Thursday, January 25, 2018

Intalnirea mea cu Marea Bariera de CoraliCiteam articolul asta despre scaderea numarului de turisti care viziteaza Marea Bariera de Corali si m-am gandit ca poate nu ar strica sa incep povestile din Australia cu concluzia. 

Asa ca iaca: parerea mea despre intalnirea cu Marea Bariera. 

Singurul lucru care a pus Australia pe lista noastra de calatorii a fost: Marea Bariera. Atat si nimic mai mult. Australia nu parea genul nostru de destinatie si acum ca am vizitat o mica parte din ea am ramas exact la aceeasi parere. Nu e pentru noi. Si daca inainte de vizita ma gandeam ca poate vom reveni candva pentru alte locuri de pe continent acum stiu clar ca asta nu se va intampla. 

Dar Marea Bariera este totusi Marea Bariera si australienii sunt la fel ca americanii cand vine vorba de publicitate deci Marea Bariera este portretizata si ca rezultat perceputa de multi ca apogeul a ceea ce inseamna scufundari sau snorkeling. 

Nu cred ca exista om pasionat de scufundari care sa nu isi doreasca sa ajunga macar o data in viata acolo. Si printre ei, hop si noi. 

Marea Bariera era sus de tot in “Bucket list” asa ca am zis ca trebuie sa rezolvam “problema” mai ales ca stirile care vin de la celalalt capat al Pamantului nu sunt tocmai imbucuratoare. Marea Bariera este intr-o stare proasta si se deterioreaza pe zi ce trece asa ca daca vrei sa o vezi cam trebuie sa te grabesti.

Nu suntem scufundatori profesionisti dar suntem la un anumit nivel la care nu mai ne multumim cu mers pentru o scufundare la 8 metri aproape de tarm. Sau cu atat mai putin nu ne multumim cu mers la snorkeling ca sa vedem doi pestisori si un coral. 

Excursiile de o zi la Marea Bariera te duc aproape de tarm asa ca trebuie sa te multumesti cu ce e de vazut la distante mici de Cairns (de exemplu). La asta se adauga faptul ca sunt multi scufundatori pe aceeasi barca si mai adaugi si multi care merg la snorkeling. Iar cum mie nu imi place inghesuiala nicaieri si cu atat mai putin sub apa, era clar ca o astfel de excursie nu era ceva pentru noi.

Noi ne doream ceva care sa ne duca mai departe de tarm. Departe de unde ajung miile de turisti in excursiile de o zi. Intr-un loc mai ofertant. Mai putin poluat. Mai putin “bleached”. Mai putin distrus de turismul masiv. Iar asta insemna un singur lucru:  mers cu un “liveaboard”. O barca pe care petreci cateva nopti si care este special pentru scufundatori adica toata ziua este construita pe principiul : “Eat. Sleep. Dive. Repeat”. 

Dar si in cazul asta erau doua variante: o gramada de barci care merg in “Milln Reef, Thetford Reef, Flynn Reef, Pellowe Reef” si doar doua barci care merg in “Ribbon Reef” sau si mai departe in “Coral See-Osprey Reef”.  Milln Reef, Thetford Reef, Flynn Reef, Pellowe Reef sunt foarte aproape de Cairns. Ca sa ajungi insa pana pe Lizard Island faci 250 de km. Iar asta se vede foarte clar in preturi. Daca pentru cele de aproape platesti in jur de 500 de euro de persoana pentru 3 nopti. Pentru barcile care ajung in Ribbon reef platesti 1500 de euro de persoana pentru aceleasi trei nopti.