Tuesday, September 2, 2014

Sfaturi practice pentru calatoria in Iran

Strans cuplata de ideea ca Iranul este o tara periculoasa si ca iranienii urasc strainii este si ideea ca in Iran se calatoreste extrem de greu. Ca si prima idee si a doua este una cat se poate de neadevarata.
Daca se tine cont de cateva sfaturi practice specifice situatiei iraniene, organizarea calatoriei este floare la ureche iar mai apoi odata aflat in tara calatoria in sine este cat se poate de usoara. 
Asa ca sa purcedem cu sfaturile practice:

Cash, cash si iar cash
Din cauza embargoului impus de prietenii americani, sistemul bancar iranian este complet rupt de restul lumii asa ca in Iran nu vei putea folosi cardurile de credit sau debit ca sa platesti pentru ceva (exceptie fac unele magazine de covoare care folosesc banci straine pentru plata), nu vei putea sa folosesti bancomatele ca sa scoti bani si nu vei putea face transferuri de nici un fel catre conturi iraniene pentru rezervarea de camere la hotel sau de tururi organizate. Pentru intreaga calatorie trebuie sa ai la tine bani cash. Ceea ce inseamna ca trebuie sa fii atent cum iti faci calculele si sa ai neaparat o suma de bani de rezerva ca daca ti se termina fondurile esti intr-o mare mare problema.
Nu conteaza daca ai euro sau dolari pentru ca la schimbul valutar ambele au parte de rate corecte. La unele hoteluri si la unele agentii vei putea plati direct in euro sau in dolari fara sa mai trebuiasca sa mai schimbi in riali. Uneori (foarte rar) vei da si de situatii in care doar dolarul este acceptat nu si euro. Noua ni s-a intamplat o singura data cu un sofer care ne-a dus pana in Masuleh. Accepta numai riali sau dolari. Intr-un final noi i-am platit intr-un mi de dolari si riali. Dar daca castigi in euro nu are efectiv nici un sens sa schimbi bani in dolari ca sa ai la tine in Iran. Daca trebuie sa faci insa alegerea sa schimbi dintr-o moneda locala intr-una de circulatie mai larga atunci as alege dolarul din motivul prezentat mai sus. 
Foarte important este de inteles ce e "rialul" si ce e "tomanul". Moneda oficiala in Iran este rialul dar aproape exclusiv preturile erau spuse in tomani. 1 toman =10 riali. Deci intrebati intotdeauna care dintre cele doua este atunci cand ti se spune o cifra pe post de pret. 

Schimbul valutar
Poti schimba banii din euro sau dolari (si altele mai putin cunoscute) in riali la: banca, casele de schimb valutar sau schimbatori ambulati intalniti in zonele unde sunt si case de schimb.
Nimic ciudat pana aici.
Ce este insa contraintuitiv este ca nu e bine sa schimbi banii la banca. Schimbul valutar este atat de prost incat vei avea pierde extrem de mult si in plus procesul este atat de greoi incat o sa stai pana o sa iti iasa peri albi pentru ceva ce ar trebui sa fie rapid ca o batere din palme. Cel putin asta era situatia cand am fost noi in vara lui 2014. Poate ca lucrurile se vor schimba pe viitor. Si in Myanmar situatia a fost asemanatoare pana cand in 2013 guvernul a decis sa aduca si schimbul la banci la o valoare decenta.
De recomandat este sa schimbati banii la casele de schimb valutar pentru ca ratele sunt bune si este cel mai sigur.
De multe ori schimbatorii ambulati pot avea rate mai bune dar nu e la fel de sigur ca la casele de schimb si te poti trezi ca apar comisioane nementionate la inceput.
Eu citisem sfaturi pe net ca nu este bine sa schimbi multi bani in aeroport (doar cat sa iti ajunga pentru taxi) pentru ca ratele sunt extrem de proaste insa s-a dovedit a nu fi adevarat. In aeroport daca urci la etajul 1 la Plecari vei gasi o casa de schimb valutar (singura) -nu banca- cu un schimb valutar ce in cazul nostru a fost chiar mai bun decat in oras.
In Teheran casele de schimb valutar se gasesc pe strada Ferdowsi, foarte aproape de piata Ferdowsi. Sfatul meu este sa invatati cifrele pentru ca de obicei schimbul valutar nu este afisat cu cifre arabe si mai se gaseste cate cineva sa iti dea o valoare inferioare celei afisate pe motiv ca esti strain si nu stii.
In Esfahan casele de schimb valutar sunt foarte aproape de piata Naghshe - Jahan pe strada Sepah (cea cu multe magazine de pantofi).
Nu uitati ca schimbul e cu atat mai bun cu cat orasul este mai mare.
La momentul la care am fost noi in Iran  schimbul valutar era: 42000 (variatii de la 41000 la 42500) riali pentru 1 euro sau 31300 (cu variatiile de rigoare) de riali pentru 1 dolar.

Inflatia
Inflatia in Iran este undeva in jur de 25% ceea ce inseamna ca preturile pe care le auziti de la calatori ce au fost in Iran sau le cititi pe forum sunt la fel de relevante precum preturile din Romania de prin anii 80. La fel valorile pentru schimbul valutar puse mai sus vor fi valabile pentru ceva saptamani si cam atat. Ca dovada in ghidul Lonely Planet publicat in 2012 schimbul valutar era de 12000 de riali pentru 1 euro. Intre timp, 2 ani mai tarziu, a ajuns la 42000 riali pentru 1 euro.
Cu toate astea sa calatoresti in Iran este in continuare extrem de convenabil si ieftin si probabil va mai fi pentru ceva timp de acum inainte.

Rezervarea hotelurilor
Nu imi place sa calatoresc fara sa am rezervarile la hotel deja facute. Pur si simplu ar fi o sursa de stres imensa sa ma apuc sa merg din poarta in poarta sa gasesc ceva care sa imi placa. Asa ca intotdeauna ma documentez bine inainte de vacanta si aleg locatiile care imi plac si fac rezervarile.
Pentru Iran asta a fost un pic de provocare pentru ca nu vei gasi Iranul pe booking.com sau pe agoda.com sau pe orice alt site de genul asta. 
Solutia este sa trimiti mailuri peste mailuri la hotelurile care te intereseaza si sa speri ca vei primi raspuns. Ceea ce nu se prea intampla asa ca solutie e sa dai un telefon. Mie nu mi-a placut ideea cu telefonul pentru ca nu ma incanta idea sa nu am o confirmare scrisa. Vorba ceea: "verba volant, scripta manent". Asa ca intr-un final pentru hotelurile la care nu am primit mail de confirmare am decis sa folosesc serviciile celor the la Pars Turist Agency care pentru un comision de 10% au facut rezervarile pentru mine. Pentru rezervarile facute prin agentie a trebuit sa fac plata pentru camerele de hotel la momentul rezervariii facand un transfer bancar intr-un cont al agentiei deschis la o banca din Germania. Avantajul este ca am avut mai putini bani cash de carat la noi. Dezavantajul este ca daca dai de o agentie ce serveste tepe te vei trezi si fara bani si fara camera la hotel.

Transportul
Daca iti inchipui ca Iranul este o tara nedezvoltata, murdara si aratand ca undeva prin lumea a treia, atunci sa stii ca te inseli amarnic.
De exemplu ca retea de drumuri Romania nu va fi la nivelul Iranului nici de acum in cateva decenii. Exista autostrazi (trei benzi pe sens) sau drumuri expres (2 benzi pe sens) care leaga mai toate orasele importante ale tarii. Exista trenuri intre destinatiile imporante. Exista aeroporturi in mai toate orasele importante iar preturile sunt extrem de mici. Deci practic sa mergi din punctul A in punctuul B este atat de usor incat este imposibil sa nu te descurci.
Noi am calatorit destul de mult cu autobuzul iar mai jos sunt trecute cursele luate de noi. Autobuzele sunt foarte confortabile iar preturile sunt extrem de joase (in jur de 1 dolar pentru 100 km). Daca luati un autobuz VIP preturile sunt mai mari dar aveti foarte mult loc pentru picioare si scaunele se fac aproape paturi.
  • Teheran - Kashan, 110000 Riali, 2.5 h, curse foarte frecvente asa ca doar trebuie sa mergeti la terminalul sudic pentru autobuze si veti gasi foarte repede ceva sa mearga catre Kashan
  • Natanz - Esfahan, 50000 Riali, 1.5 h, sunt extrem de frecvente insa sunt aceleasi autobuze care pleaca din Kashan si daca sunt pline nu opresc pentru a lua alti calatori din Natanz
  • Esfahan - Yazd, 100000 Riali, 4.5 h, sunt mult mai putine curse pe zi decat in cazurile de mai sus asa ca cel mai  bine este sa luati biletul in zilele de dinainte de calatorie. Noi am cumparat biletele de la o agentie de turism aflata vis a vis de hotelul Abbsi langa sediul Iran Air.
  • Yazd- Shiraz, 250000 riali pentru ca a fost un autpbuz VIP, 6.5 h, sunt trei curse dimineata si doua curse dupa amiaza deci este recomandat sa cumparati biletul inainte. Noi am cumparat biletul de la Silk Road Hotel cu o zi inainte de calatorie.
Statiile de autobuz sunt de obicei in afara orasului asa ca intotdeauna va trebui sa luati si un hotel de la autobuz la hotel. In cazul taxiului preturile vor depinde de capacitatile voastre de negociator. Noi suntem antitalent la negociere asa ca sunt sigura ca preturile de mai jos sunt la limita de sus:
  • Taxi de la Hotel Parasto Teheran la terminalul sudic 100000-150000 Riali
  • Taxi de la autobuz la Hotel Kashan 50000 Riali
  • Taxi de la autobuz la Hotel Esfahan 100000 Riali
  • Taxi  de la autobuz la hotel in Yazd 120000 Riali
  • Taxi de la autobuz la hotel in Shiraz 60000 Riali
  • Taxi aeroport Teheran - hotel 500000-550000 Riali (pret fix in functie de tipul masinii) 
  • Taxi Shiraz hotel  - aeroport 150000 Riali
Pretul biletului de avion Shiraz - Teheran a fost 1600000 Riali cu Iran Air.
In doua cazuri am ales sa inchiriem o masina cu sofer pentru a ajunge in niste locuri unde era un pic mai greu cu transportul in comun:
  • In Kashan am inchiriat o masina care sa ne duca din Kashan in Abyaneh unde sa vizitam satul si mai apoi in natanz sa vedem moscheea si apoi la statia de autobuz. Totul dura o jumatate de zi si pretul a fost 25 de dolari. Soferul l-am gasit vis a vis de hotelul Ehsan intr-un magazin ce serveste dublu scop: vanzarea de tururi si vanzarea de saltele de pat. :)
  • Dupa ce am facut Damavandul si ne-am intors in Teheran aveam ramase doua zile libere in care nu staim exact ce sa facem. Si cum ne plimbam noi prin Teheran, am intalnit in fata Bancii Nationale un sofer care ne-a dat cateva idei si combinat cu ce aveam noi in Minte am decis sa mergem cu el doua zile (1 noapte) in Rasht, Masuleh si castelul Rudkhan. pentru doua zile si multi kilometri pretul a fost de 150 de dolari.

 

2 comments:

  1. Seară bună!
    Am citit cu mare plăcere impresiile tale despre Iran și în aprilie 2017 vom pleca și noi acolo 14 zile încercând să vizităm tot pe cont propriu. Pot să-mi răspunzi la câteva întrebări: apa este potabilă sau trebuie cumpărată îmbuteliată; se găsește ușor? Sunt scrise străzile și în litere latine? cum ai știut de unde pleacă autobuzele, mă refer la stații? Unde este stația de sud în Teheran?
    Mulțumesc anticipat.

    ReplyDelete
  2. Salut!
    Apa de baut gasesti sa cumperi peste tot si este ieftina. E potabila si apa de la canal, dar nu stiu daca peste tot.
    Nu exista litere latine pentru strazi, dar te poti descurca usor cu google maps.
    Gasesti pe net, google maps, rapsunsurile la ultimele doua intrebari.

    ReplyDelete