Sunday, December 13, 2020

Povestea de duminica - Crocodilul

Pe unul dintre blogurile pe care le urmaresc, exista un set de articole intitulat "Parenting Around the world" care strange tot felul de povesti mai mult sau mai putin amuzante despre lucruri ce sunt complet normale pentru parinti din alte tari dar mai putin normale pentru cetatenii americani mutati acolo.

Si la un moment dat exista si varianta inversa cu familii americane care se muta inapoi in SUA in conditiile in care copiii lor s-au nascut in alta parte si este prima data cand pun piciorul pe pamant american.

Una dintre povesti este cu un copil nascut in Africa de Sud care ajunge la gradinita in SUA si trebuie sa raspunda la intebarea: "Numeste un animal exotic". Toti ceilalti copii zic: girafe, lei si antilope. Numai el spune: iepure. Vazuse pentru prima data un iepure cu doar cateva zile inainte. Leii si antilopele erau normalitatea. Iepurele era exoticul.

Este in firea noastra a tuturor sa vedem lumea prin lentila experientelor proprii. Si daca este ceva ce am invatat din calatoriile noastre, este sa incerc sa nu generalizez "normalitatea mea". 

Nu imi iese mereu. 

Dar incerc.

Suntem aproape 8 miliarde pe lumea asta. "Normalul" poate fi extrem de divers.

Si ca sa nu incep cu povesti despre rasa, religie sau politica , o sa incep cu o poveste tot despre animale.

Stateam la povesti cu ghidul nostru din Uganda si ii aratam poze si filmulete cu Rexanul nostru. La un moment dat incep sa ii spun cat de mult ii place lui Rex sa inoate si ii arat niste filmari cu balaceala lui din iazul de la 2 km de casa.

Se uita ghidul ce se uita si apoi intreba:

"In apa aia nu sunt crocodili?"

Pe noi ne-a bufnit rasul si a trebuit sa ii explicam ca in Belgia mai mult de iepuri si capriore, nu ai alte animale salbatice. In ultimii anii au aparut si vreo trei lupi care au nume si care atunci cand au facut puii au fost paziti de armata ca sa nu fie impuscati din greseala in sezonul de vanatoare. Acestia erau primii pui nascuti in Belgia in ultimii 150 de ani.

Pe cat ne-a uimit pe noi intrebarea cu crocodilul, pe atat l-a uimit pe el ideea ca nu exista animale salbatice decat la gradina zoologica.

Normalitatea are mii de fete.