La ce va ganditi prima data cand spun "city trip"?
Probabil: Paris, Roma, Londra, Venetia, Barcelona, Viena, Praga...
E clar tiparul nu?
Orase mari europene la care se ajunge usor si ieftin cu avionul si care iti ocupa usor cateva zile de vizitare.
De obicei abia dupa ce ai ajuns deja in toate orasele mari de prin vestul Europei incepi incet incet sa te uiti si prin tarile baltice, scandinave sau chiar si in indepartata Asie (ma refer la Istanbul deci nu va panicati).
Iar daca bugetul si viza nu sunt o problema atunci un New York va fi probabil cel mai "exotic" city trip cu putinta.
Cam asta este tiparul pentru majoritatea turistilor.
Daca vrei insa sa spargi un pic tiparul si sa faci altceva atunci ce ar fi sa alegi un loc care sa fie ca o introducere intr-o lume cu o altfel de oraduire decat ceea ce iti ofera vestul?
Si aici intervine propunerea mea de astazi - Marrakesh. In opinia mea un city trip perfect daca vrei altceva.
O vizita in Marrakesh nu este despre muzee, vestigii istorice sau monumente arhitectonice. Ci este despre o alta lume. Una cu alte obiceiuri, alta gastronomie, alta religie, alt stil arhitectonic...Altceva.
Evident ca "un altceva" poate fi pe oriunde prin afara Europei insa marele avantaj al Marrakesh este ca e foarte usor sa calatoresti acolo. Ai parte de o experienta diferita dar fara prea multa bataie de cap.
In plus este o destinatie ideala pentru cei care nu au iesit prea des pe cont propriu din Europa si ar vrea sa isi testeze afinitatea pentru genul asta de calatorii. Adica pentru calatorii in locuri care te scot un pic din zona de confort. Decat sa pleci pentru prima data trei saptamani pe te miri unde si sa descoperi dupe cateva zile ca ar fi fost mai inspirat sa fi mers in sudul Frantei, mai bine incerci pentru cateva zile o destinatie gen Marrakesh si vezi cat de OK te-ai simtit. Daca iti place atunci tot inainte. Daca nu atunci cel putin stii ce tip de calatorie trebuie sa scoti din Bucket list.
Care sunt motivele pentru care cred ca Marrakesh este o destinatie accesibila?
Pai hai sa va povestesc cate ceva despre detaliile organizatorice si la sfarsit hotarati voi daca pare greu su usor.
Transportul pana acolo
Principalul motiv pentru care trec Marrakesh la categoria "city trip" este usurinta cu care poti zbura din Europa pana acolo. Mai ales datorita companiilor low cost care isi maresc pe sezon ce trece numarul de zboruri si posibilele rute.
Ryanair de exemplu zboara catre Marrakesh din urmatoarele locatii:
- Belgia (Charleroi)
- Franta (Dole, Marseille, Paris, Poitiers, Tours)
- Germania (Dusseldorf Weeze, Frankfurt HHN)
- Irlanda (Doublin)
- Italia (Roma CIA, Milano, Pisa)
- Spania (Barcelona, Madrid, Sevilla)
- UK (London)
Easyjet are si ea cateva rute din:
- Elvetia ( Basel, Geneva)
- Franta (Bordeaux, Lyon, Paris, Nice, Toulouse)
- Germania (Berlin)
- Italia Milano)
- UK (Bristol, Glasgow, London, Manchester)
Iar preturile sunt practic o nimica toata daca iei biletul din timp. Noi am platit pentru Dussedorf - Marrakesh 110 euro de persoana cu tot cu bagaj de cala. Not bad. Not bad at all.
Transferul de la aeroport
Eu recunosc ca am o fobie de taxiuri. Sunt in stare sa merg pe jos ore in sir doar ca sa le evit. Iar daca vorbim de trasferul de la aeroport in oras atunci e si mai rau si o sa rascolesc tot internetul in cautarea unei alternative.
Parerea mea este ca in orice calatorie sansele cele mai mari sa iti iei teapa sunt fix ca taxiul de la aeroport in oras. Si daca e doar teapa la bani atunci inseamna ca ai scapat chiar usor.
In Marrakesh sfatul meu ar fi sa intrebati la hotelul unde aveti rezervare daca pot organiza transferul pentru voi. Este atat de simplu si comod si lipsit de bataie de cap incat nu vad de ce nu ti-ai incepe vacanta cu dreptul. Ca sa nu mai spun ca gasirea unui riad (hotel traditional) in medina este departe de a fi cea mai usoara sarcina din lume. Sute de stradute inguste inguste cu sute de riaduri si evident fara semne cu numele strazilor si fara semne mari pentru hoteluri. Si taxiurile nu prea au voie prin medina deci trebuie sa stii unde sa ii spui sa te lase astfel incat sa fii cel mai aproape de hotel pentru ca trebuie sa mergi nitel si pe jos. Nu e deloc usor.
Pretul pentru transferul organizat prin hotel este in mod normal 100 dirham (1 euro = 10.9 dirham).
Daca sunteti extrem de buni negociatori poate ca veti castiga 1 euro sau 2 luand taxiul direct de la aeroport.
Dar eu nu mi-as bate capul. Mai ales ca si eu si Cipri suntem contra-exemplela categoria targuire. Si mai si uram din toti rarunchi procesul asta.
Transportul local
Taxiurile in Marrakesh sunt cel mai eficient mod de transport si nu sunt deloc scumpe. In mod normal pentru un "petite taxi" platesti cam 20 dirham (dhs) pentru o cursa din Jemaa el Fna pana in orasul nou sau 40 dhs pentru Medina-Jardin Majorelle. Seara preturile s-ar putea sa fie un pic mai ridicate. De asemenea daca sunt taxiuri mai mari care accepta patru turisti (nu 3 cat e maximul pentru petite taxi) pretul e de asemenea mai mare. Dar cam astea sunt reperele cu o marja de 10-20 dhs in functie de cat de bine negociati pretul. Pentru ca pretul trebuie obligatoriu negociat la pornire. Insa nu trebuie sa fiti stresati de negocierea asta pentru ca de obicei e un proces care decurge foarte usor si rapid. Mai ales daca esti un pic flexibil. Eu de exemplu nu m-am stresat niciodata sa obtin cel mai mic pret cu putinta intreband zeci de taximetristi si negociind jumatate de ora cand ce as fi putut castiga erau 50 de centi sau maxim 1 euro. De exemplu intrebam de pret pentru o anumita destinatie si taximetristul zicea 40 dhs. Eu ziceam ca stiu ca pretul e 20 dhs. Asa ca el zambea si zicea ca hai ca merge cu 30 dhs. Si la sfarsit eram amandou fericiti :)
Cazarea
Despre cazarea in Marrakesh am o parere cat se poate de inflexibila. Pentru nimic in lume nu as sta in orasul nou.
Nu inteleg de ce ai vrea sa stai intr-un hotel standard complet lipsit de caracter cand poti sta in Medina intr-unul din sutele de riaduri care au aparut in ultimul timp.
Un "Riad" este o casa traditionala din Medina construita in jurul unei gradini interioare.
Si daca suntem la categoria definitii: Medina este partea veche a orasului.
In ultimele decenii sute de astfel de case traditionale ai fost renovate si transformate in bed and breakfast.
Gasesti riad-uri pentru toate gusturile si buzunarele. De la case destul de spartane dar pentru care platesti doar 10-20 de euro pe noapte pana la adevarate palate cu tot confortul pe care ti-l poti dori si niste servicii pe masura hoteurilor de multe stele.
Noi am stat in doua astfel de riad-ul (
unul langa Garre routiere deci la limita medinei si
unul la doi pasi de celebra piata Jemaa el Fna) si amandoua ne-am placut foarte foarte mult. Este uimitor cum treci de poarta riadului si parca esti intr-o alta lume. Treci pragul si toata forfota a disparut ca prin minune.
Mancarea
Motivul sigur pentru care ajung sa urasc un loc este daca nu gasesc nici o locatie unde sa mi se para tentant sa mananc. Dragostea se pare ca trece prin stomac pana la urma. Si mi s-a intamplat de cateva ori sa ma urca in masina/tren/autobuz etc si sa parasesc in doi timpi si trei miscari un anumit oras in care dupa primele ore de plimbare nu am zarit nici o sursa de hrana care sa nu ma faca sa ma gandesc ca imi voi petrece viitorul apropiat in toaleta.
Marrakesh nu e nicidecum un astfel de loc. Si gasesti ca si la cazare si la transport de toate pentru toata lumea. Daca esti mai aventurier ai tarabele din Jmaa el Fna de unde poti manca tot felul de lucruri mai mult sau mai putin exotice. Daca preferi ceva hipster atunci ai tot felul de cafenele si restaurante care nu sunt cu nimic mai prejos decat ce ai prin vestul Europei. Daca vrei ceva traditional ai restaurante in riaduri unde se gateste un meniu standard pentru toata lumea si care probabil va fi cea mai buna mancare marocana pe care o vei manca.
In plus unele dintre cele mai bune sucuri naturale de fructe le-am baut in Maroc. Desi am urat Jmaa el Fna cu toata fiinta mea (spun doar cuvantul sarpe si toata lumea va sti de ce) am strans din dinti si in fiecare zi am fost acolo pe baricade pentru un suc. Da atat de mult mi-a placut sucul incat am acceptat sa merg la doi pasi de niste serpi prezentati frumos pentru poze.
Un alt aspect pozitiv este cel al cafenelelor. In doua saptamani in Maroc nu am vazut absolut nici o femeie la masa intr-o cafenea. Insotita sau nu, prea putin conta. Erau numai barbati. Si asta a fost un stres destul de mare pentru mine care m-am plimbat destul de mult singura. Uneori vroiam sa stau la o masa sa beau o cafea sau un suc sa ma odihnesc si sa fac planul pentru ce fac mai departe. Lucru imposibil peste tot mai putin in Marrakesh unde am gasit cateva cafenele foarte dragute (pentru turisti dar ce conteaza) unde am putut sa imi trag sufletul in liniste.
Excursii suplimentare
Pentru Marrakesh cred ca e nevoie de minim trei zile pentru vizitare. Daca vrei sa vizitezi la pas domol de vacanta nu pe fuga.
Daca ai mai multe zile la dispozitie atunci poti face foarte usor, comod si sigur excursii de o zi-doua-trei etc in afara orasului.
Pentru doua zile propunerile mele sunt fie Essaouira (o localitatea pescareasca la ocean) sau sa traversezi muntii Atlas si sa vezi o bucatica de desert.
Ce e de vizitat?
Pentru asta trebuie sa asteptati scrierile viitoare ca deja m-am intins cat o zi de post.