Friday, August 5, 2016

Un sfat pentru degustat bere in Belgia

Astazi este ziua internationala a berii.

Si pentru ca locuiesc in Belgia asta am auzit toata dimineata la radio pana am ajuns la munca. De la reclame, la stiri si pana la interviu cu un sommelier de bere (da exista asa ceva) numai asta am auzit. E Belgia si aici berea e simbol national deci ce te-ai astepta?

Daca ajugeti pe taramurile astea probabil ca mai devreme sau mai tarziu o sa ajungeti si intr-un bar. Si daca aveti grija ce alegeti poate ca ajungeti intr-unul dintre localurile alea cu sute de beri de tot felul. Personal nu imi place Delirium-ul din Bruxel pentru ca mi se pare mult prea turistic si comercial dar daca altceva nu vreti atunci si ala e bun.

Preferatele mele din centrul Gent-ului sunt: Het Waterhuis aan de Bierkant, Trollekelder, ABA-jour si Dulle Griet.  Din pacate ultima imi place mai mult din motive nostalgice decat actuale pentru ca intre timp a devenit extrem de turistica si destul de comerciala si preturile au crescut si ele fata de acum zece ani cand eram client fidel. Mergeam toata gasca acolo in fiecare seara de vineri. Ultima data cand am vizitat-o cred ca puteai numara pe degetele de la o mana mesele la care clientii nu-i aratau chelnerului cu degetul in ghidul turistic ce bere vor sa incerce. Si de aici sfatul meu de astazi: pune ghidul jos si foloseste-l pe barman care sigur stie mai bine decat ghidul.

La inceputurile mele pe taramuri belgiene aveam norocul sa ies foarte mult in oras cu cineva care stia berile belgiene ca pe propriul buzunar. Asa ca ma bazam mereu pe recomandarile lui. Eu ii ziceam sa imi recomande ceva si el incepea sa intrebe: sa fie blonda sau bruna? Cu fructe sau nu? Mai dulce sau nu? Mai "strong" sau nu? Si tot asa iar la sfarsit venea cu o propunere. Si apoi inca una si inca una si tot degustam pana tarziu in noapte. Vremurile studentiei...ca tot ziceam de nostalgie.

Din cand in cand nu avea chef de procesul asta sau pur si simplu cauta si el ceva nou asa ca indreptam tirul intrebarilor care barmanul/chelnerul care ne lua comanda. Ii spuneam de exemplu : "Omu' uite vreau o bere bruna, nu cu fructe, dar nici foarte amara si potrivita la cat de puternica e ( de tinut minte ca in Belgia berea cu fructe "pentru femei" are 4.5° si alea serioase ajung si pe la 14° deci cand zici ca vrei o bere tare tre sa fii pregatit pentru ea :) ). Cam ce mi-ai recomanda?". Uneori ii spuneam ce alta bere oarecum din categoaria aia imi place ca sa stie cam ce sa imi recomande. Alteori ii spuneam ca vreau ceva din zona. Fiecare sat de aici are cate un berar mai amator sau mai profesionist. Si sunt sute de beri pe care le gasesti doar in cate un bar ici si unul colo fix in zona satului cu beraria. Si multe din berile astea chiar sunt foarte bune. Dar de multe ori nu sunt trecute in nici un ghid :) Astazi de exemplu se vorbea la radio de o bere care se gaseste numai in zina Antwerpenului "Wild Jo". Nu am baut-o pana acum. Desi se pare ca e chiar celebra deci imi e rusine de neconostinta mea. E clar care e prima bere pe care o comand cand merg la o terasa in Antwerp. :) Mai ales ca au zis ca seamana cu La Chouffe care mie imi place mult.

 La cate beri sunt in Belgia e pacat sa stai fixat pe cele produse de marile berarii din tara. Care oricum se gasesc si prin magazinele din intreaga lume. Am vazut Leffe, Duvel, Hoegaarden si Westmalle pe toate continentele. Nu inseamna ca am ceva cu ele. Nicidecum. Westmalle Triple e in continuare una din preferatele mele. Dar frumusetea degustarilor de bere din Belgia sta fix in diversitate. 

Daca nu ati baut nici o bere belgiana probabil ca veti incepe oricum cu una dintre "celebritati" pentru ca barmanul va incepe cu cele mai populare atunci cand va recomanda ceva. Daca ati mai baut atunci dati-i sansa sa va surprinda. S-ar putea sa fie chiar o supriza placuta. Iar daca nu e atunci nu-i bai ca mai sunt cateva sute de alternative.

Eu si dupa un deceniu de degustat beri tot mai fac asta cand merg la bar. Am obiceiurile mele si mai mult ca sigur voi incepe seara cu o Duchesse de Bourgogne (care imi place mult dar pe care nu o gasesc de cumparat in magazinele speciale de bere deci sunt dependenta de bar) dar stiu ca mereu se gasesc prin meniurile alea cu sute de beri si lucruri pe care nu le stiu dar care mi-ar putea place la fel de mult ca ducesa mea. Deci de ce sa nu le dau o sansa?
Concluzia: scoateti nasul din ghid si puneti barmanul la treaba. Sigur stie mai bine. :)

No comments:

Post a Comment