Thursday, November 19, 2015

Ljubljana

Laitmotivul scurtei calatorii prin Slovenia a fost cat de mult ne aducea aminte de Romania tot ceea ce vedeam in jur.
Fiecare minut petrecut in masina era o discute despre Slovenia vs. Romania.
Fiecare pauza de cafea era Romania vs.Slovenia.
Fiecare stat la o bere si un mic (mic=cevapcici in statele din fosta Iugoslavie) ati ghicit era tot despre Romania vs. Slovenia.

Este adevarat Slovenia ar fi o Romanie cu autostrazi impecabile, mult mai curata si mai bine organizata dar totusi prin ochii nostri cel putin Slovenia s-a vazut ca fiind  mult mai mult "est" decat "vest". Si pare a fi un exemplu clar de ce ar putea sa fie Romania din punct de vedere turistic si nu numai cu putina bunavointa si multa munca. Pentru ca sincera sa fiu parerea mea este ca Romania are mult mai mult potential turistic decat are Slovenia dar din pacate se pare ca nu stim sa il valorificam la fel de bine ca slovenii.

Aceeasi impresie de asemanare si de potential irosit (in cazul Romaniei) s-a mentinut si in momentul in care am ajuns in Ljubljana. 

Ljubljana nu este un oras urat. Dimpotriva. Arata bine. Este boem. Plin de cafenele. Primitor pentru oricine vrea un city trip de relaxare si stat la terasa. Insa as alege oricand Brasovul  de exemplu in defavoarea Ljubljanei. Si nu o fac pentru ca sunt romanca. Imi place sa cred ca sunt extrem de obiectiva atunci cand vine vorba de evaluarea calitatilor si defectelor tarii de origine. De fapt sunt atat de obiectiva incat multi ma acuza ca as fi uitat de unde am plecat. Asa ca atunci cand spun ca Brasovul imi pare mai ofertant chiar o spun vorbind obiectiv si as sfatui pe oricine ar vrea sa imi auda parerea sa aleaga Brasovul in locul Ljubljanei...daca ar fi vreun aeroport la o distanta acceptabila. Ca din pacate asta e una dintre bube. 

O alta buba este legata de vizibilitata. Am in jur zeci de colegi care au fost la un city trip in Ljubljana. Iar daca nu au fost in mod il au in "bucket list" ca sa mearga. Nici unul nu a fost insa la un city trip in Brasov. Si nu numai ca nu au fost dar nici macar nu au auzit de el. Mesajul cu gradina din Carpati nu a ajuns nici macar la genunchiul broastei atat de eficient a fost. Dar poate ca acum ca Lonely Planet a numit Transilvania ca fiind destinatia anului 2016 ceva ceva se va schimba. Poate...dar tare imi e frica de faptul ca autoritatile nu se vor deranja deloc sa se foloseasca de oportunitatea asta absolut uimitoare.

Dar sa revenim la plimbarea noastra prin Ljubljana. Pentru ca de fapt o vizita in capitala slovena fix asta va fi: o plimbare pe stradutele mici si cu aer medieval, o tura pana pe deal la castel de unde ai o priveliste foarte draguta asupra orasului, opriri multiple la terase si restaurante si cam atat. Nu este un oras bogat in muzee, catedrale si alte obiective ultra mega celebre. Ci este un oras care cucereste prin spiritul boem. Asta este motivul pentru care in nici un caz nu as recomanda  Ljubljana in alt anotimp decat vara (hai fie poate si o primavara tarzie si o toamna devreme cand ai noroc si temperatura este inca la grade serioase). O Ljubljana cu strazi pustii si vreme mohorata este o Ljubljana pe care nu mi-as dori sa o vad.

Iar daca vreti sa invatati cate ceva despre istoria orasului si despre arhitectul care si-a pus amprenta pe mai tot ce vedeti iesit din comun in jur (Jože Plečnik) v-as sfatui sa luati un tur gratuit organizat de cei de la Ljubljana Free Tour . Am mai vorbit de tipul asta de tururi si probabil pana acum v-ati obisnuit deja cu faptul ca le fac reclama de fiecare data cand am ocazia pentru simplu motiv ca niciodata pana acum nu am fost dezamagita de ce am primit de la ghizii avuti. Si in continuare cel mai bun tur avut vreodata in viata noastra a fost un tur gratuit organizat in Berlin de Sandeman Europe. Cred ca o sa ne aducem aminte toata viata de ghidul si turul respectiv. Chapeau...Evident Ljubljana nu are povestile Berlinului dar chiar si asa a fost un tur care ne-a placut si in care am descoperit locuri si povesti pe care altfel le-am fi trecut cu vederea.
Punctul de pornire pentru turul gratuit
Piata Preseren

O plimbare cu barca?La cumparaturi dimineata prin piata..."the place to be" se pare pentru celebritatile orasuluiDaca sunt coloane atunci e sigur Plečnik

Biblioteca e tot Plečnik...dar altfel

Terasa e sufletul orasului :)

Atunci cand intrati in catedrala aruncati o privire atenta la usa

Sus in deal e un castel

Ajungem curand la el...na ca fac si poezii

La castel

Tot la fel de turistic si comercial ca si Bled


PS: Pentru cazare am folosit Airbnb si am stat intr-un apartament foarte incapator pentru noi trei si clapaugul. Nu e foarte aproape de centru insa este la o distanta rezonabila de mers pe jos. In mod clar este un loc pe care il recomand din toata inima. Si pe apartament si pe Zoran (proprietarul).

No comments:

Post a Comment