Wednesday, February 26, 2014

Keukenhof - sarbatoarea florilor

Care este primul lucru care va trece prin minte atunci cand va gandit la Olanda?
Pentru unii va fi marijuana la liber, pentru altii Amsterdamul cu al lui Red Light District, pentru unii poate "portocala mecanica" si nu ma refer la cartea lui Burgess ci la echipa de fotbal :). Insa pentru foarte multi simbolul ce va veni in minte este laleaua. Poate cu atat mai mult cu cat in zilele crizei econmice s-a auzi tot mai mult vorbindu-se de "tulip-mania" considerata a fi prima bula speculativa ce a ruinat (sau imbogatit) enorm de multi oameni.
Lalelele au inceput sa fie cultivate in Persia prin secolul X dar au ajuns in Europa abia prin secolul XVI. Povestea aducerii in Europa este destul de intortocheata si controversata insa prin 1593 Carolul Clusius a inceput sa planteze lalele in Leiden (Olanda) la Hortus Botanicus si de aici a inceput toata industria florilor (si a lalelelor in special) din Olanda si tot asa s-a ajuns la"tulip-mania". La acel moment, lalelele erau diferite de orice alte flori vazute in Europa si au vrajit imediat prin culoarea si forma lor. Au devenit extrem de repede un simbol al statutului intr-o tara care prospera din comert si care avea din ce in ce mai multi proaspat imbogatiti ce incercau sa iasa in evidenta prin ceva. Si acel ceva a ajuns sa fie o floare. O floare a carei valoare a crescut din ce in ce mai mult pe piata pentru ca atunci cand exista cerere si oferta este deficitara, rezultatul nu poate fi decat unul. Pe aceasta baza s-a dezvoltat o piata speculativa nemaivazuta si s-a ajuns in varful "tulip-maniei" ca un singur bulb de lalea sa coste de zece ori venitul anual al unui mestesugar foarte priceput. In 1636 lalelele ajunsesera sa fie al patrulea cel mai important export al Olandei dupa gin, hering si branza. Totul parea a nu avea in sfarsit si oamenii investeau sume enorme in tranzactiile, de cele mai multe ori virtuale, cu bulbi de lalele. Insa caderea a venit ca o ghilotina in 1637 cand preturile au picat ca din cer si au ruinat investitorii. Pur si simplu la o licitatie de rutina din Haarlem nu au mai sosit cumparatori, nu s-a vandut nimic si de aici potopul. Vina o poarta oarecum si o ciuma care bantuia prin Haarlem la vremea aia si a impiedicat cumparatorii sa iasa din casa. Insa in mod sigut nu a fost singurul motiv. Luand in considerare pretul aiuritor al bulbilor, caderea pietei era ceva cat se poate de previzibil.
Exista numeroase carti, articole, studii economice etc pe tema maniei lalelelor pentru ca este un subiect extrem de interesant. Ce mi se pare mie si mai interesant este cum oamenii nu invata nimic din povestile astea si ele se repeta la infinit. Uneori chiar copie fidela. Pentru ca la inceputul secolului XIX Hyacinth-ul a produs aproape acelasi efect.
Oricum, lasand la o parte tulip-mania, lalelele au o importanta de netagaduit in Olanda. Si in fiecare primavara se organizeaza o expozitie de exceptie in Keukenhof unde este celebrata "Laleaua". Din luna martie pana in luna mai aveti ocazia sa va bucurati privirea cu tot ce are Olanda mai de pret de oferit in materie de flori. 
Nu sunt o pasionata a florilor, insa chiar si dupa doua vizite la Keukenhof tot sunt tentata sa mai dau o fuga si anul asta sa vad campurile cu lalele. Este uimitor ce vezi acolo. De multe ori iti vine greu sa crezi ca acele flori sunt reale. Deci daca sunteti prin apropiere dati o fuga la Keukenhof ca nu veti regreta.

Campurile de la intrarea din parcul expozitiei:


Aranjamentele din Keukenhof:Lalele de tot felul:


V-am convins?
Eu sper ca da.

No comments:

Post a Comment