Friday, October 4, 2013

Turul trogloditilor - Valea Loirei

 

In postul precedent va vorbeam despre castelele de pe valea Loirei care sunt magnetul principal pentru turistii ce ajung in zona. Insa ar fi pacat sa ajungeti pe valea Loirei si sa ramaneti numai la vizitatul castelelor pentru ca sunt mult prea multe alte lucruri interesante care ar merita macar o bucatica din timpul vostru.

Iar subiectul povestii  de acum este ceva ce se numeste “turul trogloditilor”.

Ciudat nume, nu? 

Cel putin daca luam sensul peiorativ al cuvantului troglodit.

Dar ce este turul asta de pe valea Loirei?

Pai acum 90 de milioane de ani (v-am zis ca e o poveste astazi deci neaparat sa inceapa cu “a fost odata”) o mare acoperea mare parte din ceea ce e acum Franta. Cu timpul marea s-a retras si a lasat in urma o roca calcaroasa in care se poate sapa foarte usor. Iar prin evul mediu oamenii s-au pus serios pe sapat si construit galerii subterane, case subterane chiar si biserici subterane. Numai in regiunea Saumurului sunt mii de kilometrii de astfel de structuri subterane. Care acum sunt folosite pentru tot felul de lucruri mai mult sau mai putin practice. In primul rand sunt perfecte pe post de pivnita pentru vinuri si veti gasi zeci de producatori in zona care le folosesc pentru asta. De asemenea sunt foarte bune pentru cresterea ciupercilor. Ceea ce face ca zona Saumurului sa fie unul dintre cei mai mari producatori de “champignons” din Franta. La fel crescatorii de melci au descoperit si ei ca pot folosi galeriile astea foarte efficient pentru afacerile lor. Dar sunt folosite si pentru lucruri un pic mai ciudate: cum ar fi o gradina zoologica! Cine ar vrea sa vada animale terestre traind sub pamant? Nu stiu. Dar suntem in Franta. Ciudatenia nu ar trebui sa ne mire.

Sfatul ar fi deci sa fiti cazati in Saumur si sa faceti un tur de o zi pentru a vizita asezarile troglodite. Pentru vizitatul castelelor as alege ca punct de cazare Tours iar apoi m-as muta in Saumur pentru aceasta a doua parte a vizitei.

Pornind din Saumur spre est ai raul pe partea stanga si un perete calcaros in dreapta in care vei vedea la un moment dat ca incep sa apara case sapate partial in stanca. Apoi incet incet apara intregi sate sapate in stanca. Si cand ajungi in  Sauzay ai pana si un castel troglodit.









Tourquant este urmatorul sat pe lista si este un loc cu adevarat incantator. Ne-am petrecut ceva timp umbland prin sat si parca nu ne venea sa plecam mai departe. Noi am parcat la marginea satului si am urcat la picior catre sat si catre La Grande Vignolle care este o zona foarte turistica cu tot felul de magazine mai mult sau mai putin prietenoase cu buzunarul vizitatorului.




 
Au urmat apoi Doue la Fontaine si St. Cyr-en_Bourg.
 




 
Un ultim stop a fost in Rochemenier unde o parte din vechiul sat traoglodit a fost transformat in muzeu si prezinta viata asa cum era pe la 1930 intr-o astfel de asezare. Un loc foarte interesant pentru ca spre deosebire de toate celelelte opriri in Rochemenier timpul a fost inghetat deci asezarile nu au evoluat catre variante modern.

 



Dar o zi asa lunga de umblat nu poate fi facuta pe burta goala deci nu pot sa nu amintesc in postul asta un restaurant care este printer preferatele noastre de pretutindeni. Este un restaurant aflat intr-o galerie subterana si care are doar un singur meniu. Nu poti allege un fel anume de mancare ci ai numai ceea ce ti se ofera. Noua ne-a placut deci am revenit. Insa ganditi-va bine daca vi se potriveste ce o sa enumar ca alternative nu exista.

Meniul incepe cu un aperitiv care este un vin dulce estrem de bun de la un producator local. Nu exagerez cu nimic cand spun ca e vinul-aperitiv preferat. Din pacate nici de data asta nu am avut timp sa mergem la producator sa cumparam pentru acasa insa cred eu ca asta e motiv sufficient de bun sa mai revenim in zona.

Urmeaza apoi o specialitate locala numita “galippete”. Niste ciuperci foarte mari (atat de mari incat se desprind de pe sacul pe care cresc si cad) date cu ulei si usturoi si alte condiment si perpelite intr-un cuptor cu lemne. As manca ciuperci din astea dimineata, la pranz si seara atat de bune mi se par. Inca mai caut variante sa le fac acasa insa nimic nu iese la fel de bun ca la restaurantul asta.

Felul principal este ceva numit “fouaces” care sunt de fapt niste painici facute in cuptor cu lemne si care pot fi umplute cu unt si un fel de pate (rillettes de porc) , sau cu jumari si fasole, sau cu branza de capra si salata. Si poti manca cat poti de mult. Iar cum felul principal este udat din plin cu un vin rosu extreme de bun (de la acelais producator ca si apreitivul) painicile se vor tot strange una cate una.

La desert un fel de tarta cu mere si inghetata de vanilie. Si cafea.

In cazul in care ajungeti pe valea Loirei nu ratati Le caveau. Macar pentru felul cum arata si pentru idea ca mergeti la un restaurant care serveste de ani de zile doar un fel de mancare. J








Pentru vinuri ne-am oprit in Vouvray la un fel de cooperative locala unde gaseai atat vinuri normale cat si spumoase. Evident ca eu le-am preferat pe cele din a doua categorie. J Zona se pare ca este destul de cunoscuta pentru vinuri desi noi ca niste afoni ce suntem nu stiam asta. Si ca subiect de trivia trebuie spus ca vinurile Vauvray sunt facute din niste struguri albi numiti: Chenin blanc care sunt aproape singuri struguri care cresc in zona. In cazul in care sunteti curiosi puteti sa vizitati cu ghid si pivnita cooperativei si veti afla sigur tot felul de informatii interesante. Noua ne-a placut foarte mult scurtul tur. De nu aveti timp/chef va puteti restrange numai la degustare care la urma urmei e cea mai importanta parte si sa vedeti daca va place ceva suficient de mult incat sa faceti provizii pentru acasa.



Si daca sunteti in zona nu uitati sa incercati branza de capra. Chiar si eu, care nu mananc brnza de capra aproape deloc, am gasit lucruri care sa imi placa.


 
Din pacate nu am ajuns in St Hilaire-St Florent. Asta ramane pentru o data viitoare. Insa mi as dori sa ajung pentru a vizita doi producatori de vin: Langlois-Chateau si Bouvey-Ladubay si muzeul ciupercilor. Daca ajungeti dati de veste sa stim cum e.

Wednesday, October 2, 2013

Castelele de pe Valea Loirei

Ca in fiecare vara, i-am avut pe parinti la noi pentru cateva saptamani. Si ca in fiecare an cu cateva luni inainte sa vina am inceput cautarea de idei unde sa mergem cu ei pe week end. Au fost pana acum la noi de suficiente ori incat sa terminam atractiile evidente din mediate apropiere (gen: Paris, Londra, Amsterdam, Luxemburg si restul lucrurilor belgiene)  si cum incercam sa ne limitam la nu mai mult de 5 ore de condus de acasa (pentru a nu fi inconfortabil pentru ei) ideile sunt tot mai putine si trebuie sa fim pe an ce trece tot mai inventivi.
De data asta dupa multe hotarari si renuntari am decis ca intr-un week end lung sa mergem pe valea Loirei. Noi mai fusesem si ne-a placut foarte mult si cum nu este excesiv de departe ne-am gandit ca va fi perfect pentru parinti.
Ce este de facut pe Valea Loirei?
Cred ca intrebarea mai corecta este: “Ce nu gasesti de facut pe Valea Loirei?”. Pentru ca din punctul meu de vedere zona asta este de o bogatie interminabila si as putea merge multe week enduri acolo fara sa termin tot ceea ce are de oferit.
Insa ceea ce pune Valea Loirei pe lista cu destinatii a milioane de turisti in fiecare an sunt de fapt castelele.
Cui nu ii plac castelele medievale?  Unde fiecare femeie sa se viseze regina si fiecare barbat rege cu multe amante?
Iar pe Valea Loirei gasesti castele pe toate gusturile, de toate marimile, formele si intrebuintarile cu putinta. Cel mai greu devine procesul de selectie si de vizitare a cat mai multe castele in cel mai scurt timp nicidecum gasirea unui castel.
Bazat pe experienta noastra anterioara castelele pe care le-am ales pentru vizitare (atat cu parintii cat si singuri) sunt:
·         Chambord
·         Chaumont-sur-Loire
·         Azay-le-Rideau
·         Chateaudu Clos Luce
·         Blois
·         Chenonceau
·         Villandry
Chambord cu cei 128 de metri de fatade, 440 de camera si 365 de seminee este cel mai mare castel de pe valea Loirei. A fost construit de Francois I in mijlocul unei paduri imense (acum un parc de peste 5400 de hectare) populate cu animale salbatice pentru a veni in intampinarea pasiuni imense pe care regele o avea pentru vanatoare.
Vazut din departare castelul iti taie efectiv respiratia prin felul cum multitudinea de cosuri de fum si turnuri ii contureaza silueta. Iar vederea de pe terasa castelului nu este nici ea de ratat.






 
 
Chaumont-sur-Loire este un castel datand din secolele XV-XVI aflat nu foarte departe de Blois. Si pentru ca se afla cocotat pe un deal deasupra malului Loirei, vederea de pe celalalt mal face este uneori chiar mai interesanta decat vizita castelului. Probabil este unul dintre castelele la a carui vizitare as renunta daca nu as avea prea mult timp la dispozitie.
 
 




 
Azay-le-Rideau ca si Chenonceau (vezi mai jos) este impresionant prin felul in care este inconjurat de apa. Nu este unul din preferatele mele insa este un castel emblematic pe care nu l-as rata.




Chateau du Clos Luce a ajuns pe lista nostra cu castele de vizitat pentru ca este de fapt o casa muzeu dedicata lui Da Vinci care a locuit aici timp de trei ani inainte sa moara. Castelul si parcul sunt impanzite cu reproduceri ale unor inventii uimitoare ale lui Da Vinci cum ar fi: mitraliera, helicopterul sau barca cu pedale. Daca sunteti interesati de creatiile Da Vinci in mod sigur trebuie sa treceti pe aici. Mai ales daca aveti copii care in mod clar vor fi foarte incantati sa se joace cu reproducerile din gradina.
 








Blois este un caste imens care vazut de afara apare ca un amalgam de stiluri si abordari. Nu este unul din favoritele mele insa nu l-as rata pentru ca este un castel diferit de restul. Are un ceva al lui care il pune pe lista scurta a turistilor. Desi nu stiu sigur ce e acel ceva…
 


Chenonceau este unul dintre cele mai simpatice castele din punctual meu de vedere. Este destul de micut dar foarte foarte frumos la cum se intinde elegant peste rau. In mod sigur unul dintre castelele emblematice de pe valea Loirei.
 








Ultimul de pe lista este Villandry care se detaseaza de toate cele enumerate mai sus prin faptul ca este locul in care veti vedea cele mai impresionante gradini de pe valea Loirei. Nimic din ce as putea eu descrie aici in cuvinte nu poate egala frumusetea gradinilor de la Villandry.

Villandry toamna:
 











 Villandry vara:





 
Cam atat despre castele pentru mai multe poze aruncati un ochi pe Picasa: