Thursday, November 10, 2016

Despre Malta la modul general



Sunt abonata pe la tot felul de stite-uri cu oferte de bilete de avion, cazare sau chiar sejururi complete. Nu sunt agentii de turism ci sunt site-uri specializate in strangerea de oferte de tot felul. Unele sunt specifice BeNeLux-ului (e.g. Vakantiepiraten.nl, holidayguru.nl). Altele sunt de peste tot (e.g. secretflying.com, mightytravels.com).

Sunt super super bune pentru gasit bilete de avion ieftine. Daca sunteti flexibili. Si tot descopera error fare-uri imposibil de ratat. Daca esti flexibil evident si cumperi biletul in urmatoarele 15 secunde. Si pe la hoteluri aduc in prim plan tot felul de oferte insa acolo ma intereseaza mai putin pentru ca nu se prea intampla sa imi organizez vacanta in functie de hotel deci nu prezint deloc flexibilitate la perioade de calatorie (biletul de avion e deja luat deci hotelul trebuie luat atunci nu cand o fi oferta). Si foarte des au oferte last minute pe la tot felul de pachete de vacanta (avion+hotel all inlclusive sau demipensiune). Nici asta nu e ceva ce ne intereseaza pentru ca noi nu suntem deloc turisti de "all inclusive" sau turisti de "resort". Insa dupa un timp am observat ca vacantele ultra super ieftine prin Malta, Cipru, Maroc etc au biletul de avion la Ryanair. Si daca calculai biletul la Ryanair  si cazarea la hotelul dat de ei ieseai evident in castig. Nimic nu e gratis pe lumea asta si agentia isi aduga si ea un comision. Deci de fiecare data cand vedeam vacante ieftine in Cipru sau Malta in perioade interesante verificam Ryanair-ul  si...ta na na...erau bilete ultra super ieftine.  Iar asta este exact ce s-a intamplat cand am decis sa mergem pentru week-endul lung de la sfarsit de octombrie in Malta. Am vazut oferta de vacanta, am verificat Ryanair-ul si am descoperit ca biletele sunt ieftine (mai ales pentru un week end lung deci pentru o perioada cand se calatoreste serios) si le-am luat. Sim-am pus pe organizat. Ca intotdeauna. Iar mai jos o sa trec cateva din detaliile organizatorice poate va servesc drept inspiratie.

Transportul pana in Malta

Nu este nici un secret ca sunt client fidel Ryanair. Stau cu ochii pe ei ca pe butelie in cautarea de bilete ieftine spre oriunde si multumesc cerului ca au aparut pe lume. Am vazut ca sunt multi care ii critica pentru ca fac prea multa reclama pe avion, pentru ca e locul mic intre scaune, pentru ca scaunele sunt inconfortabile, pentru ca au redus perioada de check in etc etc etc. Pentru mine important este sa isi respecte programul. Asta e toata pretentia mea de la o firma low cost. In rest inteleg perfect faptul ca profitul nu are cum sa vina de la un bilet de avion de 20 de euro return spre Romania. Trebuie sa faci bani de undeva. Iar ei ii fac din serviciile suplimentare. Vrei conditii mai bune si flexibilitate maxima atunci mergi cu o companie de linie. Insa nu uitati ca si pe acolo se schimba situatia. La ultimul zbor KLM spre San Francisco ( 1400 de euro biletul) care a durat 10 ore parca si era zbor de zi deci nu am dormit am primit o masa. Atat. Acum 7 ani primeam inghetata de la KLM pe zborul spre Lima si sandvisuri la pachet. Dar asta e deja alta poveste. Sa revenim la concluzie: vreti ieftin, folositi Ryanair cu incredere :)

Transportul in Malta 

Deci fiti pe faza ca incep sa ma plang :) Inainte sa plecam am tot citit si am tot auzit ca insula e mica si transportul in comun merge perfect. Ca nu are rost sa inchiriezi o masina si dupa o leaca de cautare am renuntat si la ideea de inchiriat bicicleta pentru ca e trafic mare si nu sunt piste. Deci: transportul in comun sa fie. Informatii despre pretul biletelor si rute gasiti aici. Este ieftin si acopera foarte bine toate locurile de interes. 

Problema e cand incepi sa le folosesti si descoperi ca merg foarte rar (pe unele rute o data la o ora sau o data la o ora si jumatate), ca au un traseu care ocoleste jumatate de insula ca sa ajungi la destinatia ta care era la 5 km distanta sau ca faci nu mai putin de 50 de minute pentru 2.5 km pentru ca e aglomerat si pentru ca ocloseti jumatate de insula :((((((

Recunosc ca mi-am facut nervi cat cuprinde ca ma uitam pe harta si vedeam cum facem oturi si cerculete pe stradute de unde nu se urca nimeni. 

Iar in Gozo este si mai rau.

Deci la final recunosc ca nu as mai merge cu transportul in comun. As inchiria o motocicleta sau o masina sau as merge cu Hop on Hop off. Dar transport in comun in nici un caz.

Cazarea 

Pentru ca aveam de gand sa mergem cu transportul in comun, am decis ca vrem sa ne cazam in Valleta pentru ca acolo este pincipalul nod de autobuze. Practic totul trece prin Valleta. Vrei sa mergi din Sliema in Mdina, iei autobuzul pana in Valleta si de acolo altul pana la destinatie. Mi s-a parut pierdere de vreme sa aleg sa stau in alta parte. Mai ales ca nu mergeam acolo pentru plaja. Mergeam sa vizitam. Iar Valleta era cel mai bine pozitionat. 
Si din punctul asta de vedere alegerea a fost perfecta. Era fix ceea ce vroiam. Sa stam undeva central cu acces usor catre orice atractie turistica de pe insula. 

Pentru cazare am folosit Airbnb dar nu recomand deloc deloc apartamentul luat de noi. E prima data cand sunt nemultumita de ce am primit inchiriind pe Airbnb. Si asta a contribuit mult la faptul ca Malta nu prea m-a incantat. Cazarea si vremea au facut sa incepem cu stangul plimbarea malteza.

Cand sa mergi?
Din cele patru zile cat am stat in Malta la cumpana dintre octombrie si noiembrie una a avut vreme atat de urata incat nu am putut sa facem mai nimic, una a avut ploaie torentiala pentru jumatate de zi iar doua au fost ok cu cer senin si temperaturi in jur de 20 de grade. Deci personal as merge undeva mai aproape de vara ca sa fie vremea mai buna si sa faci si ceva plaja. Insa nu as merge nici batuta in perioada vacantei scolare (iulie-august). Nici nu vreau sa ma gandesc cat de aglomerata e insula si cat de nebunesc e traficul. Si cat dureaza sa te duci dintr-un loc in altul. Nope nope nope...

Pentru cat timp?

De la patru zile in sus.
Diving

Malta are unele dintre cele mai frumoase locuri de diving din Europa. Recunosc ca am aflat asta abia cand eram acolo ca altfel ne-am fi organizat complet diferit vacanta. Si asta face sa vad Malta (care sa fiu sincera nu mi-a placut cine stie ce) ca pe o destinatie unde as merge iar. O saptamana, candva primavara, in care sa stau pe Gozo, mai precis in Marsalforn si sa merg la scufundari. 

In Marsalforn sunt foarte multe centre de diving. Cred ca am vazut numai noi vreo 5-6 plimbandu-ne 5 minute prin sat. Iar preturile nu-s deloc rele. Nu sunt la nivelul Asiei de sud est dar nu sunt de nu stiu cate ori mai mari cum m-as fi asteptat. Pentru Padi Open Water la Bubbles dive center platesti de exemplu 330 de euro de persoana. Noi am platit acum 7 ani vreo 230 de euro in Gili Air(Indonezia). Compania cu care o sa mergem la scufundari in Tailanda in decembrie ( Sea Dragon) cere 270 de euro pentru acelasi curs. Deci nu e deloc scump in Malta. 

Si asta e valabil si pentru scufundari cu instructor. E poate 35 de euro in loc de 25 de euro pe scufundare (de pe mal). Noi nu ne scufundam fara instructor ca doar stim sa facem bule si sa ne uitam la pesti. Atat :)

Deci daca aste e ceva ce vreti sa incercati atunci mergeti in malta. E aproape si este ieftin.

Si uite ca am si incheiat intr-o nota obtimista :)