Friday, October 16, 2015

Unde mai poti inca sa vezi gorile?



Jumatate de an mai tarziu si in sfarsit am ajuns sa povestesc si despre motivul pentru care am ales de fapt sa mergem in Uganda.
Atunci cand am pus degetul pe harta si am zis: "Iaca aici mergem in mai 2015" nu am luat in considerare nici faptul ca ai putea sa faci safari in Uganda. Nici faptul ca poti sa petreci o zi absolut uimitoare cu cimpanzeii. Nici faptul ca poti vedea Nilul la inceputul lui. Nici ca ai putea sa mergi pe jos printr-un parc national printre zebre. Nici ca in general Uganda este o tara absolut uimitoare. Nu stiam de fapt mai nimic despre Uganda la momentul ala.
Tot ce a contat a fost dorinta de a vedea de aproape si in libertate gorilele (mountain gorillas). Mi se par niste fiinte atat de uimitoare incat de fiecare data cand le vedeam la televizor ii mai faceam nitel capul patrat lui Cipri ca trebui sa ajungem si noi pe acolo. Il tot suspectez pe Cipri ca motivul pentru care a confiscat telecomanda este ca sa ne uitam mai putin la National Geographic pentru ca il tot pun pe drumuri cu ideile de acolo :)
Intr-un final dupa cativa ani de gandit si razgandit,  visul a inceput incet incet sa isi faca drum spre realitate si am prins curaj asa ca am inceput sa ma documentez unde anume poti sa fii fata in fata cu o gorila.
Din pacate raspunsul este unul mult prea simplu iar pe harta lumii va exista doar un punct care sa indice locatia cu pricina.
In prezent in intreaga lume se mai gasesc doar 880 de gorile (Gorilla beringei beringei) in libertate.
Doar 880.

Atat au mai ramas in toata lumea asta care se dovedeste prea mica si pentru noi si pentru ele.
880 de indivizi care sunt impartiti in doua populatii:
  • O populatie de 480 de indivizi care traieste in Muntii Virunga. Zona ce este impartita in trei parcuri nationale apartinand de trei tari: Parcul National Virunga in Repuplica Democrata Congo, Parc National des Volcans in Rwanda si Parcul national Mgahinga in Uganda.
  • Restul de 400 de indivizi se gasesc in padurea Bwindi in Uganda
Deci daca vrei sa vezi gorile in mediul lor natural trebuie sa alegi intre trei tari aflate una langa alta: Republica Democrata Congo, Rwanda sau Uganda.
De la bun inceput am ales sa stau departe de RD Congo. Este o tara inca macinata de tot felul de conflicte interne iar Parcul National Virunga este considerat unul dintre cele mai periculoase parcuri nationale din lume. Nu neaparat pentru turisti. Dar este ca un camp de batalie intre gruparile militare din zona si saracii padurari care incearca sa protejeze gorilele.
Mai mult din cate am citit sa obtii o vizita pentru RD Congo nu este chiar cel mai simplu proces din lume. Ceea ce nu este deloc cazul pentru celelalte doua tari. Pentru Uganda exista chiar posibilitatea sa obtii Visa on Arrival de la aeroport pentru 50 de dolari de persoana si nimic mai mult (nici macar fotografie nu iti trebuie).
Deci din trei au ramas foarte repede doar doua posibilitati: Rwanda si Uganda.
 
Ambele tentante si ambele oferind cam acelasi lucru cand vine vorba de vizita la gorile.
Diferentele logistice sunt legate mai mult de pozitia parcului fata de capitala. In Rwanda parcul national este foarte aproape de Kigali si drumul este mai mult pe autostrada. Ceea ce inseamna ca poti face turul la gorile si intr-o singura zi daca asta iti doresti.
Bwindi pe de alta parte este foarte departe de Kampala si pe un drum foarte dificil deci ai nevoie de minim o noapte pe care sa o dedici turului. De cele mai multe ori sunt chiar doua nopti incluse.
Din cauza asta cel putin in teorie un tur pentru gorile in Uganda poate sa te coste mai mult decat un tur in Rwanda pentru ca include 1-2 nopti de cazare plus transportul mai lung.
Insa drumul ala lung din Kampala pana in Bwindi este de o frumusete cum rar iti este dat sa vezi deci nu trebuie sa il privesti ca pe o pedeapsa. Dimpotriva. Si faptul ca ai cateva nopti incluse in experienta asta inseamna ca ai mai mult timp sa savurezi totul. Mie  cel putin mi-a placut mai mult ideea asta decat ideea de a fugi intr-o zi din capitala pana in padure si apoi repede inapoi. Si daca am fi ales Rwanda tot un tur care sa aibe cel putin o noapte de cazare langa parc am fi ales.
Combinat cu faptul ca tot citeam ca in Rwanda tururile sunt mult mai turistice, mai pe "banda rulanta", mai "hai mai repede ca avem treaba" ajunsesem sa pun tot mai mult Uganda pe primul loc.
Ceea ce a facut insa cea mai mare diferenta a fost pretul permiselor.
Permis ce nu este deloc ieftin.
In Rwanda pretul este de 750 de dolari de persoana pentru un tur care presupune mersul pe munte pana gasesti gorilele si apoi o ora de stat efectiv cu ele. Daca nu le gasesti in ziua aia apai ghinionul tau. Nu mai ai alta sansa. Decat daca platesti inca un permis.
In  Uganda permisul este 600 de dolari de persoana pentru acelasi lucru. Insa Uganda ofera din cand in cand promotii si in lunile aprilie-mai poti plati 350 de dolari in loc de 600. Iar cum noi mergeam in luna mai apai se potrivea tocmai bine. Deci comparat cu Rwanda asta insemna o diferenta de 800 de dolari pentru amandoi.
Si iaca asa am decis ca destinatia va fi Uganda si ne-am pornit pe organizat un traseu de zece zile cu tot felul de alte locatii de vizitat dar toate tesute in jurul vizitei la gorile in Bwindi.  Experinta despre care o sa tot vorbesc in scrierile urmatoare pentru ca nu degeaba este o experienta mult laudata de toata lumea care a fost acolo.
Este ceva ce va ramane cu tine pentru totdeauna.