Wednesday, April 6, 2016

The land of the penguins - Asul din maneca (Ziua 10)

In mod normal dupa debarcarea din Petermann ar fi trebuit sa iesim in Drake Passage si sa ne incepem traversarea catre America de Sud. Insa vremea a fost si de data asta de partea noastra si a blocat cu gheata trecerea catre Drake deci solutia (spre marea bucurie a noastra a tuturor) a fost sa facem cale intoarsa pe acelasi traseu pe care am venit si sa revedem locuri pe care le iubeam cu totii, precum Lemaire sau Neumayer

Cineva de pe vasul nostru a avut sigur relatii sus sus de tot de ne-a mers atat de bine cu vremea. :)
Asta insemna ca in loc sa ne luam "la revedere" in graba de la Antarctica aveam timp sa stam pe indelete si sa meditam la tot ceea ce ne-a oferit cu atata binevointa.

La sfarsit de vacanta cand discutam cu Cipri daca vacanta din Antarctica merita sau nu sacrificiul financiar, concluzia lui a fost ca daca vremea nu ar fi fost atat de buna si nu am fi facut toate debarcarile si nu am fi avut vizibilitate perfecta zi de zi si nu am fi vazut pe indelete canalele pe care le-am vazut probabil ca raspunsul nu ar fi fost prea usor de gasit. Insa vacanta asa cum am avut-o noi a fost absolut perfecta si nici acat o secunda nu ne indoim de alegerea facuta. 

Dar chiar si asa, dupa toate cate ne-a oferit, Antarctica tot a mai avut un as in maneca cu care sa ne mai luxeze o data maxilarul.

Chiar pe cand eram pe picior de iesit in Drake, s-a auzit anuntul ca avem un grup de balene ucigase (orca) langa vas. Si toti cu mic cu mare au dat navala pe punte. 

Erau 8 adulti, 3 "adolescenti" si 2 pui abia aparuti pe lume. Atat de mici de abia depaseau dorsala mamei ca lungime. 

Si nu le puteam vedea asa doar in trecere ci exact cand vanau o foca elefant care se refugiase pe un iceberg.

Ar f putut sa agate foca de zeci de ori dar cu toate astea au preferat sa ne ofere un spectacol scos din "National Geographic" pentru aproape o ora cred. Biologii de la bord spuneau ca fac asta pentru a invata puii sa vaneze. Orcile vaneaza la fel ca lupii - in haita- deci este important sa inveti de mic sa te coordonezi cu restul grupului. 

Numai un continent ca Antarctica iti poate oferi un asa "La revedere".
Balene ucigase la orizont


Si nu e deloc un grup mic

Motivul prezentei loc: o foca refugiata pe un iceberg
No comments:

Post a Comment