Tuesday, February 15, 2011

Meteora (Grecia)

Meteora reprezinta unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat in Grecia. Este o padure de roci sculpate de apa si de vant de-a lungul a 60 de milioane de ani. Aici natura arata cam de ce este ea in stare.

Formatiuni de roci sedimentare (Meteora)

Formatiuni de roci sedimentare (Meteora)
Meteora este situata in partea centrala a Greciei, in partea de nord-vest a campiei Thessaly, langa muntii Pindus si raul Peneios. Este o zona extrem de frumoasa pentru hiking dar ceea ce o face cu adevarat speciala este faptul ca gazduieste al doilea complex ca marime dupa Muntele Athos de manastiri ortodoxe. Se presupune ca manastirele au fost construite in secolul XIV pentru a proteja calugarii crestini in timpul invaziei otomane.
Manastirile au fost construite pe varful coloanelor de stanca ce se inalta deasupra campiei Thesally si arata ca si cum ar pluti in aer, de aici si numele care de Meteora care se poate traduce prin:  "roci suspendate" sau "suspendat in aer" .
In prezent sase manastiri inca intacte pot si vizitate de catre turisti: The Holy Monastary of Great Meteoron, Varlaam, Rousanou, St. Nicholas Anapausas,  St. Stephen si Holy trinity. Numai una dintre aceste manastiri este locuita de catre calugarite: St. Stephen.
Noi ne-am inceput sirul de vizite cu cea mai mare dintre manastiri: Marea Meteora.
Marea Meteora



Curtea interioara

Peretii exteriori ai manastirii
Varlaam este a doua manastire ca dimensiune dupa Marea Meteora. Din pacate era inchisa atunci cand am mers noi pentru ca manastirile nu sunt deschise in fiecare zi a saptamanii asa ca vei putea sa vizitezi numai o parte din ele. Noi am vizitat: Marea Meteora, Sfantul Stefan si Sfanta Treime.




Toate manastirile sunt extrem de bine intretinute si sunt refacute de curand. Tot respectul pentru greci ca dau atat de multa importanta unui obiectiv turistic atat de frumos.
Sfantul Stefan

Rousanou

Rousanou

Rousanou
Cum ajungi la Meteora:
Noi am mers cu masina. Am plecat din Sofia noaptea tarziu si am ajuns la Meteora in zori de zi. In Grecia drumurile sunt foarte bune si ai destul de multe autostrazi. In Bulgaria insa este ca prin Romania si la drumuri si la politistii care asteapta cu radarul ca sa mai faca si ei un ciubuc.

Unde stai:
Cazare gasesti in satul de la poalele formatiunilor de roci pe care sunt construite manastirile: se numeste Kalambaka si gasesti de la locuri de campare la apartamente destul de frumoase. Mie insa mi s-a parut un loc extrem de scump comparativ cu restul Greciei prin care am calatorit noi. De fapt am si ales sa nu stam peste noapte acolo ci sa mergem spre Igoumenitsa de unde am luat feribotul spre Corfu. Distanta Kalambaka- Igoumenitsa este de 219 km ce poate fi facuta in un pic sub trei ore.

Sfatul meu este ca daca ajungeti prin apropiere in mod sigur sa mergei sa vizitati Meteora. este un loc absolut fascinant.
Mai multe poze gasiti pe:


6 comments:

  1. este magnific,nu te pot contrazice(zeii s-au jucat cand au creat Meteora)...dar sufar de rau de inaltime.drumul l-am facut doarr co ochii inchisi si in timp ce familia vizita splendidele manastiri,eu imi lingeam ranile pe marginea strazii si incercam sa prind puteri pentru urmatoarea etapa de drum :))

    ReplyDelete
  2. Ar trebi sa scriu atunci despre plimbarea cu funicularul de la Gelmer care are o panta de 106°. Este cel mai abrupt funicular din lume.
    Acolo mi-am pus curajul la incercare ca si mie imi cam e frica de inaltime.

    ReplyDelete
  3. pe mine nu o sa ma vezi in asa ceva...
    nu folosesc nici liftul.10 ani am locuit la et.7.10 ani am urcat si am coborat acele scari...:))

    ReplyDelete
  4. Buna Adela,
    Fabuloase toate calatoriile tale... m-am indragostit de atatea locuri noi din povestile si fotografiile tale. Intrebare mea este, de unde faci rezervarile pentru hotel si avion? Noi ne-am mutat de putin timp in Franta si nu stiu decat de unde sa incep cautarile pentru vacanta de vara... merci anticipat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pentru avion folosesc skyscanner.com ca sa gasesc cea mai buna varianta. Apoi biletul il cumpar ori de pe site-ul companiei aeriene ori de la o agentie de turism. Pentru biletele mai scumpe imi iau intotdeauna « cancelation insurance ». Asa ca locul de unde iau biletul de avion depinde de asta. Daca nu pot cumpara biletul de pe site-ul companiei aeriene cu o astfel de asigurare atunci prefer o anumita agentie de turism care stiu sigur ca ofera asa ceva.
      Pentru hotel folosesc booking.com si pentru Asia agoda.com.

      Delete
    2. Merci frumos, esti o draguta.... la cat mai multe vacante de vis...

      Delete