Thursday, November 15, 2012

Yangshuo


Cat timp am batut internetul in lung si in lat ca sa vad ce ar trebui inclus in traseul nostru in China, o locatie ce aparea constant pe forumuri, bloguri si siteuri de pretutindeni ca fiind de neratat era Yangshuo. Toata lumea vorbea de frumusetea extraordinara a peisajului carstic din zona, despre plimbarile extraordinare cu bicicleta prin satele de langa Yangshuo si despre (celebra) plimbarea cu pluta de bambus pe raul Li.
Asa ca impulsionati de toate comentariile laudative, l-am trecut clar pe lista nostra cu destinatii si am decis sa ii acordam trei zile: una pentru mers cu bicicleta prin satele din apropiere, una pentru mers cu pluta de bambus si una pentru relaxare.
In realitatea nu am vazut insa mai nimic din ceea ce era atat de laudat de alti calatori. Motivul s-ar putea sa fie si faptul ca veneam din Dazhai (terasele de orez din zona Longji) pe care l-am vazut ca raiul pe pamant si care a fost cu siguranta marea surpriza placuta a calatoriei nostre. Iar diferenta dintre linistea si pitorescul teraselor si aglomeratia, poluarea si traficul din Yangshuo nici ca nu putea fi mai mare. Poate ca daca am fi venit intai in Yangshuo si am fi mers apoi in Dazhai nu am fi fost atat de dezamagiti de ceea ce am gasit, insa acum la sfarsit de vacanta cand stiu cum sunt amandoua cred ca as fi scos Yangshuo cu totul din traseu si as fi stat mai mult in Longji sa explorez mai in amanunt zona.
Dar sa revenim la programul de trei zile din Yangshuo.
Prima zi am inchiriat biciclete de la hotel si am plecat la explorat satele si plantatiile de orez si evident stancile de toate marimile si formele de langa Yangshuo. Zona este cu adevarat frumoasa si vazuta in poze invita practic la vizitare. Ce nu spun insa pozele este faptul ca pe acelasi drum nepavat pe care mergi tu cu bicicleta vor mai trece si ceva zeci de microbuze, autobuze si camioane care duc plutele de bambus in susul raului, care iti accelereaza in nas si transforma ideea de miscare sanatoasa in natura intr-o gluma buna. Ca sa nu mai spun ca biciclisti nu sunt cei care au mereu prioritate asa cum este in Belgia, ci sunt fraierii aia care dau la pedale in loc sa mearga cu microbuzul cu aer conditionat asa cum face orice chinez care se respecta. Deci daca nu te dai din calea masini este pur si simplu vina ta ca esti accidentat, deci trebuie sa fii mai ceva ca o soacra cu ochi si la spate. Si oricum inca de la inceput am pornit cu stangul si nu am dat prea multe sanse zonei sa ne placa pentru ca simpla incercare de a iesi din traficul infernal din Yangshuo ne cam alungase orice chef de biciclit (asta dupa ce am avut proasta inspiratie sa mergem si printr-un tunel si un autobuz m-a fortat practic sa ma dau jos de pe bicla pentru ca mi-a inchis unghiul atat de mult incat a trebuit sa ma opresc cu inima batand mai ceva ca la poarca mea de guineea cand o ia cineva strain in brate). Iar caldura inabusitoare nu a facut deloc lucrurile mai placute si mai usoare. Singurul lucrui la care eram atenta in timp ce biciclear era inca un loc de unde sa mai cumpar inghetata sii sa main stau un pic la umbra si sa mai beau apa rece.
Inca prin oras

Picture perfect

In ce parte o luam acum?






Traseul urmat a fost Yanghsuo-Yima-Chaoyang-Xiatang-Jiuxian-Yulong Dragon Bridge-inapoi la Chaoyang-Gongnong Bridge-Moon Hill-Yangshuo. Cu ocazia asta am bifat cele mai importante obiective de langa Ynagshuuo si am vazut si in ce consta plimbarea cu pluta de bambus pe raul Yulong.
Altii sunt mai lenesi si prefera autobuzul
Sa speram ca noi vom avea mai mult noroc

Noi am optat insa pentru plimbarea cu pluta pe raul Li (la nord de Yangshuo) nu pe Yulong. Pentru ca din cate citisem si auzisem noi, pe acolo este zona carstica cea mai frumoasa. Deci zis si facut, a doua zi am luat autobuzul catre Yangdi de unde (dupa o lunga negociere de trista amintire) am inchiriat o pluta si am inceput coborarea spre Xing Ping. Lasand de o parte jecmanirea turistului alb (de fapt a nostra ca noi nu stim sa negociem) de catre barcagii, plimbarea in sine este intr-adevar de neratat si cred ca este lucrurl care ne-a placut cel mai mult in zona. Chiar daca sunt sute de plute pe rau (care nu sunt deloc asa traditionale ca cele de pe TYulong ci sunt facute din tevi de plastic si au motor), este surprinzator de liniste si plimbarea surprinzator de relaxanta. Am uitat chiar si problemele cu negocierea de cu jumatate de ora mai devreme. Si parca timpul s-a scurs numaidecat.
Barcile in asteptare de turisti

Am negociat in sfarsit una si pentru noi

Si am pornit la vale





Acum in cunostinta de cauza as cumpara plimbarea cu pluta de la o agentie (sau poate de la hotel) din Yangshuo pentru a evita negocierea cu intermediarii de la ponton care nu mi-a placut deloc si care mi-a lasat un gus tamar. Ceea ce este pacat pentru ca este un loc cu adevarat frumos.
A treia zi am participat la un curs de gatit organizat de Yangshuo cooking school. Dar despre asta intr-un post viitor.
Cam atat despre plimbarea nostra prin Yangshuo.
Mai multe poze gasiti pe: