Friday, May 29, 2015

Uganda - independent sau cu agentia?

Dupa cum probabil ati observat din povestile de pe blog, noi nu prea calatorim cu agentia si cu atat mai putin cu grupul.
Ne place sa fim de capul nostru si sa ne organizam in functie de cum ne trezim in dimineata aia. Nu ne place deloc ideea de a face parte dintr-un grup si a urma un program prestabilit.
Singura exceptie de pana acum (lasand de o parte vacanta din Egipt de acum o suta de ani) a fost luna de miere din Peru cand am mers cu un grup de zece persoane. Si desi vacata ne-a placut foarte mult si Peru este chiar si acum dupa ceva ani tara noastra preferata, am ramas destul de convinsi ca "vacanta cu grupul" trebuie sa ramana o exceptie.
Cand ne-am pus pe analizat ideea de a calatori in Africa am ajuns la concluzia ca nu ne simtim destul de confortabil sa mergem pentru prima data acolo pe cont propriu. Mai ales pentru ca aveam o perioada scurta la dispozitie si vroiam sa folosim fiecare zi la maxim nu sa o pierdem schimband trei autobuze de exemplu.
In Asia nu avem nici o problema sa facem asta. Si nici in America de Sud. Insa Africa pur si simplu ne punea un pic in dificultate.
Pe cont propriu nu vroiam, dar nici cu grupul nu vroiam pentru nimic in lume sa mergem dupa cum am explicat pe scurt mai sus. Asa ca singura varianta acceptabila pentru noi a fost sa contactam o agentie locala si sa organizam un tur privat. In felul asta aveam avantajul ca avem un ghid/sofer cu noi pe tot parcursul vacantei deci facea bine la linistea sufleteasca dar nu aveam un grup de oameni dupa care sa ne organizam programul.
Sa gasesti o agentie care sa te ajute nu e deloc  greu. Cred ca sunt sute de agentii in Uganda (si infinit mai multe in Kenya sau Tanzania) care ofera astfel de servicii. Deci oferta exista. 
Sa gasesti insa o agentie buna care sa iti ofere un pret decent este cu totul alta poveste.
Am trimis acelasi traseu, cu aceleasi cazari si aceleasi activitati la peste 30 de agentii.
Spre marea mea surpriza preturile primite au variat de la suma X pana la suma X multiplicata de 3 ori.
Nu sunt genul de turist care merge oriunde i se spune fara sa verifice in prealabil. Stiam exact cat costa cazarile, cat costa permisele de trekking, cat costa intrarea in parc etc etc etc. Daca factorizai pretul unei masini de inchiriat (ceea ce nici macar nu era cazul) rezulta ca unele agentii doreau un profit atat de mare incat profitul depasea de doua ori costurile de persoana. Indiferent cat erau de laudate si de bine vazute respective companii, pur si simplu nu m am gandit nici un moment ca ar fi acceptabil ceea ce  cer deci nu m-am gandit nici un moment sa le fiu client.
Ne-am redus cautarile la trei agentii care au avut un pret decent si am tot cerut lamuriri suplimentare legate de ceea ce ofera, de masinile folosite, de ghizii folositi etc etc etc. In paralel am tot cautat pe internet pareri de la alti turisti despre agentiile cu pricina. Si contrat impulsului initial am ales agentia cea mai noua si cu cele mai putine review-uri pe net. Pur si simplu mi-a placut felul in care au raspuns si cat de promti au fost. Agentia se numeste Budget Safaris Uganda si in cazul in care vreti sa vizitati Uganda si vreti sa faceti acelasi lucru ca noi (tur privat) ii recomand cu inima deschisa. Am fost foarte multumiti de ei si foarte multumiti de ghidul nostru. Cand iei un astfel de tur, ghidul iti poate distruge vacanta sa ti-o poate face de vis. Iar noi am avut noroc cu un ghid care a fost proactiv, a tinut cont de ceea ce vroiam sa vedem, a cautat activitati noi pentru noi, a modificat planuri pe loc in functie de ceea ce ii spuneam, a schoimbat traseul in functie de noi etc. Nu a asteptat doar sa treaca vremea ca sa vina momentul cand isi ia bacsisul.
Chiar am fost multumiti si suntem bucurosi ca am avut noroc si cu agentia si cu ghidul. Iar acum la sfarit de vacanta nu pot sa spun decat ca ma bucur pentru alegerea facuta de a merge cu un tur privat. Cred cu tarie ca a fost cea mai buna solutie pentru noi. Pentru ca eram la prima vizita in Africa. Am fost relaxati, ne-am bucurat de ceea ce am vazut fara nici o bataie de cap si am fructificat cele 10 zile de vacanta la maxim.
Uganda nu este insa o tara complicata deci cu un pic de organizare si un pic mai mult curaj decat a avut noi acelasi tur se poate organiza foarte usor independent cu o masina inchiriata. Iar asta va fi in mod sigur ceea ce vom face la urmatoarele vizite in Africa.
Un tur cu agentia a fost suficient incat sa invatam anumite reguli si sa fim convinsi ca ne putem descurca singuri. Trebuie doar sa ne decidem care sa fie urmatoarea destinatie. Poate Africa de Sud? Poate Namibia? Poate Mozambic?
Om trai si om vedea.
Asa de sfarsit cateva sfaturi pe care le-am invatat si eu pe vremea cand ma documentam si cautam o agentie si pe care le dau si eu mai departe pentru ca nu cred ca e prea placut sa ai parte de surprize neplacute cum ar fi platesti acontul agentiei si sa te trezesti ca nu te asteapta nimeni la aeroport. Pentru ca asta e cel mai grav lucru care ti se poate intampla - sa fii pacalit de o firma fantoma.
  • Verificati site-ul celor de la Association of Uganda Tour Operators ca sa vedeti daca agentia avuta in vedere este sau nu legala.
  • Verificati daca adresa companiei este reala sau nu.
  • Sunati de proba la numarul de telefon de contact si vorbiti cu cel responsabil de dosarul vostru.
  • Atunci cand vi se trimit datele pentru platit avansul pentru excursie (toate firmele cred ca cer un astfel de avans) verificati sa fie un transfer bancar catre o firma nu catre o persoana privata. Nu trimiteti banii prin alte mijloace decat transfer bancar. Si priviti cu suspiciune firmele ce va cer un avans mai mare de 50%. De preferat e in jur de 30%.
  • Cautati pe net parerile altor turisti care au calatorit cu agentia cu pricina. Nu lua totul ca litera de lege insa daca vezi bloguri, posturi pe facebook, posturi cu poze pe site-uri de turism cu oameni care sustin ca au fost cu agentia respectiva e macar o indicatie ca nu e o firma fantoma.
Legat de discutia cu agentia parerea mea este ca totul trebuie clarificat foarte bine de la inceput pentru a evita discutii in contradictoriu:
  • Cereti detalii clare despre itinerariu si verificati sa nu stati mai mult pe drum calatorind intre locatii decat in locatiile respective.
  • Stabiliti cazarile de la inceput si asta implica si tipul de camera nu doar hotelul. Sa nu va treziti ca zice ca stati la Lodge-ul Xulescu dar in loc de frumoasa cabana pe margine de lac pe care ai vazut-o in poze sa te alegi ca stai la cort si ai baia la comun.
  • Verificati ce mese sunt incluse si ce bautura.
  • Verificati ce activitati sunt incluse in pret si ce trebuie platit separat de voi.
  • Verificati daca atunci cand mergeti la "game drive" aveti un padurar angajat al parcului cu voi. Este cost suplimentar de cele mai multe ori. Insa e un cost pe care sincer va recomand sa il platiti.
  • Verificati daca intrarile in parcurile nationale sunt incluse si daca taxele pentru trekking de exemplu sunt incluse.
  • Verificati ce tip de masina se foloseste.
  • Intrebati exact care este ghidul vostru si cereti informatii despre el si vedeti poate gasiti pareri ale altor turisti despre respectivul ghid. Cat de buna e agentia poate sa fie complet irelevant daca face "outsourcing" pentru ca au mai multi clienti decat ghizi/masini proprii in perioada aia  si va treziti cu ghidul de la cu totul alta agentie.
Cam asta e tot ce imi vine in minte pentru moment. Sper sa va fie de folos. Nu doar daca mergeti in Uganda ci oriunde ati merge cu un tur privat sau cu grupul. Regulile sunt in mare aceleasi.
Bafta la visat si la organizat calatorii.







Wednesday, May 27, 2015

Uganda in extrasezon

Inainte sa plecam in Uganda lucrul de care imi era cel mai frica erau ploile pentru ca aprilie si mai sunt in sezonul ploios in Uganda (ca si septembrie si octombrie de altfel).
Probabil ca stiti deja de la cat m-am vaitat ca in perioada asta sunt "catelusul schiop" (cum m-a alintat Adina) si am un genunchi ce nu functioneaza in parametri optimi (nici macar in parametri medii). In conditiile curente de mobilitate limitata ideea ca vom avea o zi in jungla deasa din Bwindi in care vom cauta gorilele pe niste pante extrem de abrupte pe ploaie si noroi ma speria extrem extrem de rau. Gorilele erau motivul pentru care mergeam in Uganda. Sa nu ajung la ele era de neconceput. Insa la fel de neconceput era si sa fac accidentarea mai rea decat este acum.
Cred ca l-am intrebat de zeci de ori pe ghidul de la agentia ugandeza cu care am colaborat daca mai ploua sau nu si cum e vremea.
El imi tot raspundea ca e sfarsit de sezon plois asa ca ploua tot mai rar si foarte putin dar eu tot verificam zi de zi in caz ca se schimba ceva.
Ma tot gandeam ca trebuie sa fie vreun motiv pt care este extrasezon deci nu are cum sa nu fie ploaie serioasa.
Chiar inainte de plecare ghidul ne-a anuntat ca e cam racoare in perioada asta si sa luam haine corespunzatoare.
Ceea ce am si facut. Am plecat pregatiti cu tot felul de geci si pantaloni lungi si hanorace.
Ajungem in aeroport in Entebbe la ora 03.00 si primul lucru pe care il observ este ca transpir de mama focului desi este miezul noptii. Asa ca primul lucru pe care il fac este sa merg la toaleta sa ma schimb in haine de vara. Timp in care Cipri pune la cale transformarea proprie trecand de la pantaloni lungi la pantaloni scurti.
Verificam temerature : 28°C. In miez de noapte.
Vine ghidul si il intreb cum e cu vremea aia racoroasa de care vorbea. La care il imi raspunde: "Nu e asa ca e racoare? In perioada asta asa e."
Mi-am adus imediat aminte de ghidul din Peru care la 26°C era imbracat cu geaca de puf si avea fular la gat.
28°C este racoare in Uganda.
In Belgia daca sunt 28°C (acea zi de joi din an cand pica vara pe aici) intreaga tara este mutata pe malul Marii Nordulu.
Incepeam deci cu dreptul.
Si din fericire am continuat tot cu dreptul.
In cele zece zile in Uganda, nu a plouat niciodata pe timpul zilei. Cred ca de doua sau de trei ori a plouat noaptea dar pana a doua zi dimineata nu se prea mai vedeau urmele ei.
In fiecare locatie in care am mers am intrebat cat de rau ploua in sezonul plois.
Raspunsul a fost mereu acelasi: in septembrie-octombrie ploua mai mult decat in aprilie-mai. Insa nu ploua niciodata atat de mult incat sa iti strice ziua. Mai mult chiar in luna mai ploua tot mai putin in ultimii ani. Daca ploua ploua nitel dimineata si apoi iese soarele.
I-am intrebat deci care cred ei ca sunt dezavantajele sezonului ploios. De ce nu ar trebui sa mergi in mai in Uganda.
Nimeni nu a avut vreun raspuns. Toata lumea a zis ca nu exista decat avantaje nicidecum dezavantaje.
Deci daca nu ai ghinionul sa te loveasca niste ploi torentiale atat de rele incat nu s-au mai pomenit in ultimii ani, avantajele sa mergi in luna mai sunt nenumarate:
  • Permisele pentru gorile sunt la jumatate de pret. Deloc nesemnificativ tinand cont de faptul ca in mod normal permisul este 600 de dolari de persoana.
  • Pretul la cazare este semnificativ mai mic. Ceea ce iar nu e deloc de neglijat in conditiile in care Africa este scumpa. Extrem de scumpa.
  • In cazul in care inchiriati o masina pretul este semnificativ mai mic
  • Exemplu practic: pentru traseul facut de noi pretul platit agentiei a fost cam cu 1200-1400 de dolari de persoana mai mic decat ce am fi platit daca mergeam in sezonul de varf (iunie-iulie-august)
  • Sunt extrem de putini turisti. E adevarat ca asta poate fi un dezavantaj seara cand te trezesti ca esti singurul turist din hotel insa in restul timpului este un deliciu. Am avut safari-uri in care nu am intalnit nici macar o alta masina prin parcuri. Stateam cu zecile de minute langa copacul cu lei si nu era nimeni altcineva in jur care sa ne faca sa ne grabim sa ii lasam si pe ei sa aibe vedere buna.  Era ca si cum tot parcul era numai al nostru. Cat vedeai cu ochii numai savana si tu (si animalele evident). La chimpanzei am fost doar noi doi si padurarul pentru intreaga zi asa ca ne-am facut fix programul pe care l-am vrut si am avut parte de toata atentia si miile de explicatii ale omului ala care de 5 ani isi petrece fiecare zi cu cimpanzeii. La gorile conteaza mai putin pentru ca pot fi maxim 8 persoane in grup insa chiar si asa fiind extrasezon esti pasuit si mai primesti un 5-10-15 minute in plus sa urmaresti animalele alea uimitoare. Nici un moment nu ne-am simtit grabiti. Parca tot timpul se mergea pe calitate nu pe cantitate. Si personal (si din ce am auzit de la ghizi si padurari) cred ca asta s-a datorat in primul rand faptului ca puteai numara pe degetele de la maini turistii din zona. Ajunsesem sa ne cunoastem intre noi si tot ne reintalneam cand schimbam locatia.
Pe vremea cand ma gandeam ca Uganda este o tara acoperita de savana care se transforma intr-un loc prafuit si lipsit de apa pe timpul sezonului secetos, ma gandeam ca un mare dezavantaj va fi ca nu vedem animalele stranse langa locurile de adapare. Asa citisem un despre Kenya si Tanzania.
Apoi am descoperit cu supriza ca Uganda este acoperita in mare parte de lacuri permanente. Niciodata nu exista probleme cu apa. Tot timpul e la fel si tot timpul ai vegetatie abundenta. Ideea de "watering hole" cum vezi pe National Geographic, nu exista in Uganda.
Din auzite daca mergi chiar la inceput de sezon ploios cand sunt precipitatii mai serioase, e posibil ca drumul sa fie in stare foarta proasta. Sau ca vreun pod sa fie darmat. Noi nu am vazut asa ceva.  Poate pentru ca in mai ploua tot mai putin.
Un alt avantaj (teoretic cel putin) ar fi ca iarba din savana este mai scurta in perioada sezonului secetos si atunci animalele se vad mai bine. Practic nu mi s-a parut iarba atat de mare incat sa incomodeze. Iar mai apoi am auzit ca in toate parcurile se fac arderi controlate care tin tot timpul iarba la un anumit nivel pentru ca marea majoritate a animalelor din savana prefera sa manance iarba marunta.

Care este deci dezavantajul lunii mai?
Nu am nici cea mai vaga ideea. Personal nu pot decat sa sfatuiesc pe toata lumea sa merga fix in perioada in care am mers noi si sa se bucure de o tara numai pentru ei.

Iar la sfarsit de scriere nu pot sa nu ma gandesc ca Uganda este a treia tara (dupa Nepal si Myanmar) in care am mers in extrasezon si de fiecare data nu am vazut decat avantaje. Niciodata nu am gasit vreun dezavantaj. Poate ca am avut noi noroc si vremea a fost de partea noastra (desi in Nepal pana si statistica e de partea noastra dar prea putin stiu asta) insa de foarte multe ori avantajele sunt mult prea mari pentru a nu risca.



Tuesday, May 26, 2015

De ce Uganda?

De ani de zile visez sa ajung in Africa. Dar oare exista cineva care nu viseaza sa vada in realitate toate animalele alea ca de poveste pe care le admiri in documentarele de pe Discovery sau National Geographic? Vrei, nu vrei mintea incepe sa o ia la plimbare pe campii. Sau mai bine zis prin savana.
Iar dupa zecile de documentare vazute si carti citite, principalele trei lucruri din "Bucket list"-ul meu  erau:
  • sa fac un safari
  • sa urc pe Kilimanjaro
  • sa vad gorilele 
Asa ca m-am pus pe planuit si nu dar pe visat. 
Primul ghid pentru vreo tara din Africa l-am cumparat in 2010 (pentru Kenya) si de atunci tot fac planuri si permutari de tot felul in incercarea de a stabili niste prioritati si de a lua o hotarare.
In atatia ani am avut timpul sa analizez atat de multe combinatii posibile si imposibile de nici eu nu le mai tin minte:
  • Ba doar safari in Kenya. 
  • Ba safari in Kenya si Kili in Tanzania. 
  • Ba safari si Kili in Tanzania plus ceva diving in Zanzibar. 
  • Ba doar safari si Kili in Tanzania. 
  • Ba gorilele in Rwanda si safari in Kenya sau Tanzania. 
  • etc etc etc. 
Intotdeauna planurile aratau extraordinar de bine si erau atat de tentante incat as fi plecat a doua zi. Intotdeauna insa problema era bugetul. Nu vreau sa las sa se inteleaga ca nu se poate merge in Africa ieftin. Banuiesc ca se poate daca accepti ca Africa nu va fi niciodata Asia de Sud Est la preturi. Chiar si pentru backpacking bugetul pe zi este la un nivel la care poti calatori linistit prin Europa. Insa in conditiile impuse de noi ieftin nu exista indiferent de termenul de comparatie. Conditiile astea erau ca  nu vroiam in nici un caz sa mergem cu un grup si pentru ca era prima data in Africa nici nu vroiam sa mergem pe cont propriu. Ramanea deci ca singura posibilitate un tur privat. Si de aici pretul prohibitiv.
Pur si simplu exista o limita psihologica peste care nu pot sa trec cand vine vorba de pret pentru o singura vacanta si in plus erau niste limitari legate de bugetul anual de calatorie. Adica personal preferam mai multe vacante pe an in acelasi buget decat doar vacanta in Africa. Exista atat de multe locuri in lumea asta pe care imi doresc sa le vad incat atunci cand trasam prioritatile, intotdeauna renuntam la Africa.
Intr-un final anul trecut prin vara am decis ca 2015 va fi anul Africii si ca asta e prioritatea si restul vacantelor din an vor trebui configurate in functie de ea chiar si daca asta va inseamna ca vor fi minunate dar inexistente. Iar dupa multe analize am decis ca vom merge in Tanzania si vom face safari si Kili astfel incat sa  tinem bugetul sub limita psihologica. Odata decizia luata, prin decembrie 2014 eram extrem de ocupata sa pun planul pe hartie si sa contactez zeci de agentii din Tanzania ca sa ne ajute. Lucrurile nu mergeam prea bine si nu eram deloc multuita cu variantele gasite. Insa aveam speranta ca pana la urma fac eu un plan care sa imi placa la un pret care sa fie acceptabil.
Cam asta era situatia la sfarsitul lui 2014 cand ne plimbam prin Kerala si ne-am intalnit cu un cuplu de suedezi care avea o experianta africana pentru care ii invidiez pana la cer si doua palme mai sus. Doamna cu pricina mersese in Africa pentru prima data prin 1992 pentru cateva luni de voluntariat si de atunci s-a tot intors astfel incat pana in prezent vizitase toate tarile din Africa de est (cu exceptia Mozambicului), centrala si de sud. A fost un deliciu sa o aud povestind despre locurile vizitate si despre ceea ce i-a placut cel mai mult. Despre safari prin toate parcurile la care visez si eu. Despre oameni. Despre natura. Chiar si despre aventurile mai putin placute.
Si cum tot discutam despre locatii si activitati, i-am impartasit cele trei dorinte din "Bucket list" si faptul ca planuim o vacanta in Tanzania.
Reactia ei a fost insa extrem de departe de ce ma asteptam. In loc sa ma felicite pentru alegere cum credeam eu mandra tare de planul meu, mi-a zis ca personal ea nu ar alege Kenya sau Tanzania pentru ca sunt mult prea turistice.Si m-a intrebat daca m-am gandit vreodata la Uganda. Ca este o tara extrem de verde, extrem de frumoasa, cu oameni foarte prietenosi, cu parcuri nationale mici dar ofertante, cu paduri in care gasesti primate de tot felul si cel mai important cu gorile. Practic faceai si safari si vedeai si gorilele in aceeasi tara. 
Adevarul e ca nu ma gandisem niciodata la asta. Facusem zeci de permutari dar toate avand in prim plan: Kenya, Tanzania si Rwanda. Niciodata Uganda. 
Cand ma gandeam la gorile tot timpul ma gandeam la Rwanda si ma gandeam ca poate fi cuplat cu un safari in Kenya. 
Pana sa ma intalnesc cu suedezii din Kerala, nu am vorbit cu nimeni care sa fi fost in Uganda. Nici macar batranelul de la mine de la munca pe care il am ca reper la tari in care vreau sa ajung (omul asta a fost in tari pe care nici nu stiu sa ti le arat pe harta), nu fusese in Uganda. Nici macar blogurile de turism pe care le citesc cu religiozitate nu au povesti din Uganda. Asa ca niciodata nu m-am gndit ca Uganda ar avea ceva de oferit.
Povestile suedezei m-au facut insa ca odata ajunsi inapoi acasa din vacanta indiana, sa ma pun serios pe citit despre Uganda si despre ce are de oferit. Iar ceea ce am descoperit mi-a placut. Si mi-a placut chiar foarte mult.
Uganda devenea cu fiecare articol citit si cu fiecare parere citita, tot mai tentanta.
Si cum tot rascoleam eu netul in cautare de informatii am descoperit ca in aprilie si mai Uganda are permisele pentru gorile la jumatate de pret. Ceea ce nu e deloc de ignorat. Permisele pentru gorile costa in mod normal 600 de dolari de persoana in Uganda si 700 de dolari de persoana in Rwanda. Si asta iti da o singura sansa ca sa mergi intr-o zi in jungla sa la cauti si in cazul in care le gasesti sa stai cu ele timp de o ora. Atat. De nu le gasesti, ghinionul tau. Ai facut o plimbare extrem de scumpa prin jungla.
Ca sa fie si mai tentant anul asta aveam ca zile libere de la stat 14 mai, 15 mai si 25 mai. Practic trebuia sa ne luam doar 5 zile de concediu si am fi avut 12 zile de vacanta. Suficient pentru un tur sa vedem gorilele si sa facem safari.
Singura problema: mai este sfarsitul sezonului ploios. Si imi era extrem de frica de ploi. Dar m-am incurajat ca nu poate fi atat de rau ca doar e "sfarsit de sezon ploios" deci am decis ca este un risc pe care suntem dispusi sa ni-l asumam.
Nu am stat prea mult pe ganduri si m-am pus pe cautat agentii si bilete de avion. Fiind "low season" preturile erau mult mai ok decat ce vazusem initial si la avion si la ceea ce primeam de la agentii. Totul a mers ca uns si in trei saptamani aveam cumparate biletele de avion si trimis acontul pentru agentie.
Si iaca asa de la o zi la alta ne-am trezit ca prima tara din Africa in care mergem nu e una din mult mai popularele Kenya, Tanzania sau Africa de sud despre care citisem ani de zile si facusem planuri peste planuri. Ci pana atunci necunoscuta Uganda.