Tuesday, July 25, 2017

Ciocu' mic si joc de glezne

Ti-ai inchipui ca dupa experientele mele cu minunatii baieti de la TSA (Transport Security Administration - USA) mi-am invatat lectia si merg dupa principiul "Capul plecat, sabia nu-l taie" sau (mai putin "elevatul") "Ciocu' mic si joc de glezne" atunci cand ajung la controlul pasapoartelor la intrarea in vreo tara.

Mda...nu chiar. 

Cred ca locuitul pentru mai bine de un deceniu intr-o tara in care politia este extrem de politicoasa si chiar da macar doi bani pe drepturile omului m-a invatat prea mult cu binele. Eu tot sper sa nu ma aduca nimeni cu picioarele pe pamant pentru ca imi e foarte bine asa. Dar calatoriile in SUA nu ajuta absolut deloc din punctul asta de vedere. Si mai noi si America Centrala mi se pare "virusata " de vecinul de la nord.

Ne trezisem la 03.30 (da....noaptea) ca sa luam primul autobuz din Flores - Guatemala catre Belize City. Cateva ore de somn pe drum si ne trezim brusc ca suntem anuntati ca ajungem la granita si sa ne pregatim bagajele. Trebuia sa dam jos tot si sa trecem la picior dintr-o tara in alta.

Somnoroasa, scoasa de la aer conditionat la o caldura de nu vezi in Belgia nici in cea mai cea zi de vara, inca imbracata ca de stat la aer condtionat dat la maxim, cobor destul de buimaca si ma indrept catre ghiseul guatemalez. 

Fusesem avertizati ca uneori mai fac cate o "spaga mica" cerandu-ne sa platim taxe fictive. Mergeam deci pregatita sufleteste. Dar nu a fost deloc asa. Cat ai clipi am primit stampila si am fost trimisi la plimbare.

Trecem spre Belize, primim hartiile de completat, completam si mergem la ghiseu. 

Domnul se uita extrem de sictirit la pasaport si la hartii si incepe sa ma toace marunt. De unde vin. Unde ma duc. Totul pe un ton atat de scarbit de parca ziceai ca imi face o mare favoare ca vorbeste cu mine. Dar cum erau intrebari cat se poate de normale si justificate, i-am raspuns politicos si corect. Pana cand decide sa se lege de faptul ca am stampile de SUA in pasaport dar nu am viza. 

Viza...Unde e viza? 

Viza este intr-un pasaport pe care l-am schimbat pentru ca nu mai avaem pagini libere in el. Pasaport pe care evident ca nu il iau cu mine daca nu imi trebuie. Cum era cazul de fata. Moment in care respectivul imi zica ca trebuie sa arat viza de SUA ca sa intru in Belize si ca imi trebuie viza de Belize. Ceea ce nu e deloc adevarat asa ca i-am raspuns si eu cam tot pe tonul pe care mi s-a adresat el.

Rezultatul: mi-a aruncat pasaportul inapoi si mi-a zis ca trebuie sa astept superiorul pentru un interviu. Superior care nu si-a inceput inca programul si pentru care trebuie sa asteptam vreo 40 de minute. 

Ca sa inceapa programul trebuie sa asteptam 40 de minute. Ca sa ne vada superiorul e cu totul alta discutie.

Toata lumea din autobuz trecuse deja de control iar noi tot stateam si asteptam. De fapt nu prea ne faceam mari sperante ca ne asteapta soferul la cum se prevedea situatia.

Cipri  se uita la mine deznadajduit si zice: "Cu asta te-ai gasit si tu sa te certi?".

Well...daca aveam dreptate?

Oricine a avut probleme cu TSA o sa iti zica ca mori cu dreptatea in mana. :) Dar eu sunt idealista de felul meu.

Cat am asteptat am scos toate hartiile care dovedeau ca nu vrem decat sa cheltuim bani in tara lor. Nimic altceva. Aveam excursia la scufundari platita, cateva cazari deja platite, alte cazari doar rezervate, bilete de avion de plecat spre Europa etc etc etc. 

Intr-un final o doamna destul de simpatica se uita lung la noi si decide sa i se faca mila si sa nu ne mai lase sa asteptam. Nu va faceti iluzii - asta nu s-a intamplat inainte de inceperea programului., dar macar nu am asteptat foarte mult dupa inceperea lui. Ii dau toate hartiile, ii dau cardul de rezidenta, ii explic care e treaba cu stampilele de SUA. Cipri ii spune ca el nu are viza pentru SUA dar ii arata pasaportul plin de vize din intreaga lume. Suntem doar turisti si din fericire tipei ii ia doar vreo jumatate de ora sa ajunga la aceeasi concluzie.

Nu trebuie sa mai spun ca nu am fost deloc prea populari pentre colegii de autocar. Pentru ca din fericire soferul ne-a asteptat. Deci pana la urma "Totul e bine, cand se termina cu bine". 

Invatatura de minte pentru data viitoare? 

Nu as fi asa sigura dar om vedea.

Important de stiut insa e ce ne-a explicat doamna de la frontiera: Pasapoartele romanesti sunt marcate ca fiind pasapoarte cu risc pentru ca au fost foarte multe cazuri de pasapoarte false. Sunt folosite ca sa ajunga in America Centrala pentru care nu e nevoie de viza si apoi sa treaca ilegal in SUA. Asa ca daca ai viza de SUA treci foarte usor de controlul pasapoartelor pentru ca se considera ca nu ai motiv ca sa treci ilegal si in plus ai fost serios verificat cand ti s-a dat viza. Am fost sfatuiti ca pe viitor daca mai mergem in America Centrala sa luam si pasaportul in care este viza de SUA. O sa ne faca viata mult mai usoara.

Si chiar cred ca ceea ce ne-a spus este adevarat pentru ca acelasi lucru s-a intamplat si la intrarea in Guatemala. Cum am ajuns la ghiseu si au vazut pasaportul am fost trimisi la un birou separat. Diferenta este ca acolo oamenii au fost extrem de politicosi. S-au uitat pe hartii, am discutat traseul pe care vrem sa-l facem, le-am zis care e situatia cu viza de SUA (si ei au pus exact aceleasi intrebari legate de stampilele mele) si am fost lasati sa plecam mai departe. Totul cu zambetul pe buze si vorbit frumos. Fata de minunatul domn din Belize care parca era decupat de la un ghiseu american.

Tonul face muzica....Iar pentru mine tonul e important. Daca eu sunt politicoasa atunci astept acelasi lucru de la tine. Chiar si daca esti omnipotentul ofiter de la controlul pasapoartelor.

Apropos: de fiecare data cand intru in Romania spun "Buna ziua" cand dau pasaportul la verificat si "Multumesc" cand il primesc inapoi. In toti anii astia, doar o singura data mi s-a raspuns la salut si deocamdata nimeni nu mi-a raspuns la "Multumesc"....

O fi vreo scoala speciala unde se invata cum sa fii nepolitocos ca sa fii un ofiter de succes?