Sunday, October 4, 2020

Cu caravana in Grindelwald

Am tot scris despre traseele montane din zona Grindelwald-Lauterbrunnen pentru ca este una dintre zonele noastre preferate de plimbat pe munte si ne-am intoarce acolo de fiecare data cand avem un week end mai lung la dispozitie.

Acum 2-3 ani am decis sa ne luam o casuta pe roti pentru doua motive principale:

1. Voiam sa avem flexibilitatea sa decidem de la o zi la alta unde sa mergem. Cum nu depindem de rezervari/gasit cazare, doar timpul poate fi un impediment. In rest toata harta este a noastra.

2. Ne-am saturat pana peste cap de hoteluri/pensiuni cica “pet friendly” care isi bat efectiv joc de tine si ajung si sa iti ceara sa legi cainele undeva in gradina sub un acoperis. Asa ca acum Rex are casa lui unde nu mai deranjeaza pe nimeni.

Faptul ca avem o casa pe roti s-a dovedit a fi un avantaj imens pe timp de Corona. Poti fi complet independent si sa limitezi contactul cu alti oameni fara nici o problema. In plus, intr-o perioada in care regulile se schimba de la o zi la alta este de preferat sa nu depinzi de altii ca sa ajungi inapoi acasa.

Se pare ca nu suntem singurii care au ajuns la concluzia asta pentru ca vanzarile de caravane au explodat. Cand am fost la firma de unde am cumparat-o pe a noastra pentru testul de apa, vanzatorul ne-a intrebat daca o poate arata unor cumparatori pentru ca nu mai aveau nimic in magazin. Asta desi este o imensitate de magazin care in mod normal are zeci de caravane de tot felul. Acum aproape tot avea semn cu “Vandut”.

Pentru multi timp am crezut ca o caravana este pentru pensionari care pleaca in fiecare vara spre zone cu mare si soare. Realitatea este ca o categorie poate la fel de mare ca pensionarii, este reprezentata de oamenii foarte activi/sportivi care isi doresc flexibilitatea de a ajunge la o zona de antrenament oricand apare cate o clipa libera. 

Si daca tot ne plimbam prin Europa cu casa in spate, m-am gandit sa scriu cate un pic despre locurile pe unde poti parca/campa/manca etc cand esti cu caravana. Astazi despre Grindelwald (si un extra pe cealalta parte a vaii).

In Grindelwald sunt doua campinguri la destanta de mers pe jos de centrul statiunii. Unul dintre ele, Camping Gletscherdorf, se afla destul de aproape de centru insa din pacate nu accepta caini vara deci noi nu am putut sta acolo niciodata. Al doilea, Camping Eigernordwand, este cam la 1 km de Grund deci trebuie sa fii pregatit pentru ceva plimbare pana la restaurante si magazine. Insa accepta caini si are si cateva locuri cu umbra. 

Pentru ca locurile de campare sunt limitate este extrem de greu sa gasiti un loc in lunile de vara daca nu aveti rezervare facuta cu multe saptamani inainte.

In Grindelwald este interzis sa stai cu caravana peste noapte in parcarile publice. Exista totusi o exceptie. Langa gara Grund exista o parcare foarte mare care costa 5 franci pentru 24 de ore. Prima jumatate a parcarii (cea asfaltata) este pentru autocare si masini si nu permite statul peste noapte. A doua jumatate (parcarea pietruita) este insa un loc unde puteti sa staiti pentru o noapte sau doua fara probleme. Este doar o parcare deci nu ai nici o facilitate ( sunt toalete la gara) dar daca v-ati pornit pe ultima suta de metri si nu ati rezervat loc in camping sau daca nu vreti sa platiti preturile enorme elvetiene atunci aceasta parcare este o solutie foarte buna. 

Din Grund pana in centru Grindelwaldului sunt 1.5 km si destul de urcat dar este o plimbare draguta deci trece repede timpul. In Grindelwald gasiti tot ceea ce vreti: de la magazine cu suveniruri la restaurante, brutarii si doua supermarket-uri destul de mari (COOP si VOI).

Tot in centru se gaseste statia pentru autobuzele montane 126 (spre Bussalp), 127 (spre Waldspitz) si 128 (spre Grosse Scheidegg). Informatii despre autobuze gasiti aici.  Daca vreti sa scurtati unele dintre traseele prezentate de mine in postul acesta, autobuzele sunt extrem de folositoare. La fel si cabina catre First care pleaca tot din centru statiunii.

Daca va intereseaza sa mergeti catre Kleine Scheidegg sau si mai sus catre celebra Jungfraujoch parcarea din Grund este amplasata perfect pentru ca puteti lua trenul direct din Grund. Nu trebuie sa mergeti pana in Grindelwald pentru asta. 

O aplicatie extrem de folositoare pentru cei cei merg cu caravana este: parc4night. Gasiti recomandari pentru unde sa petreceti noaptea: campinguri, parcari, locuri un natura care permit camparea etc. Fiecare locatie are fotografii si recenzii deci puteti sa vedeti cam ce va asteapta. Noue ne-a fost extrem de folositoare.

Drum bun si sper sa avem parte de niste luni viitoare mai bune pentru ca noi (ca belgieni) nu prea mai putem merge pe nicaieri in afara granitelor.

Grindelwald


Grund
Parcarea din Grund

Parcarea din Grund

Langa Grund este si un rau

Si o poteca pentru toata lumea


Glacier canyon