Thursday, April 6, 2017

Pisa

M-am plans de foarte multe ori pe aici ca Italia nu se poarta deloc frumos cu mine. 
Parca as fi mereu un musafir nepoftit.

Si dupa multe prea multe experiente negative, Italia apare destul de rar in planurile noastre de calatorie. Daca avem cateva zile libere ne vom orienta cat ai clipi catre Franta sau Elvetia care au fost mereu prietenoase cu noi, in timp ce Italia va fi mai mereu undeva la coada listei. 

Totusi mai sunt si exceptii. Locuri pentru care mi-as face curaj si as pleca la inca o tranta cu gazda imbufnata doar doar o sa fie bine. Si uneori e chiar foarte bine (ca de exemplu in Roma) si ma felicit pentru perseverenta. Alteori imi promit a mia oara ca nu mai calc o vesnicie pe acolo. Dar dupa un timp imi aduc aminte de alta destinatie foarte tentanta si iar ii mai dau o sansa. 

Cam asa a fost cu Florenta. Un oras aflat de o vesnicie pe lista mea cu "neaparat de vizitat" dar care a fost lasat de pe un an pe altul pentru ca efectiv nu vroiam sa fiu dezamagita. Pana intr-o zi, anul trecut, cand am vazut ca de ziua mea erau bilete catre Pisa la 20 de euro dus-intors. Si nu m-am gandit de doua ori. L-am anuntat pe sot ca mergem in Pisa si Florenta si ca nu are cum sa zica nu pentru ca e ziua mea :)

Aeroportul din Florenta este mic si zborurile care aterizeaza acolo sunt de obicei foarte scumpe asa ca mai mult ca sigur, daca mergi in Florenta, vei ateriza de fapt in Pisa care e aflata cam la o ora cu autobuzul sau trenul de Florenta. Mai toate companiile low cost zboara spre Pisa la niste preturi care nu au cum sa nu te tenteze. Si transferul intre cele doua orase este foarte usor si rapid. Ai autobuze direct de la aeroportul din Pisa catre centru Florentei si ai si trenuri din Pisa (pana la gara iei un autobuz de la aeroport) pana in Florenta.

Si daca tot aterizezi in Pisa trebuie sa vizitezi si ce are Pisa de oferit. Nu? 

Cum sa ratezi celebrul turn?

Evident ca nu l-am ratat nici noi si de la aeroport am luat un autobuz care sa ne duca in zona Campo Santo sa vizitam categrala si Turnul si sa ne plimbam un pic prin centru. 

Pentru ca era inceput de decembrie si doar vineri (nu week end) si destul de devreme dimineata (am ajuns in jur de 8) era atat de liber incat mai ca imi venea sa strig de bucurie. Am renuntat acum multi ani sa mai vizitam orice oras mare si ultra-mega-turistic in perioadele de vara pentru ca urasc imbulzeala si statul cu orele la coada. Si sincer Pisa si mai ales Florenta cred ca sunt clar de evitat vara. Ambele sunt destul de mici si miile de turisti nu prea au unde sa se disperseze suficient cat sa nu iti dea dureri de cap. Deci daca aveti cum alege, va sfatuiesc sa mergeti in perioade mai putin populare. La turn de exemplu nu am asteptat deloc ca sa urcam. Am cumparat bilet pentru o urcare la 5 minute dupa luarea biletului si in fata noastra nu era nimeni nici la coada, nici pe scari si nici chiar pe platforma (daca nu o socotesc pe doamna care matura scarile). O placere. Si cred ca si faptul ca totul era foarte liber si relaxat m-a facut sa imi placa atat de mult zona. Pentru ca mie chiar mi-a placut Pisa. E adevarat ca mi-a placut doar ca o oprire scurta in drum spre Florenta si nu as sta peste noapte acolo pentru ca nu mi se pare deloc tentant, dar mi-a placut.

Si cu asta sa trecem la cateva fotografii desi stiu sigur ca ati vazut probabil mii si ca una in plus sau in minus nu va va schimba persectiva: