o cazare in Buenos Aires. Mi s-a explicat ca pentru asta e nevoie de multa munca de documentare. Ei bine de la mine nu se vede asa. 


Acum ceva timp citeam pe blogul lui Nomadic Matt un articol extrem de bine scris despre utilitatea sau inutilitatea agentiilor vanzatoare de pachete turistice ("travel agent").

Intr-o lume in care orice bilet de avion sau rezervare la hotel este la doar un click distanta mai avem nevoie de un agent care sa faca asta pentru noi?

Articolul este foarte bine scris si daca aveti timp sa il cititi o sa descoperiti o descriere mult mai buna decat orice as putea eu sa spun. Concluzia e ca uneori e util dar de cele mai multe ori ba. Poti sa faci si tu acelasi lucru cu efort minim si costuri evident mult mai scazute.

Repet: este vorba de o agentie vanzatoare nu de un "tour operator". 

Insa de cele mai multe ori agentul castiga profitand de naivitatea posibilului cumparator. Iei un tur standard de la un "tour operator", adaugi un ghid roman (daca il mai adaugi si pe ala), poate un bilet de avion din Romania pana unde incepe de fapt turul standard si apoi bagi un comision baban pentru tine.

Intrebare e: pentru cat timp functioneaza un astfel de model de afaceri?

Tinand cont la cum dau faliment agentiile de turism romanesti: nu prea functioneaza se pare. Ca nu e romanul chiar ultimul fraier de pe lume.

De ce m-am apucat sa scriu asta: pai am vazut un anunt pentru un tur in Antarctica. Si ma si gandeam oare cum fac oamenii bani din asta? Cum poti ca agentie romaneasca sa oferi tur in Antarctica in conditiile in care numarul de vase este limitat si conditiile de operare in Antarctica sunt draconice?

Pai cu ce sa incep: cu faptul ca de fapt croaziera in Antarctica inseamna doar ca treci pe langa cel mai nordic punct al peninsulei ntarctica dar nu ai nici o debarcare nimic? Adica vezi Antarctica de la ceva departare si gata. Este o singura zi in tot programul in care stai la o oaresce distanta de Antarcrica. Atat. Se numeste ca ai fost acolo, nu?

Apoi m-am uitat un pic la pret: 4750 de euro de persoana. Pretul de pe site-ul agentiei nu contine taxele de port si de aeroport si nu mai stiu ce alte taxe care sunt obligatorii. Deci pretul ala de 3800 de euro nu e corect. Cel corect este 4750 euro.

Ca cineva care fuse in Antarctica zau ca mi-au iesit ochii din orbite. Ok. Include si biletul din Romania pana in Buenos Aires. Dar eu am platit 5260 de euro de persoana pe croaziera in Antarctica care chiar fuse Antarctica nu vazuta asa din mers de la o distanta semnificativa. Cu tot cu biletul de avion a fost 6000 de euro de persoana. Dar zau daca am de unde sa dau 4750 de euro apai mai bine mai pun ban pe ban un an de zile si ma duc la anul chiar in Antarctica. Mai oameni buni, 4750 de euro nu e putin. E al naibi de mult. Ca asta e doar croaziera. mai pui si cati bani cheltui pe tot felul de alte nebunii: excursii suplimentare, bautura, bacsisuri. Si credeti-ma ca se strang. Ca nimic nu este ieftin in Antarctica. La noi s-au mai adaugat lejer cateva mii de euro pentru toate cheltuielile astea ca daca tot am ajuns acolo am vrut sa fac toate nebuniile posibile: sa stau cu cortul, sa ma duc cu kayakul, sa merg in craoziere cu zodiacul etc etc etc. 

Dar sa revin la cazul de fata: eu nu m-am multumit cu ce spune site-ul romanesc. De curiozitate m-am dus pe site-ul tour operatorului care organizeaza croaziera asta.

Stiti care este pretul?

2489 euro.

Daca nu ma credeti iaca aici confirmarea

In momentul de fata pretul unui bilet de avion cu Turkish (adica firma folosita de agentia romaneasca) este 753 de euro de persoana.

Totalul 3242 de euro.

Restul de 1500 de euro de persoana il aruncati pe fereastra. 3000 de euro de cuplu aruncati pe fereastra.

Aaaaa pardon: aveti insotitor roman.

Deci, dragii mei, daca aveti 3000 de euro sa va prisoseasca mai bine mi-i dati mie. Vin cu voi si fac pe ghidul de banii astia :)

Sau si mai bine daca tot aveti banii astia, luati in vedere o croaziera in Antarcrica nu una in care vezi intr-o zi din trecere Antarctica. 

Si revin la ideea ca o agentie de turism care urmeaza un astfel de model de afacere este sortita sa dea faliment.

Nu toata lumea e proasta. Mai sunt unii care stiu si sa foloseasca un web-site minune numit "google". 




51 comments:

  1. pai da, dar ai privilegiul sa mergi cu grasu' in fata! :))
    adevarul e ca respectivul a stiut sa se invarta toata viata, asa ca prosti is cei care dau, nu cei care cer :))

    ReplyDelete
  2. Si mie mi-a sarit tandara, am tot scris azi aici: https://www.facebook.com/PrintreRanduri/?rc=p si pe profilul de FB aici: https://www.facebook.com/ioana.rnd .Ba mai mult, i-am scris si lui Cenzurica direct si pe sleau pe mirobolantul website ca mi se pare o neobrazare dar Cenzurica - ce sa vezi! - m-a cenzurat :))) Nu-i prima data, de altfel, i-am mai demonstrat de cateva ori ca scrie tampenii si dezinformeaza si - ce sa vezi! - Cenzurica m-a cenzurat si atunci, ca doar el e Cenzurica Neincoronatul, iar eu cine naiba sunt sa il contrazic?! :D Una peste alta, curata sarlatanie, ce sa zic. Noi am dat considerabil mai mult pe croaziera, dar chiar si asa mi s-a parut o obraznicie sa ceri 5000 de euro pe - practic - nimic. Cat despre titlu "Haideti cu Cenzurica IN...", mi se pare wow, Dumnezeu pe pamant, se vede de la cinci poste ca prepozitia corecta e "PE LANGA", nu IN, ca sa nu mai vorbim de faptul ca Antarctica e asa, un obiectiv secundar, la cum e construita superbissima "croaziera in Antarctica" (LOL)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pe mine nu m a cenzurat dar nici mult nu avea.
      Si eu am mai avut discutii in contradictoriu cu el. A zis de exemplu ca Peru nu este o tara sigura ca sa mergi singur. Ca facea reclama la un tur. M am enervat f mult atunci. Nu poti sa minti in halul asta.
      Iar acum este exagerat. Aia e excursie in Antarctica cand imi vad eu ceafa. Iar pretul este jecmaneala pe fata.
      Pacat.
      Era un blog pe care il citeam.
      In ultimul timp am inceput sa il evit.

      Delete
    2. Se practica. ..Hai cu...în...Am văzut și la Razvan Pascu niște "scoruri"cu Eturia...tot jecmaneala!!!

      Delete
    3. Acum ca mi-ai scris tu m-am uitat de curiozitate sa vad ce ofera.
      Prima care mi-a sarit in ochi: 10 zile in Iran la pretul de 2140 de euro de persoana. De fapt sunt doar 9 zile/8 nopti pt ca prima zi este petrecuta pe drum.
      In afara de faptul ca totul este facut pe fuga si nu o sa vezi mai nimic cu adevarat. Si in afara de faptul ca Iranul nu trebuie vizitat cu grupul pentru ca tot farmecul tarii asteia este interactia cu localnicii pe care nu o ai cand calatoresti cu grup de peste 30 de persoane. Pentru ca in cazul de fata numarul minim este 30 de participanti. daca sunt sub 30 platesti in plus.
      In afara de toate astea: pretul e ridicol. Dar banuiesc ca nu e prost cine cere ci cel care da. Le raman pe putin 1300 de euro de persoana profit.
      Cu 5000 de euro de cuplu calatoresti regeste in Iran. Regeste. De fapt ce spun eu: nu ai pe ce sa cheltui 5000 de euro in 10 zile decat daca te apuci sa iti iei covoare si bijuterii.


      Delete
  3. Buna ziua ! As dori ca inainte de a scrie cele cateva randuri referitor la "cenzurica" si despre "preturile umflate cu pompa",  ca numele meu este Dragos Horhocea, managerul agentiei de turism care organizeaza turul in Antarctica si lucrez in turism din 1993 si altceva nu am facut. As vrea doar sa spun ca oriunde in aceasta lume ca sa poti deveni un "simplu agent de turism" trebuie sa faci o facultate si asta  pentru a acumula un pachet minim de informatii, apoi ar trebui sa calatoresti pentru a cunoaste destinatiile, aceasta fiind o a doua etapa, destul de importanta, abia dupa cativa ani capeti experienta de a face recomandari si incepi sa faci propriile programe. De la calator la "agent de turism" cu experienta este drumul lung si destul de anevoios.Referitor la afirmatiile facute cu privire la agentiile de turism / tur operatorii de pe piata romaneasca, respectam dreptul fiecaruia de a avea si a-si exprima liber parerile.
    Avem insa rugamintea de a clarifica situarea Agetur in contextul unul model de business nepotrivit.
    Deoarece afirmatii precum “bagi comision baban”, “profitand de naivitatea posibilului cumparator” pot aduce prejudicii serioase imaginii Agetur, avem rugamintea sa le sustineti cu argumente concrete, in caz contrar sunt doar acuze nefondate, pe care va rugam ferm sa le retrageti. Referitor la expeditie si croaziera sunt doua definitii total diferite si presupun activitati la fel de diferite, precum cazarea in cort in cazul expeditiei dar si multe alte activitati mai dificile decat ale unei croaziere, programul nostru este detaliat pe zile pentru ca fiecare sa inteleaga ce viziteaza.  Expeditia se adreseaza unui anume segment de piata iar croaziera unui alt segment de piata, noi nu putem recomanda oricui sa faca o asemenea expeditie, pe croaziera din 2016 din Antarctica am avut turisti destul de in varsta, iar costurile unei expeditii, asa cum bine stiti, sunt mult mai mari si nu oricine isi permite. In ceea ce priveste pretul, nu este nici pe departe acela calculul unui astfel de tur, mi-ar fi relativ simplu sa devin ignorant cum sunt altii si sa incep sa arunc cu noroi. Pana mai ieri credeam ca bloggerii sunt in soi de oameni care sunt impatimiti de anumite aspect ale vietii despre care scriu, incercand sa dea informatii cat mai multe si nu sa jigneasca sau sa arunce cuvinte in vant fara niciun suport. Munca din spatele unui astfel de program presupune informare, bani si timp cheltuiti fara sa stii daca vei vinde un astfel de program (locuri blocate la avion, care sunt mai scumpe decat in bilet pe individual, garantii platite companiilor de croaziere si hotelurilor unde urmeaza sa fie cazati turistii), in fond suntem pe o piata libera care functioneaza pe simplul principiu al cererii si ofertei. Este usor sa stai in turnul de fildes si sa scrii cuvinte, pacat ca unii oameni nu inteleg ca aceste cuvinte sunt modul nostru de exprimare dar si de perceptive si asta inseamna ca pe unii aceste fraze ii jignesc sau mai rau ii dor. A scrie de dragul de a fi citit cu orice pret nu este egal cu a scrie ceea ce este corect , este exact precum egalitatea calator = agent de turism, care nu este nicidecum o egalitate. Nu stiu despre ce cenzura se vorbeste in articol insa eu sunt deschis oricarui dialog civilizat si transparent, pentru asta va stau la dispozitie, imi puteti scrie pe messengerul FB sau va pot da numarul meu de telefon.   

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai cu ce sa incepem: cu "a rofita de naivitatea posibilului client"? Pai croaziera aceasta este data ca fiind IN Antarctica. Pai daca croaziera asta e in Antarctica inseamna ca si eu am ajuns pe varful Everest pentru ca am urcat pana la Base Camp si am vazuut Groenlanda pentru ca am zburat pe deasupra ei.
      Apoi: "comisionul baban"? Am scris foarte clar care sunt preturile si cat ramane firmei. Poate ca nu ar fi trebuit sa faceti public numele vasului si atunci nu as fi putut sa verific preturile.
      Dumneavostra explicati ca de fapt comisionul nu e atat de mare pentru ca o astfel de excursie presupune foarte multa documentare. Ei bine aici as fi complet de acord daca ar fi adevarat pentru cazul asta specific. Daca ar fi un tur pe care l-ati organiza de la A la Z si ati fi pus o gramada munca sa faceti itinerariul, sa vizitati sute de locatii, sa vizitati sute de cazari, sa aveti tot felul de parteneri locali etc etc etc atunci as zice ca aveti foarte mare dreptate. Insa nu e deloc asa. Ceea ce oferiti este o croaziera standard pe un vas de 2100 de persoane la care adaugati un bilet de avion si o cazare in plus in Buenos Aires. Atat. Daca asta inseamna foarte multa documentare si munca multa inseamna ca avem pareri diferite despre ce inseamna documentare multa si munca multa.
      Evident ca e o piata libera unde pana la urma daca exista cerere atunci vine si oferta. Insa asta nu schimba cu nimic parerea mea. Poate ca ceea ce am scris eu ii va determina pe altii sa faca ei "munca asta multa" si sa faca rezervarile direct si in felul asta sa economiseasca 1500 de euro de persoana. Iar cei care nu vor asta si vor neaparat insotitor roman atunci sa plateasca cat cereti. Alegerea lor.

      Delete
    2. Domnule Horhocea, va impartasesc in totalitate comentariul! Cred ca Doamna Adela sustine ca poate conduce ea un grup, facand pe ghidul (probabil fara atestare) nestiind cu ce se mananca sa fi lider pentru un grup de 40-50 de romani cu nevoi speciale. Asa cum dupa fiecare alegeri avem in Romania 20 de milioane de analisti politici, asa dupa cum fiecre meci de fotbal avem 20 de milioane de Ovidii Ioanitoaia, iar acum avem si un calator care mai are inca 5 tari de vizitat si a bifat intreg mapamondul, fiind in masura sa dea lectii de calatorit.
      @ doamna Adela: Luand in calcul ca un agent de turism ofera consiliere, are o discutie cu viitorul calator pentru a afla ce asteptari si nevoi are acesta pentru a se asigura ca ofera un pachet turistic personalizat si croit cat se poate de bine in jurul turistului, tot acest efort trebuie platit! Da, sunt si calatori care se descurca singuri, rezerva online tot, au probabil 2-3 carduri de credit si aia e! Merg in vacanta! Partea distractiva e ca o parte dintre acestia ajung la o agentie pentru a solicita sprijin in a adauga un bagaj de cala, sau a modifica un nume, sau ca a gresit datele de calatorie pentru ca scroll-ul de la mouse le-a dat de cap mututand in browser luna iulie in august si ei doar cu 3 zile inainte de plecare au observat. Prietene... daca ai fost viteaz la inceput... fii pana la capat (si eventual asumati greseala / nestiinta)!
      Sunt nenumarati oameni care doresc ca timpul pe care l-ar petrece rasfoind booking-ul, sa il petreaca cu familia in parc sau la un film. Acei oameni se lasa pe mana agentilor de turism.
      Inchei prin a te intreba:
      - Atunci cand vezi o pata mare neagra sub masina, te duci acasa iei laptopul si dai in google "ce inseamna pata mare neagra sub masina"? sau mergi la un service cu oameni specializati pe mecanica auto?
      - Atunci cand ti stricat senzorul de nivel combustibil din rezervor si nu sti cata motorina mai ai, o verifici cu un chibrit sau mergi la mecanicul de mai sus? Aceeasi intrebare cand miroase in casa a gaz, verifici instalatia galbena cu chibritul?
      - Atunci cand ti se sparge o teava de apa in casa, iti ridici manecile, scoti cheia franceza si niste calt si de te bagi sub chiuveta sau chemi instalatorul cartierului, cel mai probabil pe nume Dorel ?
      - Atunci cand ti se arde o siguranta in tabloul electric, scoti surbelnita de control si verifici unde e nulul si ai fost singura la Dedeman sa iti iei exact siguranta potrivita ca sti tu ca se monteaza foarte usor, aproape ca si cum ai fierbe un ou?
      Cred ca intelegi unde bat...Sunt oameni care isi cunosc limitele si la nevoie apeleaza la omaeni specializati sa le rezolve nevoile. Google-ul cred ca te poate ajuta doar cum sa ii gasesti, nu cum sa te invete sa schimbi sonda lambda.
      Sper doar sa nu ajungi si tu ca un turist care si-a luat online o vacnata in Tunisia si a venit foarte dezamagit ca nu a vizitat piramidele!

      Ca si Dana ma intreb... oare se publica sau se cenzureaza?

      Delete
    3. De ec sa cenzurez?
      Este parerea dumneavoastra si o respect.
      Ca dumneavoastra nu facti la fel e iar alegerea dumneavoastra.

      Exista firme care considera ca este normal sa isi puna sigla pe un OEM si sa ceara 50% mai mult. Exista firme care inteleg si ca pentru a adauga un comision semnificativ este nevoie sa adaugi valoare.

      Pentru firmele din prima categorie nu am nici un pic de respect.

      Delete
    4. warchild, sunt sigur ca esti un agent de turism specializat in litoralul bulgaresc. Aici se discuta alte chestii, nu transport cu autocar pentru grupuri de pensionari. Hai, inapoi la munca...

      Delete
  4. Draga Adela , sti de ce ai nevoie de un agent de turism ? ca sa te informeze ca tariful de 2489 euro nu este tarif final , ci se adauga taxele guvernamentale si mai mult , unele tarife de croaziere nu pot fi accesate de cetateni romani . Considera te rog bonus din partea unui agent de turism consilierea de mai sus . Iar povestea cu " Vin cu voi si fac pe ghidul pentru banii astia " are doua parti : trebuie sa te si invite cineva , sa te doresca turistii si sa fie dispusi sa plateasca pentru asta . Si apropo , a face pe ghidul e ilegal . Poti cel mult sa ii insotesti . Oare ma cenzurezi sau ma publici ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Complet adevarat. Va multumesc foarte frumos pentru "consiliere". O sa imi fie extrem de utila pe viitor. O sa modific ceea ce am scris. Pretul final pentru croaziera este 2489+340 de euro. Deci totalul pentru criaziera cu tate taxele incluse este 2829 euro.
      Ceea ce inseamna ca daca cineva face rezervarile singur nu folosind varianta dumneavoastra va economisi "doar" 1200 de euro de persoana nu 1500.
      Legat de ultima parte a comentariului nu cred ca are rost sa explic ca era sarcasm dar nu ati fi avut cum sa jigniti daca ati fi luat ceea ce am scris asa cum am scris.

      Delete
    2. Hahhaha lesin!!! S-au aprins toti agentii de turism care vand citybreakuri la Roma iar acu incearca cu excursii "IN" antarctica... Maine mergem si pe Luna.. cu telescopul... hahaha

      Delete
  5. Din pacate dialogul se pare ca nu este o optiune pentru dumneavoastra, dealtfel observ ca si comentariile sunt rautacioase si jignitoare. Fiecare cu frustrarile lui! Succes in tot ceea ce faceti bun si cu placer dar nu cu rautate!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca aveti argumente sunt deschisa la dialog. daca veniti cu discurs gol, nu.

      O zi buna si dumneavoastra.

      Delete
  6. Hahahahaha

    Eu merg cu cortul mai mereu in tara sau chiar si in Marele Canion am stat cu cortul, iar in orase stau la hoteluri/apartamente care sa fie foarte aproape de mijloacele de transport. Apoi, eu plec in mici escapade cam de 6-7 ori/an.

    Ca agent, consiliera incepe atunci cand vine un client si imi zice: "vreau sa plec si eu undeva cu banii astia, 2 persoane, sa si mancam bine si sa ne plimbam putin". Acum, daca omul asta are ditamai dilema, cum ar trebui sa inceapa cautarea pe google? :)
    Munca de agent nu e deloc asa usoara. Stiti cati oameni vin sa ceara Mamaia si ajung la concluzia ca mai bine se duc ei in alta parte cu banii aia? Sau cei care isi iau singuri bilete de avion si habar nu au sa faca un check-in? Agentul petrece mult timp de lamurire cu un client nehotarat si incearca sa-i acopere toate dorintele la un click distanta.

    Da, sunt si oameni umblati care stiu cum sa-si organizeze o excursia, dar ei nu sunt in targetul agentiilor de turism. E cam uratel sa spui ca rostul agentiilor e inutil ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu sper ca daca vreodata ma duc la un agent si ii zic ca vreau in Antarctica sa ma duca in Antarctica ca altfel se numeste ca am platit banii degeaba nu?

      Delete
    2. Si nu am spus ca agentiile sunt inutile. Am scris foarte clar ca sunt situatii in care sunt utile. La fel cum nu o sa ma auzi comentand tururi organizate complet, de la A la Z, de o agentie. Dar cand faci ceva ca in cazul de fata....trebuie sa te astepti si la reactii ca cea pe care o am eu si altii.

      Delete
  7. Colegi dragi! Cel care a scris comentariul asta(profi si de....) este nul si neavenit. Da Domnisoara Adela! Vino la mine ca-ti dau eu diferenta de suma care ramane dintro asemenea calatorie, dar declari sumele si platesti toate impozitele si taxele la stat, ale tale si ale agentiei, ale consilierului care iti recomanda calatoria, telefoanele si utilitatile celui care detine programul respectiv!!! De acord?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Textul este o parere personala. La care am adus ce argumente am crezut eu de cuvinta. Daca aveti vreun argument legat strict de excursia prezentata aici eu sunt extrem de deschisa la dialog.
      In rest tonul pe care alegeti sa imi adresati intrebarile spune destul de multe despre tipul de dialog pe care il alegeti.

      Delete
  8. Dragă Adela, dacă tot folosești google, poate afli ce inseamna 'tour operator' și 'agenție revânzatoare'.

    O zi ușoară!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chiar astept sa mi se explice cum esti "tour operator" daca revinzi o croaziera la care adaugi un bilet de avion.

      Delete
    2. Iti spun eu! In functie de discutie, tariful este de 15 EUR / 10 minute.

      Delete
  9. In orice caz, draga Adela, macar corectia ta este de doar 340 de euro, sa nu uitam ca domnul bloggeras a publicat initial pe website-ul dumnealui (extrem de profi, de altfel, nu-i asa?) croaziera cu pricina la pretul de 3800 de eur (3600 cu discount), dupa care peste cateva ore - ce sa vezi! - a revenit asupra pretului, corectandu-l cu "doar" 1000 de euro. O nimica toata, ce sa zic! Asa incat nu stiu despre ce mai discutam.

    ReplyDelete
  10. Stimata Adela Tarpan, respectul este o trasatura umana si ar trebui aplicata atat oamenilor cat si lucrurilor, daca acestea din urma sunt facute cu bun simt. Nu poti afirma ca nu respecti pe cineva pe care nici macar nu-l cunosti si nu-I stii munca, asta este pura rautate si nu un text al unui blogger respectabil. Suntem oameni si avem teluri commune, sa fim mai buni in fiecare zi, sa aducem bucurie in jurul nostru, in cazul nostru avem si preocupari comuna: calatoria, pacat ca nu intelegeti ca rautatea nu are ce cauta in viata asta. Referitor la tur operare si agentii de turism, chiar iti trebuie cursuri specializate sa intelegi diferenta (si asta fara a fi rau). Daca la un serviciu turistic de cazare adaugi masa la un alt restaurant decat cel al hotelului deja ai pachet turistic si daca distribui acest pachet te poti numi tur operator, si asta fac tur operatorii interni care vand pachete pe litoralul romanesc si care platesc bani multi pentru a garanta serviciile turistilor, astfel de exemple se pot da si la tur operatorii pentru pachetele externe. Compania de croaziere nu este tur operator ci este operatorul vaselor respective, in Romania sunt tur operatori care au exclusivitate in vanzarea acestor croaziere. Am scris acestea doar pentru ca am vrut sa corectez ceva ce nu este correct in cele afirmate de dumneavostra. Cat de simplu e sa jignesti si sa arati cu degetul, pacat ca nu ne privim in oglinda si nu intelegem ca putem sa facem majoritatea lucrurilor fara rautate si cu mult bun simt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stimate domn Horhocea, cu tot respectul, daca tot folositi excesiv cuvantul "respect" si "blogger respectabil" (?? :D) pentru a aduce discutia pe un cu totul alt fagas, pentru ca stiti si dvs., in sinea dvs., ca in cazul asta nu s-a procedat/procedeaza corect, nu considerati ca si potentialii clienti - printre care, la o adica, ne numaram si noi doua, ca doar fata de alti bloggeri noi chiar am fost in expeditia asta si stim exact despre ce vorbim - merita oleaca de respect, mai ales ca - spre deosebire de dumneavoastra - platesc o caruta de bani pentru niste servicii netransparente si care - nu rareori - lasa de dorit? In orice caz, daca aveti impresia ca un asemenea comportament netransparent (de la un "blogger respectabil" degraba-cenzurator-de-comentarii-nefavorabile, printre altele?) va aduce clienti cu nemiluita, va inselati amarnic. Pacat ca nu ati invatat asta din 1993 incoace, mie mi-a luat doar 3-4 ani de activat in bransa ca sa pricep.

      Delete
  11. Dincolo de modul in care este impachetat acest produs turistic "IN Antarctica" si de modelul ales de promovare, consider ca este nepotrivit felul in care vorbesti despre agentiile de turism (tour-operatoare sau revanzatoare) in general. Majoritatea covarsitoare a agentiilor munceste pe rupte pentru fiecare pachet/produs vandut. Iar comisioanele cedate in turism sunt mai mult decat modeste. Mi se pare ca scopul articolului era altul, dar a ajuns sa jigneasca o breasla intreaga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiecare a ales ce a vrut din textul scris de mine.
      Agentii de turism au ales sa se concentreze pe faptul ca i-am acuzat de comision prea mare.

      Eu am pus un link la inceput cu care sunt complet de acord. Nu cred ca agentiile de turism sunt inutile. Dar cand ceea ce faci este sa revinzi fara sa adaugi valoare atunci mi se par inutile. Iar asta nu e afirmatie legata numai de cazul particular discutat aici. este o observatie general valabila.

      Ce mi se pare insa si mai trist este faptul ca din ceea ce am scris eu nu se ia si un mesaj care mie mi se pare extrem de important: sa comunici corect ceea ce oferi. Sa fii transparent. Sa stie omul pentru ce iti plateste comisonul ala care mie in continuare mi se pare mare specific pentru cazul de fata.

      Uite, sa zicem ca eu sunt un potential client. Prima intrebare la care ar trebui sa se gandeasca un vanzator de orice fel este: "De ce as plati cu 50% mai mult?". Vrei sa ma convingi sa fac asta atunci explica si va intelege si clientul si nu vor exista texte ca cel de acum. Alternativa este sa te bazezi pe faptul ca potentialul client nu are toate informatiile si atunci va plati cat ii ceri pentru ca nu are termen de comparatie.

      Fiecare furnizor alege unde vrea sa se situeze. Dar eu personal nu as fi clienta unui furnizor din a doua categorie pentru nimic in lume.

      Haide sa spun o chestie: specific pentru Antarctica eu am cumparat excursia de la o agentie revanzatoare de pachete. Dar am ales sa fac asta pentru ca, nu stiu cum in alta parte se poate (intrebare retorica nu e nevoie de raspuns), dar am platit mai putin decat daca luam direct de la firma care detine vasele de croaziera si vinde evident si direct pachetele alea. Daca ar fi trebuit insa sa platesc mai mult atunci as fi vrut sa stiu exact de ce e mai mult.

      Iar asta nu inseamna ca trebuie sa spui ca uite noi cumparam cu atat si revindem cu atat. Nicidecum. Ci pur si simplu poti sa scoti in evidenta care sunt atuurile pe care le ai tu. Sa vada totomul ca tu, ca aentie, ai o contribuitie care merita un pret marit cu 50%.


      Si tot legat de claritate si transparenta: In continuare excursia respectiva va fi vanduta ca una IN Antarctica. Cum as putea sa am incredere in cineva care imi vinde o excursie IN Antarcrica care nu ajunge in Antarctica?

      Evident aspectele astea doua se pierd in furia agentilor care sunt suparati ca nu vad cata munca depun pentru vinderea de produse. O fi. Nu zic nu. Poate ca nu vad eu efortul complet. Si daca mi se explica logic zau ca am destui neuroni sa fiu capabila sa inteleg. De exemplu apreciez ultimul raspuns de la domnul Horhocea. Dar mi-ar placea ca la capatul celalalt sa existe si analiza inversa: "O fi ceva de invatat din remarca frustratei sau nu?" Din pacate nu exista. Si uite asa se bate pasul pe loc.

      Delete
    2. Hello, haita!Pe toti voi de aici care nu stiti decat sa o atacati pe Adela pentru ca a indraznit sa nu fie de acord cu marele Imperator va intreb ceva si chiar astept, in naivitatea mea, sa imi raspundeti (cat mai corect gramatical, va rog, cu toti "i" si toate cratimele): vi se pare profesionist, corect si cinstit fata de potentialii clienti modul in care este prezentata excursia "pe langa Antarctica"? Va precizez clar, ca sa nu aveti vreo indoiala, ca eu nu am nimic impotriva agentiilor care organizeaza circuite si nici a ghizilor. Este o afacere, respectiv o meserie. Vreau doar parerea voastra, a tuturor celor care ati atacat aici ca lupii, despre "Haideti cu Imperator in Antarctica" pe langa ea, ca nu vom cobora.....

      Delete
  12. @warchild (uuu, alegerea numelui denota ca iti recunosti... anonimitatea? :D): Bloggerasul lui peste prajit are cumva atestare? Este cumva ghid? Nu de alta, dar chestiile astea se pot verifica, daca sustii (indirect) ca asta este calitatea lui (altminteri nu vad de unde pana unde comparatia cu Adela de la inceputul comentariului tau). Daca nu, in virtutea carui fapt este insotitor de grup si justifica costurile ridicate? A fost vreodata in Antarctica? Se vede clar ca habar nu are ce vorbeste, nici macar despre locurile in care a fost (ia cautati oleaca informatii despre "farul de la capatul lumii", sa vedem, este cel afisat pe site-ul bloggerasului?) Cat despre munca asidua a agentiilor de turism pe mai nimic, m-ati induiosat, sunt cu nasul in batista de cand am citit comentariul :))) Va compatimesc sincer, atata dedicatie, asa servicii minunate si niciun beneficiu?? :( Va credem pe cuvant, mai ales astia dintre noi care mai si avem de-a face cu voi on a regular basis, direct sau indirect :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Rnd (indiferent de la ce o fi venind, ca in buletin nu cred ca apare asa, anonimat) comparatie cu Adela vine in urma spuselor autorului ca poate presta si ea astfel de servicii (ghidaj). Comisioanele si tarifele de prestari servicii sunt impuse de fiecare in functie de cum isi evaluea fiecare munca si efortul depus. La o clinica privata nu cred ca sughiti cand iti face bon pentru niste analize 1500 de lei, nu-i asa? Nimeni nu are nevoie de comatimirea ta, serios! Daca 10% din populatia ramasa in romanica si-ar face meseria cu simt de raspundere, crede-ma ca am fi la un alt nivel. Dar in momentul de fata, reusiti sa va comportati ca niste bisnitari din obor care invart una alta si trece saptamana si daca am avut bani de 3 covrigi, o franzela si 2 pachete de tigaria e perfect! Bafta la spart seminte!

      Delete
    2. Warchild eu cred ca este cat se poate de evident ca replica mea era una sarcastica. Ca voi va legati de ea in incercarea de a scoate in evident...nu stiu ce...treaba voastra. Pana una alta in afara de atacuri, aveti si ceva argumente? Ca nu le vad...

      Partea cu "a iti face meseria cu simt de raspundere" ar trebui sa fie un mesaj pentru voi: cei care vindeti excursii in Antarctica care nu ajung in Antarcrtica. Daca v-ati fi facut treaba bine, nu ar fi existat textul asta. Cat de bine imi fac eu meseria se vede in faptul ca imi permit din banii mei, castigati din munca cinstrita, chiar sa ajung in Antarcrica. Nu pe langa ea. Deci mai incet cu jignirile fara sa stii despre ce si cine vorbesti.

      Delete
    3. Pe mine sincer ma socheaza comentariile primite de la agentii de turism la textul asta.
      Eu am spus foarte clar ca inutile sunt agentiile care nu aduc plusvaloare. Agentiile care isi adauga comision baban fara sa aduca nimic in plus care sa justifice comisionul baban.
      Vad ca toata lumea se identifica cu cazul asta. De ce? Ca eu nu am generalizat nici un moment. Chiar v-as ruga sa mai citit inca o data textul daca credeti ca am zis ca toate agentiile sunt inutile.

      Vad se tot ignora faptul ca si eu si Ioana am mers in Antarctica cu o agentie turistica. Si eu si Ioana am cumparat biletele de la agentii revanzatoare. Si eu si Ioana avem numai si numai cuvinte de lauda atat despre agentia care a organizat croaziera cat si agentia care ne-a vandut pachetul. Ioana char a scris un articol foarte bun despre agentii cu care a colaborat si de care este foarte multumita:
      http://www.printreranduri.com/2017/05/recomandare-agentii-de-turism.html

      Nu domnilor si doamnelor, nu avem ceva cu agentiile de turism. Avem ceva cu agentiile de turism neserioase. Agentii care iti promit ca vezi pinguini imperiali desi mergi cu vaporul o zi pe langa Peninsula Antarctica si nici macar nu debarci. Daca va simtiti cu musca pe caciula imi pare rau, dar nu am ce face. In loc sa ma trageti de urechi mai bine v-ati gandi de ce va simtiti cu musca pe caciula.

      Delete
  13. Buna Adela! Nu sunt agent de turism, nu am agentie si nu am interese in tot acest ping pong. Stiu insa, ca om de marketing care a lucrat in domeniu, cum functioneaza o agentie de travel. O sa incerc sa tratez punctele pe care le-ai atins si pentru ca ai scris mult o sa te rog sa ai rabdare pt ca si eu o sa fac la fel :)

    1. PRETUL si cei 1200 Euro economisiti in calculele tale - O sa incerc sa fac un calcul si o sa te rog sa imi spui daca are sens:

    Pe langa bilete de avion si croaziera, pe site-ul agentiei care organizeaza turul am vazut ca sunt incluse si:

    - 2 transferuri ( aeroport - hotel - aeroport si hotel-port-hotel)
    - 3 nopti de cazare la un hotel de 4 stele in BuenosAires
    - insotitor de grup (presupun ca este unul autorizat nu Cezar)
    - asigurare calatorie si asigurare storno

    Daca luam pretul de baza de care spui (croaziera+bilet avion+ taxe = 3250 Eur) si adaugam la el:

    - transferuri - 50 Eur
    - 3 nopti cazare 4* - 140 Eur (cel mai ieftin pret pe booking in perioada respectiva)
    - diurna minima insotitor - 285 Eur (15Eur/zi x 19 zile)
    - asigurari - 50 Eur

    Avem un pret final de 3775 Eur - fara comisionul agentiei. Adaugam un comision minim de 15% - sper ca il consideri decent pentru efortul de a pune totul la un loc intr-un pachet (croaziera, insotitor, transferuri, cazare, tururi de oras, cheltuieli firma, taxe, etc) si avem 4341 Eur ... Raman aproximativ 100 euro din cei 1200 pe care spuneai ca i-ar economisi cineva - ii retinem pt ca ma intorc la ei mai tarziu (vezi punctul 4).

    2. Tur in Antartica sau Tur pe langa Antartica?

    Am citit atat articolul lui Cezar cat si descrierea pachetului pe site-ul agentiei. Nicaieri nu se lasa loc de interpretare. Cezar spune clar, de doua ori, in textul sau ca nu se va debarca. Agentia are un program detaliat pe site care nu lasa loc de interpretari.
    Cum nimeni nu ia decizia sa plateasca suma asta de bani doar citind un titlu al unui program, ci da banii dupa ce stie exact ce se va intampla acolo, putem cred sa convenim ca titul este un titlu de marketing care sa atraga atentia si sa faca oamenii suficient de interesati sa parcurga continutul ofertei. Din pozitia unei persoane care a folosit aceasta strategie, consider ca nu este nimic anormal in asta atata timp cat comunici destul de clar clientilor ce sa astepte.

    3. "Inutilitatea" agentiei de turism din RO

    Tu si foarte putini altii (raportat la numarul general de oameni care calatoresc) sunteti "calatori/turisti profesionisti" - aveti cunostinte pe care majoritatea nu le au, aveti timp si aveti placerea sa va petreceti timpul documentandu-va, scormonind dupa cele mai convenabile variante si planificand calatoriile proprii.

    Majoritatea insa, la o excursie de aceasta anvergura, prefera sa apeleze la agentii de turism pentru ca le ofera mai multa siguranta si prefera sa plateasca 10-20% in plus pentru a avea aceasta liniste, pentru a scuti batai de cap si nu in ultimul rand, pentru a nu purta responsabilitatea unui posibil esec in valoare de 8-10k euro...

    E un fapt si parerea mea personala este ca aceasta nevoie nu va disparea curand din travel. Da, agentiile trebuie sa se reinventeze. Asa cum si tu spui, vor trebui sa invete sa aduca valoare adaugata (multe fac asta deja), sa lucreze cu marje realiste (nici cu 50% adaos dar nici sa vanda sub pret) or sa constientizeze ca intr-un viitor nu foarte indepartat multi pasi din procesul de cumparare vor fi automatizati si ca daca nu vor tine pasul vor pune, inevitabil, lacatul pe usa ... Dar cred sincer ca agentiile de travel vor exista, intr-un fel sau altul, atata timp cat vor exista oameni care calatoresc.

    [..........] continuarea in urmatorul comment

    ReplyDelete
  14. [.........]

    4. Rolul lui Cezar

    Observand micile rautati din comentarii deduc ca nu va prea agreati ....asta este treaba voastra si nu sunt in masura sa o comentez.

    Pot insa, sa judec "marketing wise" prezenta lui Cezar in acest program si daca tii cont ca bloggerul Cezar/Imperator a construit in jurul blogului sau o comunitate de oameni care se pare ca ar plati 100 Euro in plus ca sa calatoreasca alaturi de el, as fi un foarte prost marketer sa nu folosesc acest lucru in avantajul produsului meu. Si acum vb de Cezar dar acelasi lucru se aplica si pentru Razvan Pascu sau pentru orice alt influencer care poate efectiv sa imi vanda produsul.

    PS: au aparut si restul de 100 eur de care spuneam la punctul 1 - grup minim de 30 pers x 100 eur sunt cheltuielile agentiei pentru a asigura prezenta lui Cezar acolo.

    Concluzie

    Una peste alta, desi mai sus este doar un calcul grosier, parerea mea este ca realitatea este destul de departe de sensul articolului tau unde "nu toata lumea e proasta" si "stie sa caute pe google" iar cineva mai sensibil ar putea spune ca esti doar un blogger superficial care este invidios pe succesul lui Cezar.

    Eu personal cred ca tu nu ai acordat atentie la toate detaliile iar in conditiile in care "comisionul agentiilor" este un subiect foarte sensibil, pot intelege de ce profesionistii din travel au reactionat asa cum au facut-o.

    My2Cents

    PS: Acum sper doar sa publici asta pentru ca mi-a luat aproape 30 de minute ca sa o scriu :)))

    ReplyDelete
  15. Victor C. multumesc frumos pentru comentariul care in cele din urma duce argumente, nu vorbe goale impotriva a ceea ce am spus eu.
    O sa incerc sa iti raspund cat de bine pot.
    1. Mesajul din textul meu este ca poti economisi 1200 de euro daca nu folosesti agentia revanzatoare si daca nu te intereseaza insotitorul. Cred ca am fost destul de clara in privinta asta. Deci faptul ca tu adaugi cat costa insotitorul este complet irelevant pentru ce am spus mai sus. In plus intentia mea nu a fost nici o clipa sa calculez profitul firmei. Ci am calculat cat economisesti daca nu folosesti firma.Adica daca iei bilet de avion si croaziera direct. Este o mare diferenta. Pentru calculul asta te uiti le preturile disponibile pentru personele normale. Pentru ca o agentie revanzatoare nu va plati niciodata pret de persoana fizica. Dar cum astea sunt informatii pe care nu le am, nu am intrat deloc pe acel teren. Dar nici nu pot sa fiu de accord cu calculul tau ca fiind unul real (Real pentru profitul firmei). Tu crezi ca firma plateste pret de persoana fizica sau crezi ca este negociat direct cu Celebrity cruises? Observatie: sunt doar doua nopti in plus de cazare si asigurarea e doar 19 euro. Iar la hotel este aceeasi discutie cu pret de persoana fizica sau nu. Eu sunt convinsa ca preturile la hotel sunt negociate de Celebrity Cruises cu hotelul. Asta daca vorbim de profitul firmei. Daca nu poti sa vezi ca in text am mentionat ca pachetul romanesc are cazare in Buenos Aires in plus si ca repet calculul meu pentru inchiriere directa era fix pe ce iti ofera Celebrity cruises .
    2. Pentru punctul doi te invit sa citesti textul meu despre comparatia intre cele doua posibilitati. Poate ca devine mai clar atunci care e problema mea cu titul de IN Antarctica.

    ReplyDelete
    Replies
    1. te citez si te intreb "Eu sunt convinsa ca preturile la hotel sunt negociate de Celebrity Cruises cu hotelul" - Daca luam hotelul din exemplul lui Victor hotel de 4* la 140 EUR pe Booking (care sigur este un tarif negociat), cat crezi ca poate negocia touroperatorul?

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Eu astept sa comenteze cineva si la textul asta:
      http://adelatarpan.blogspot.be/2017/05/despre-ce-inseamna-o-croaziera-in.html

      :)

      Si pentru ca eu spre deosebire de altii mai raspund si punctual o sa iti raspund si la intrebarea asta: eu nu lucrez la un touroperator insa firma la care lucrez isi negociaza direct tarifele cu anumite hoteluri unde angajatii stau frecvent si tot asa negociaza direct cu companii aeriene preturile pentru rute pe care angajatii zboara frecvent. De exempu hotelul unde stau mereu in Beijing este negociat direct si da este semnificativ mai putin decat pe booking. Asta se repeta si in alte tari pe toate continentele (in afara de Antarctica ca acolo nu ne trimit in calatorii de afaceri). Si sunt mereu hoteluri de 4-5 stele. Deci daca vrei sa imi explici ca pretul pe booking e cel mai bun eu zic ca nu are rost sa iti racesti gura degeaba.

      Delete
  16. 3. Am spus eu undeva ca agentiile de turism sunt toate inutile? Am pus un comentariu mai sus si il repet si aici: Pe mine sincer ma socheaza comentariile primite de la agentii de turism la textul asta. Eu am spus foarte clar ca inutile sunt agentiile care nu aduc plusvaloare. Agentiile care isi adauga comision baban fara sa aduca nimic in plus care sa justifice comisionul baban.Vad ca toata lumea se identifica cu cazul asta. De ce? Ca eu nu am generalizat nici un moment. Chiar v-as ruga sa mai citit inca o data textul daca credeti ca am zis ca toate agentiile sunt inutile. Vad se tot ignora faptul ca si eu si Ioana am mers in Antarctica cu o agentie turistica. Si eu si Ioana am cumparat biletele de la agentii revanzatoare. Si eu si Ioana avem numai si numai cuvinte de lauda atat despre agentia care a organizat croaziera cat si agentia care ne-a vandut pachetul. Ioana char a scris un articol foarte bun despre agentii cu care a colaborat si de care este foarte multumita:
    http://www.printreranduri.com/2017/05/recomandare-agentii-de-turism.html
    Nu domnilor si doamnelor, nu avem ceva cu agentiile de turism. Avem ceva cu agentiile de turism neserioase. Agentii care iti promit ca vezi pinguini imperiali desi mergi cu vaporul o zi pe langa Peninsula Antarctica si nici macar nu debarci. Daca va simtiti cu musca pe caciula imi pare rau, dar nu am ce face. In loc sa ma trageti de urechi mai bine v-ati gandi de ce va simtiti cu musca pe caciula.”
    4. Poti sa precizezi exact care comentariu scris de mine te-a facut sa crezi ca nu il agreez? Blogul lui era unul pe care il citeam cu religiozitate acum multi ani cand nu era commercial. Intre timp e departe de situatia de atunci. Dar asta nu inseamna ca nu il ageez sau ca sunt invidioasa pe el. Apropos: eu nu fac nici un cent din blog sau din calatoriile mele si asta o sa ramana asa pentru totdeauna. Bligul este pentru mine activitate din pauza de masa sau seara cand am timp. Pentru ca sunt altele care sunt prioritare. Dar asta e deja alta discutie.
    Vrei sa imi spui cum schimba tot ceea ce ai spus tu mesajul textului meu care zice ca daca faci rezervarile direct si nu vrei insotitor iesi 1200 de euro in avantaj? Am scris deja de cateva ori in comentarii: cand o agentie depune foarte multa munca de organizare ca sa iti ofere un pachet, nu o sa ma vezi comentand. Este acea plusvaloare de care tot discutam. Agentia respectiva iti ofera ceva ce tu nu poti sa faci fara extrem de multa munca. Sau poate nu poti sa faci deloc. Antarctica de exemplu este un loc unde nu poti merge fara agentie. Si mai sunt cateva locuri pe lumea asta unde e la fel. Insa in cazul de fata discutam despre a cumpara o croaziera si un bilet de avion separat. Sunt foarte multi oameni in stare sa faca asta. Iar ei sunt cei carora ma adresez. Care este plus valoarea adaugata de agentia romaneasca in cazul asa: insotitorul? Ok ajungem fix ca ultimele randuri din textul meu: daca vrei sa dai 1200 de euro pentru insotitor atunci nu ai decat, nu sunt eu in masura sa iti spun ce sa faci cu banii tai.

    ReplyDelete
  17. Si daca mai citeste cineva de la agentia romaneasca chiar si fi curioasa sa stiu daca mai exista alt insotitor sau un ghid in afara de bloggerul care face reclama excursiei?

    La fel cum poate ca nu ar strica sa fie pusa online si o descriere mai detaliata a ceea ce este inclus in pret si preturile pentru posibilele excursii suplimentare de pe croaziera. Probabil mi se va raspunde ca pentru asta tre sa am parte de consiliere din partea agentiei dar eu o vad doar ca pe o transparenta necesara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Adela, programul croazierei este detaliat pe site-ul nostru, vezi http://www.agetur.ro/ro/idei-vacanta/circuite-de-grup-2017-2018/croaziera-in-Antarctica, programul pe zile, fiecare cost in parte, faptul ca acest grup are si insotitor din partea agentiei, conditii de inscriere si retragere conform normelor MT. In ceea ce priveste excursiile optionale, acestea sunt organizate de pe vas de compania de croziere, tarifele si conditiile de organizare ca si traseul vasului pot suferi modificari, in functie de factori precum starea vremii. Aceste excursii optionale sunt afisate pe site-ul companiei cu toate detaliile necesare si nu depind in niciun fel de noi.
      Daca doriti si alte detalii va stam la dispozitie.

      Delete
    2. Deci in afara de blogger-ul care face reclama excursiei mai aveti inca un insotitor? Pentru mine asta nu era clar. Ca sunt doi intotitori de fapt.
      Am verificat site-ul companiei si nu am vazut o lista cu preturile excursiilor optionale. Daca e chiar as aprecia un link.
      Multumesc frumos.

      Delete
    3. Nu am mai facut asta pana acum (sa dezvaluim partenerii nostri): partenerul nostru pe expeditii, (doar pe individual, pentru ca preturile unei astfel de expeditii sunt foarte mari) si aici vorbesc despre detinator de vase si unul din liderii din bransa este Aurora expedition. Cu acestia lucram pe cererile individuale, caci despre grupuri organizate, la noi in tara, nu poate fi inca vorba.
      Aceasta croaziera (nu expeditia) este reeditata, prima editie a fost in success si asta conteaza pentru noi.
      Nu pot face aici descrierea analizei de pret, nu e normal si cred ca s-a ajuns mult prea departe, jigniri si etichete la adresa noastra fara macar sa fi fost intr-un program de-al nostru, fara sa ne cunoasteti munca sau pe noi ca oameni. Vorbiti despre noi ca despre niste hoti la drumul mare siti deja ca suntem niste "tepari" pusi pe imbogatire peste noapte. Repet cred ca ajunge cu subiectul Agetur care se imbogatesc dintr-un program ce URMEAZA sa fie vandut!
      Nu degeaba am adus in discutie partenerii de expeditii, poftiti si comparati: http://www.auroraexpeditions.com.au/expeditions/compare?destination=antarctica-cruises, aici sunt adevarate expeditii, costuri fara transport, transferuri si insotitori. Noi am prezentat o varianta accesibila si nu o expeditie, cu care dealtfel nici nu se poate compara.
      Va doresc din toata inima sa scrieti frumos, corect si sa aveti cat mai multi cititori.

      Delete
    4. Si eu va invit sa comparati aici:
      http://adelatarpan.blogspot.be/2017/05/despre-ce-inseamna-o-croaziera-in.html

      Delete
    5. De fapt nu. Nu va invit pe dumneavoastra. Ii invit pe cei care isi dorec cu adevarat o croaziera IN Antarctica.

      Delete
    6. Ar fi bestial sa va vad la un restaurnat cu specific traditional romanesc si sa vedeti o pagina cu burgeri / pizza, etc... sa va vad iesid la fatada si uitandu-va de 2 ori ce scrie pe firma luminoasa cumparand meniul.

      Delete
    7. Mare, mare nesimtire din partea clientilor astia. Auzi la ei: sa compare oferte. Bai a innebunit lumea si alta nu :)

      Cum ziceam: sunt agentii care informeaza si agentii care spera sa nu afle clientul. Oare tu de la ce agentie esti?

      Delete
  18. cel care informeaza in scris si insista ca turistul sa citeasca contractul si programul inainte sa-l semneze

    ReplyDelete
  19. Adela, iti multumesc pentru acest articol. Sunt sigur ca foarte multi oameni au citit si si-au pus mainile in cap cand au vazut ce ofera anumite "agentii de turism" din Romania. Iti multumesc pentru linkul agentiei de la care cumpara acesti "antreprenori" (care se "spetesc" sa faca un banut revanzand la suprapret un serviciul gandit, negociat si oferit de altii).
    Am ras citind comentariile. Asa vedem si noi cum s-ar desfasura dialogul cu acesti oameni. La modul, I am right, you are wrong. Apologize!

    ReplyDelete