Monday, May 12, 2014

Nice Nice sau nu chiar? Depinde ce vrei.


Citeam zilele trecute pe site-ul lui Nomadic Matt ca totul este relativ in calatorii si nu exista sfaturi general valabile care sa impace orice tip de turist. De aceea atunci cand ti se cer sfaturi de calatorie cel mai bine este sa raspunzi: "Depinde de tine si de ce vrei". Si mare dreptate mai are. Ce imi place mie poate tie nu iti place. Ce mi se pare mie hotel bun poate pentru tine e o cocioaba. Ce inseamna pentru mine plaja de vis poate pentru tine e un loc de neimaginat. Si multe si marunte.
Cred ca este absolut imposibil sa gasesti consens printre calatori pentru o destinatie anume.
Si de multe ori diferentele astea de opinie starnesc scantei nu gluma.
Cred ca au fost zeci de oameni care mi-ar fi tras una peste scafarlie cand ma auzeau spunand ca Bali mi s-a parut atat de ingrozitor incat din prima zi m-am prezentat la aeroport in cautare de bilet catre alta destinatie in Indonezia.
Si chiar si mai multi ar atenta la scafarlia mea atunci cand ma aud expunandu-mi parerile despre Coasta de Azur.
No, acum nu va mint si recunosc ca eu am tendinta sa imi exprim parerile intr-un mod atat de lipsit de diplomatie incat parca cerseste bobarnace pe scafarlie. Ceea ce nu ajuta deloc la a facilita o discutie matura, politicoasa si prietenoasa. Dar eu tot mai sper ca diplomatia vine cu varsta. La 80 de ani voi fi un model de intelepciune.
Revenind la calatorii: nu mi-a placut Marsilia si asa a fost cat se poate de evident din postul meu, si nici Monaco si nici celebrele statiuni de pe Coasta de Azur gen St Tropez (am ratat Cannes deci despre asta nu imi dau cu parerea). Despre Nisa insa nu am o parere clara. Ca turist cel putin nu am o parere clara. Pentru ca sincer mi se pare genul de oras unde mi-ar placea sa locuiesc. Mi-a placut sa ma plimb prin orasul vechi, mi-a placut vederea de sus de pe deal, mi-a placut atmosfera orasului, mi-au placut restaurantele, mi-a placut ca parea un oras plin de viata, mi-au placut magazinele. M-am simtit excelent umbland hai hui pe strazi. Singurul lucru care mi s-a parut ingrozitor e plaja. Nu as merge la plaja la Nisa nici batuta. Asta asa ca sa va servesc o mostra de lipsa de tact cand imi prezint opiniile  pentru ca sunt sigura ca am ridicat parul in cap la ceva cititori care isi indreapta amenintator bobarnecele catre mine :) 
In rest insa visez sa locuiesc cand ma fac mare intr-un apartament frumos in centrul Nisei. 
Dream on baby...dream on :)
Dar ce ar fi viata fara vise?
Ziceam ca revin la povestile de calatorie, nu? :) Pai sa revin atunci.
Ne-am inceput plimbarea prin Nisa cu vizitarea orasului vechi. Am parcat masina intr-o parcare subterana in Piata Massena si am pornit la investigat orasul la picior.
Piata Massena

Daca te uiti pe harta, orasul vechi este practic un triunghi delimitat de Promenade du Paillon in Nord, Castle Hill in est si marea Mediterana in sud. Nu este o suprafata foarte mare si poate ca cea mai inspirata idee ar fi pur si simplu sa mergi asa hai hui si sa te bucuri de atmosfera, de stradutele mici, de magazinele interesante cu produse din zona si de restaurantele care te invita sa incerci mancarea traditionala. Este o zona foarte colorata, plina de personalitate si care pe mine sincera sa fiu m-a cucerit cu totul. Este acel ceva care m-a atras la Nisa si care a compensat plaja care este ceva-ul care mi-a displacut enorm.
Apropos de harta. Primul lucru pe care il fac cand ajung intr-un oras mai mare este sa caut Oficiul pentru Turism de unde iau o harta (de obicei gratis), cer sa mi se arate unde sunt (pe harta) si care sunt lucrurile cele mai importate de vizitat (si le marchez pe harta). Chiar daca plec cu un plan bine facut de acasa si stiu ce as vrea sa vad, tot mi se pare interesant sa cer parerea celor de la oficiul de turism. Iar hartile astea gratis (luate de la oficiul de turism sau de la hotel) sunt extrem de folositoare mai ales ca de multe ori sunt mai complete decat ce am eu in Lonely Planet.
Din Piata Massena noi am pornit pe strada St. Francoise de Paule catre Cours Saleya. St. Francoise de Paule este o strada cu multe magazine si restaurante si ofera doar cateva vederi mai impresionante: Opera si Palace Square. Dar noi am trecut destul de repede de zona asta pentru ca eram dornici sa ajungem la "picture perfect old town".
Strada St. Francoise de Paule

Cours Salaya

Cours Saleya este o strada pietonala care dimineata gazduieste si o mica piata si unde gasesti o multitudine de restaurante. Majoritatea arata extrem de turistice dar poate ma insel.
Odata ajunsi in capatul strazii Saleya am inceput sa mergem fara nici o tinta anume si am luat la rand toate stradutele mai mici sau mai mari din triughiul mai sus mentionat.
In Piata Rossetti o sa dati peste o gramada de lume care sta la coada la ceva. Acel ceva este inghetata. Pentru ca in Piata Rossetti se afla locul meu preferat din Nisa: celebrul Fenocchio parlour. Aici gasiti inghetata pe toate gusturile: de la gusturi traditionala pana la chestii foarte exotice gen: violete (preferata mea), chilli, rosii si busuioc si multe altele. Nu va lasati coplesiti de coada lunga cat o zi de post. Garantat asteptarea va fi mai mult decat uitata dupa ce ajungeti la inghetata.
Coada la inghetata


Un alt lucru de incercat cat va plimbati prin orasul vechi este o portie de "socca". O clatita facuta din faina de naut, apa si ulei de masline care se gateste intr-o tigaie foarte mare. Mie mi-a placut foarte mult, dar ceilalti doi membri ai grupului au fost mult mai putin impresionati. Deci este o chestie de gust insa merita incercata mai ales ca pretul nu e deloc piperat (2.8 euro pe portie). Noi ne-am oprit la un loc traditional foarte laudat pe internet pentru a gusta socca: Lou Pilha Leva ( 10 Rue du Collet) care se afla foarte aproape de locul cu inghetata deci loviti doua atractii dintr-o lovitura :)
Stradutele din orasul vechi





Daca doriti produse traditionale: iaca sapun

sau sare de tot felul

Dupa ce am batut mai toate stradutele din orasul vechi, ne-am indreptat catre partea de nord a triunghiului - Piata Garibaldi iar de aici am urcat pe Castle Hill de unde vederea catre oras este extraordinara.

Piata Garibaldi
Iti ia ceva timp sa ajungi pana sus insa esteo plimbare draguta prin parc deci nu fiti lenesi si urcati la deal ca nici nu stiti ce ratati.
Vedere de pe Castle Hill

Vedere catre Promenade des Anglais

Si catre orasul nou

Evident ca nici o vizita in Nisa nu ar fi completa fara o plimbare pe Promenade des Anglais - un bulevard lung de 7 km care se merge de-a lungul marii ( Baie des Anges) intre portul Nisei si aeroport. Iti poti petrece ore in sir mergand de-a lungul marii, sau stand la soare si privit lumea, sau sa te dai cu bicicleta, sau pe role,sau la o sedinta de facut baie. Desi cum am spus plaja ddin Nisa lasa mult de dorit si sunt probabil infinit de multe locuri unde statul la mare si la soare este mai placut decat in Nisa.
Promenade des Anglais era populata de masini de epoca spre incantarea lui Cipri

Si plaja mai putin incantatoare

Cam asta a fost plimbarea noastra prin Nisa. Nu am facut totul intr-o singura zi ci impartit pe cateva zile, unele dintre ele petrecute partial prin alte parti. Dar este un loc pe care eu nu l-as ignora in vacanta prin sudul Frantei. Are un farmec aparte si mie mi-a placut pentru ca parea a fi plin de viata.

Mai multe poze gasiti pe Picasa:

https://plus.google.com/photos/106330260297523109754/albums/5878081862715426081?banner=pwa&sort=1

2 comments:

  1. hai ca m am amuzat un pic, si eu imi iau palme dupa cap din asemenea motive :-p
    nici mie nu mi a placut St Tropez, nici Marsilia, Monaco e simpatic dar nu ma da pe spate, Cannes la fel. Nisa insa mi a placut.
    N ai pagina de facebook ceva? mi e mai usor sa urmaresc postarile noi. Trag cu ochiul acum la sectiunea Asia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut. Poti sa ma adaugi la blogroll ca sa vezi noile posturi sau pe facebook: tarpan mihaela adeluta

      Delete