In anul 1493 portul Cadiz vedea inceperea unei expeditii care avea sa schimbe istoria Spaniei pentru totdeauna.
Christopher Columbus pleca pentru a doua oara catre Lumea Noua doar ca de data asta conducea 17 vase ducand 1500 de marinari, fermieri, soldati, preoti si aventurieri de tot felul.
Scopul?
Nici mai mult nici mai putin decat colonizarea Americilor.
Descoperirea Lumii Noi si apoi infiintarea de colonii permanente si deschiderea de rute "comerciale" avea sa transforme Spania in cel mai bogat si mai mare imperiu al momentului. Era inceputul asa-zisei Perioade de Aur (secolele XVI-XVII) a Spaniei. Iar Sevilia nici ca nu putea sa joace un rol mai important in toata aceasta istorie.
Totul a inceput cu faptul ca Sevilia avea o pozitie strategica pe raul Quadalquivir - cea mai importanta artera fluviala din Andaluzia care ajunge pana la oceanul Atlantic. Mai departe de Sevilia, raul nu este navigabil asa ca peste noapte orasul a devenit cel mai important port de legatura intre Imperiul Spaniol si Coloniile "Indiene". Iar cireasa de pe tort a fost cand in 1503, prin decret regal, Sevilia obtine monopolul pentru tot ceea ce inseamna legaturi comerciale cu "Indiile". Tot ce venea sau pleca spre America, trece prin Sevilia. Absolut tot. De fapt tot cu exceptia traficul cu sclavi de care se ocupa Portugalia petru ca in Spania Inchizitia nu le datea voie.
Cred ca este inutil sa ma apuc sa detaliez ce inseamna pentru un oras sa ai monopol pe comertul cu un continent intreg. Continent nou descoperit si pe care il praduiau (pardon "colonizau") de mama focului.
Spre rusinea mea, eu nu stiam ca Sevilia a avut un rol atat de important in istoria de imediat dupa descoperirea Americii. De asta si categoria sub care scriu acum "Ce m-a impresionat in...". In ignoranta mea, eu credeam mereu ca Portugalia a fost cea care a condus "ostilitatile". Dar cat traieste omul, invata. Asa si eu m-am trezit ca invat ceva stand in fata Catedralei din Sevilia, cand ghidul ne explica motivul pentru care Catedrala este inconjurata de niste lanturi si niste piloni foarte mari.
Catedrala inconjurata de lanturi |
Curtea Catedralei a fost pentru mult timp principalul loc de intalnire pentru numerosii negustori proaspat stramutati in Sevilia. Iar asta nu le pica deloc bine reprezentantilor bisericii care s-au tot plans pana cand regele Philp al-II-lea a decis constructia unei cladiri speciale numai pentru desfasurarea de afaceri legate de Lumea Noua. Si asa a aparut "Casa de Contratación" care nu numai ca era responsabila sa verifice toate bunirile care soseau din colonii dar avea si datoria de a strange taxa de 20% impusa pe materialele pretioase.
Casa de Contratación |
Pentru mai bine de 200 de ani Sevilia a fost cel mai important oras-port in relatia cu Americile si datorita acestui fapt ajunsese si cel mai mare oras din Spania asta pana cand in 1717 cand Casa de Contratación s-a mutat la Cadiz iar cea din Sevilia a cazut in paragina. Era inceputul, sfarsitului.
Pentru cateva decenii Casa de Contratación a ajuns sa fie folosita ca locuinta mai mult sau mai putin temporala de tot felul de indivizi dubiosi. Nimic nu mai amintea de perioada ei de glorie insa in 1785 regele Charles al-III-lea hotaraste sa mute toate documentele despre coloniile din America si Filipine intr-un singur loc. Iar acel loc este, ati ghicit, fosta Casa de Contratación din Sevilia.
In prezent "Archivo General de Indias" gazduieste peste 80 de milioane de pagini de insemnari care deschis o fereastra catre o perioada care a scjimbat intreaga lume. Se spune ca ar fi de departe cea mai importanta colectie de documente legate de descoperirea Americii si asta este motivul pentru care acum este Patrimoniu Unesco.
Daca aveti timp, va sfatuiesc sa intrati un pic in cladire. Este o experienta foarte interesanta. Desi, sincera sa fiu, mi se pare ca spaniolii au reusit sa nu puna absolut nimic in evidenta. Parca s-au chinuit sa o faca neinteresanta. Dar cel putin au deschis o parte din cladire spre vizitare. Deci...e un inceput. Mie mi-a placut mult. Si m-a invatat ceva ce nu stiam. Deci chiar si pentru atat si tot ma bucur ca i-am calcat pragul.
In interiorul Arhivelor Indiilor |
Si daca toate ccele de mai sus nu au fost destul ca sa fa convinga de importanta Seviliei in relatiile cu Lumea Noua atunci treceti vis-a-vis de cladirea Arhivelor si in interiorul impresionantei catedrale o sa gasiti locul de veci al lui...Christopher Columbus.
Ma rog, unul dintre locurile de veci. Ca sunt o gramada de locatii care sustin ca au ramasitele lui Columb.
Acum ceva ani s-au facut insa teste ADN care au dovedit fara tagada ca cele 200-300 de grame (un genunchi se pare) din Catedrala din Sevilia chiar apartin lui Columb. Deci macar un genunchi si tot se gaseste ceva din el prin Europa. Cei din Republica Dominicana nu au acceptat pana acum sa faca teste ADN care sa confirme sau sa infirme ca ce sustin ei ca e Columb chiar e Columb...