Monday, February 3, 2020

Ce traseu sa alegi pe Kilimanjaro?

Am inceput sa citesc pentru prima data despre urcatul pe Kilimanjaro acum mai bine de 10 ani. Iar primele oferte de la agentii, le-am cerut/primit acum 6 ani. 

In toti anii astia ne-am tot gandit si razgandit cum sa mergem :Kili+Safari, Kili+Zanzibar, numai Kili etc. Sau cand sa mergem. Pana si daca chiar vrem sa mergem. Insa ce nu s-a schimbat deloc a fost traseul pe care voiam sa il urcam pana sus pe varful Uhuru. Hotarere ce nu este pentru toata lumea la fel de usoara tinand cont de numarul si (multi spun) varietatea traseelor. 

Acest articol este un rezumat a ceea ce exista in momentul de fata insa va rog sa tineti cont de faptul ca alergerea unui traseu sau altul este foarte subiectiva. Nu toti cautam acelasi lucru. Pentru unii e important sa stea la cabana. Pentru altii poate e mportat sa fie perioada cea ai scurta. Sau urcarea cea mai lina. Asa ca o sa vedeti ca in functie de ce pareri cititi, fiecare are un alt traseu preferat. 

Cum eu nu am facut decat unul, nu pot sa spun daca e cel mai frumos au ba. Si chiar si de le-as fi facut pe toate tot subiectiva ar fi parerea. 

Dar sincer, din cate am vazut, nu ma astept la diferente spectaculoase intre ele (la priveliste). La fel cum nu ma astept sa fie diferente radicale de dificultate. Unele sunt mai abrupte decat altele dar daca ai o conditie fizica buna, nici nu o sa simti ce urci. Kilimanjaro nu este un munte greu de urcat. Dovada sta cata lume fara pic de experienta am vazut pe varf.

Dar sa revenim la trasee. In total sunt 7 rute (itinerariul pentru fiecare il gasiti la sfarsitul textului):
  1. Maranagu
  2. Machame
  3. Lemosho
  4. Shira
  5. Rongai
  6. Northern Circuit
  7. Umbwe 

Sursa


Machame, Marangu si Umbwe vin din partea de sud a muntelui. Mweka este o ruta aditionala pe aceeasi parte dar care este folosita doar la coborare.

Lemoshi, Shira si Northern Circuit dinspre vest. 

Iar Rongai dinspre nord.

1. Marangu ("Coca -cola" route)

Dificultate: Marangu este cel mai vechi traseu de pe Kilimanjaro si (inca) cel mai popular. Pentru ca se urca gradual si nu ai urcari foarte abrupte, multi il considera a fi cel ma usor dintre  cele 7 trasee.
Minimul de zile: 5.

Avantaj:  este singurul traseu pe care poti sa stai la cabane. In rest se sta numai la cort. De aceea este si singura ruta cu un numar limitat de turisti pe zi. Limitarea este data de numarul de locuri de cazare. Daca vreti sa faceti Marangu trebuie sa va hotarati devreme ca sa prindeti loc.

Dezavantaj: Este inca cea mai populara dintre rute. Desi Machame incepe sa ii fure coroana. Sunt unii care spun ca deja se urca mai mult pe Machame decat pe Marangu. Oricum ar fi, Marangu este foarte aglomerata deci daca vreti ceva cu mai putina lume poate ca nu e cea mai buna solutie. Mai mult, se urca si se coboara pe acelasi drum (este singura ruta care face asta) deci traficul este practic dublu.  De asemenea se spune ca e un traseu plictisitor fara privelisti impresionante. 

Cost: Este cea mai ieftina solutie pentru urcat pe Kilimanjaro. Nu ai nevoie de carausi pentru corturi si mancare (pentru ca dormi la cabane) si nici nu dureaza multe zile. 

2. Machame ("Whiskey" route)

Dificultate: Machame este considerata a fi una dintre cele mai grele rute de pe Kilimanjaro. Insa nu este deloc o ruta tehnica. In afara de Baranco wall, nu mai exista nici o alta portiune care sa va puna la incercare curajul. Este ruta pe care am ales-o noi si sincer nu mi s-a parut deloc grea. Se spune ca zilele sunt lungi si ca se urca abrupt. Noi am urcat mereu in cam jumatate din cat preconizau ei ca dureaza urcarea si niciodata nu am terminat mai tarziu de ora 14.00 ziua de mers. Iar asta fara sa ne fi grabit in vreun fel. I-am spus lui Cipri din prima zi ca la cati bani am platit pentru Kilimanjaro, in nici un caz nu imi asum riscul sa cad sau sa am probleme de aclimatizare. Asa ca nu am alergat deloc pe munte. Desi multe portiuni efectiv strigau sa fie alergate.
Minimul de zile: 6.

Avantaj:  multi spun ca este cel mai frumos traseu. Nu pot sa ma pronunt dar ce pot sa va spun sigura este ca toti ghizii si carausii pe care i-am intrebat au zis c sta e ruta lor preferata. Ce pot sa spun clar e ca nu ar trebui sa alegeti o ruta fara Baranco Wall.

Dezavantaj: Este o ruta extrem de populara. Daca vreti cam acelasi traseu dar mai putin agmerat atunci Rongai sau Lemosho sunt mai potrivite. Desi toate rutele se intalnesc la Baranco. Si daca tot vorbim de Baranco. Asta este si un avantaj si un dezavantaj. Daca va e frica de pereti abrupti atunci clar nu ar trebui sa alegeti un traseu care trece pe acolo (adica Machame, Lemosho, Rongai si Umbwe). 

Cost: Este mai scump decat Maranagu insa este mai ieftin decat alte rute care merg pe acelasi traseu pentru ca celelalte rute sunt mai lungi.
 
3. Lemosho

Dificultate: Lemosho este al doilea cel mai usor dintre cele 7 trasee dar este si cel mai lung.
Minimul de zile: 7.

Avantaj: sunt persoane care spun ca e chiar mai frumos decat Machame. Tinand cont ca ultimele 4 zile (adica dupa ce iesi din padurea tropicala si ai in sfarsit parte de ceva privelisti intereante) sunt la fel ca Machame, eu ma cam indoiesc ca poti sa alegi una sau alta. E insa una dintre rutele scumpe pt ca dureaza minim 7 zile (de multe ori 8) deci agentiile au un interes sa spuna ca Lemosho e mai ok decat Machame. De netagaduit e insa faptul ca e ruta cea mai buna pentru aclimatizare. Pentru ca este cea mai lunga...

Dezavantaj: Trebuie sa fii pregatit sa stai 7-8 zile la cort. 

Cost: Este printre cele mai scumpe. Pt ca este lunga, pentru ca porneste din vest si trnsportul costa mai mult si pentru ca nu e o competitie prea mare intre operatori.


4. Shira

Dificultate: Lemosho este o variatie a traseului Shira. Deci tot ce am scris la Lemosho se aplica si aici.
Minimul de zile: 6.

Avantaj:Foarte buna pentru aclimatizare. Pentru ca este lunga...

Dezavantaj: Lemoso este mereu de preferat Shirei. Pt ca traseul e la fel cu diferenta ca in prima zi pe Shira mergi pe un drum forestier in timp ce pe Lemosho mergi pe o poteca de padure.

Cost: Este printre cele mai scumpe. Pt ca este lunga, pentru ca porneste din vest si transportul costa mai mult si pentru ca nu e o competitie prea mare intre operatori.


5. Rongai

Dificultate: mai usor si decat Lemosho.

Minimul de zile: 5.

Avantaj: Urci pe o parte a muntelui si cobori pe Marangu deci ai ocazia sa vezi ambele parti.

Dezavantaj: Primele zile sunt plisitoare si nci coborarea pe Marangu nu ajuta la priveliste;

Cost: Este printre cele mai scumpe. Pt ca este lunga, pentru ca porneste din vest si transportul costa mai mult si pentru ca nu e o competitie prea mare intre operatori.


6. Northern Circuit

Dificultate: este un traseu foarte usor insa este extrem de lung si practic ajungi sa vezi Kili din  toate directiile posibile. Intr-un final faci inconjurul complet al muntelui. 
Minimul de zile: 9.

Avantaj: Este cel mai nou traseu de pe Kilimanjaro si foarte putin cunoscut. Insa nu va inchipuiti ca este complet nou. El merge de mpulte ori pe aceleasi poteti ca alte trasee. Insa intr-un final faci tot muntele. Deci daca vrei sa nu rataei nimic, poate asta e o solutie.

Dezavantaj: Lung si scump

Cost: Cel mai scump. 


7.  Umbwe

Dificultate: este cel mai abrupt dintre trasee. Pe Umbwe (la traseul de 5 zile) ajungi la Baranco Camp in prima noapte fata de celelalte tresee unde ajungi in a treia sau chiar a patra noapte. Dar nu este tehnic si dupa prima zi mergi la fel ca pe celalalte trasee ce trec de Baranco Wall.

Minimul de zile: 5.

Avantaj: Scurt si intens.Sunt multi care aleg Umbwe pentru ca e considerat a fi cel mai greu. Dupa cum am spus, mie nici unul nu mi se pare greu. Deci mai bine alegeti ceva cu sanse mai mari de aclimatizare.

Dezavantaj: Sanse mai mici de aclimatizare. Prima zi urci enorm de mult. Daca nu iei medicamente sau daca stii ca ai probleme cu aclimatzarea, nu e de recomandat.

Cost: realativ scump.


Itinerarii (ma scuzati ca nu am tradus textul dar am convingerea ca toata lumea il va intelege):

Marangu

Starting Point: Marangu Gate (1860 m/6100 ft)
Duration: 5 days (acclimatization day can be added at Horombo)
Day 1 - Marangu Gate (1860 m/6100 ft) - Mandara Huts (2700m/8860 ft)
Walking distance: 8 km/5 miles
Walking time: 3-4 hours
Altitude gain: 840 m/2760 ft Day 2 - Mandara Huts - Horombo Huts (3700 m/12140 ft)
Walking distance: 12 km/7.2 miles
Walking time: 5-7 hours
Altitude gain: 1000 m/3280 ft
Day 3 - Horombo Huts - Kibo Huts (4700 m/15420 ft)
Walking distance: 9.5 km/5.7 miles
Walking time: 5-7 hours
Altitude gain: 1000 m/3280 ft
Day 4 - Summit attempt via Gilman's Point (5700 m/18700 ft) to Uhuru Peak (5895 m/19340 ft) and descent to Horombo Huts (3700 m/12200 ft)
Walking distance: 5.5 km/3.5 miles ascent + 15 km/9.5 miles descent
Walking time: 5-6 hrs + 1-2 hours up, 5-6 hours down (the overall walking time may vary from 10 - 16 hours)
Altitude gain: 1000 m/ 3280 ft (Gilman's Point) or 1195 m/3920 ft (Uhuru Peak)
Descent: 2195 m/7200 ft
Day 5 - Horombo Huts - Marangu Gate
Walking distance: 20 km/12.5 miles
Walking time: 5 hours
Descent: 1840 m/6040 ft

Machame 

Starting Point: Machame Gate (1830 m/6000 ft)
Duration: 6-7 days
Day 1 - Machame Gate (1830 m/6000 ft) - Machame Huts (3030 m/9940 ft)
Walking distance: 5.5 km/3.5 miles

Walking time: 5-7 hours
Altitude gain: 1200 m/3940 ft
Day 2 - Machame Huts - New Shira Camp (3850 m/12630 ft)
Walking distance: 5.5 km/3.5 miles
Walking time: 4-6 hours
Altitude gain: 820 m/2690 ft
Day 3 - New Shira Camp - via Lava Tower (4640 m/15220 ft) - Barranco Huts (3985 m/13070 ft)
Walking distance: 10 km/6.2 miles
Walking time: 5-7 hours
Altitude gain: 135 m/440 ft (790 m/2590 ft to Lava Tower)
Day 4 - Barranco Huts - Karanga Camp (4040 m/13255 ft)
Walking distance: 5.5 km/3.5 miles
Walking time: 4-5 hours
Altitude gain: 55 m/185 ft
Day 5 - Karanga Camp - Barafu Huts (4680 m/15360 ft)
Walking distance: 3.5 km/ 2.2 miles
Walking time: 4-5 hours
Altitude gain: 640 m/2105 ft
Day 6 - Summit attempt via Stella Point (5752 m/18871 ft) to Uhuru Peak (5895 m/19340 ft) and descent via Mweka Route to Millenium Camp (3820 m/12530 ft) (or to Mweka Hut)
Walking distance: 5 km/3 miles ascent + 10 km/6.2 miles descent
Walking time: 5-6 hrs + 1-2 hours up, 5-6 hours down (the overall walking time may vary from 10 - 16 hours)
Altitude gain: 1072 m/ 3511 ft (Stella Point) or 1215 m/3980 ft (Uhuru Peak)
Descent: 2075 m/6810 ft
Day 7 - Millenium Camp - Machame Gate
Walking distance: 20 km/12.5 miles
Walking time: 5 hours
Descent: 1990 m/6530 ft


Starting Point: Londorossi Gate (2100 m/6900 ft)
Duration: 7-8 days
Day 1 - Londorosi Gate/Lemosho trail head - Big Tree Camp (Mti Mkubwa) (2650 m/8695 ft)
Walking distance: 6 km/3.7 miles
Walking time: 2-3 hours
Altitude gain: 550 m/1795 ft Day 2 - Big Tree Camp - Shira I (3480 m/11420 ft)
Walking distance: 8 km/5 miles
Walking time: 4-5 hours
Altitude gain: 830 m/2725 ft
Day 3 - Shira I - Shira Huts (3850 m/12630 ft) via Shira Cathedral
Walking distance: 11 km/6.8 miles
Walking time: 6-8 hours
Altitude gain: 370 m/1210 ft
Day 4 - Shira Huts - via Lava Tower (4640 m/15220 ft) - Barranco Huts (3985 m/13070 ft)
Walking distance: 9 km/5.6 miles
Walking time: 6-8 hours
Altitude gain: 135 m/440 ft (790 m/2590 ft to Lava Tower)
Day 5 - Barranco Huts - Karanga Camp (4040 m/13255 ft)
Walking distance: 5.5 km/3.5 miles
Walking time: 4-5 hours
Altitude gain: 55 m/185 ft
Day 6 - Karanga Camp - Barafu Huts (4680 m/15360 ft)
Walking distance: 3.5 km/ 2.2 miles
Walking time: 4-5 hours
Altitude gain: 640 m/2105 ft
Day 7 - Summit attempt via Stella Point (5752 m/18871 ft) to Uhuru Peak (5895 m/19340 ft) and descent to Millenium Camp (3820 m/12530 ft) (or to Mweka Hut)
Walking distance: 5 km/3 miles ascent + 10 km/6.2 miles descent
Walking time: 5-6 hrs + 1-2 hours up, 5-6 hours down (the overall walking time may vary from 10 - 16 hours)
Altitude gain: 1072 m/ 3511 ft (Stella Point) or 1215 m/3980 ft (Uhuru Peak)
Descent: 2075 m/6810 ft
Day 8 - Millenium Camp - Lemosho Gate
Walking distance: 20 km/12.5 miles
Walking time: 5 hours
Descent: 1990 m/6530 ft

Shira

Starting Point: Londorossi Gate (2100 m/6900 ft)
Duration: 6-7 days
Day 1 - Londorossi Gate/Shira trail head - River Camp (~3050 m/~10000 ft)
Walking distance: 7 km/4.4 miles
Walking time: 4 hours
Altitude gain: ~950 m/~3100 ft Day 2 - River Camp - Shira Huts (3850 m/12630 ft) via Shira Cathedral
Walking distance: 12 km/7.5 miles
Walking time: 6-8 hours
Altitude gain: 800 m/2630 ft
Day 3 - Shira Huts - via Lava Tower (4640 m/15220 ft) - Barranco Huts (3985 m/13070 ft)
Walking distance: 9 km/5.6 miles
Walking time: 6-8 hours
Altitude gain: 135 m/440 ft (790 m/2590 ft to Lava Tower)
Day 4 - Barranco Huts - Karanga Camp (4040 m/13255 ft)
Walking distance: 5.5 km/3.5 miles
Walking time: 4-5 hours
Altitude gain: 55 m/185 ft
Day 5 - Karanga Camp - Barafu Huts (4680 m/15360 ft)
Walking distance: 3.5 km/ 2.2 miles
Walking time: 4-5 hours
Altitude gain: 640 m/2105 ft
Day 6 - Summit attempt via Stella Point (5752 m/18871 ft) to Uhuru Peak (5895 m/19340 ft) and descent to Millenium Camp (3820 m/12530 ft) (or to Mweka Hut)
Walking distance: 5 km/3 miles ascent + 10 km/6.2 miles descent
Walking time: 5-6 hrs + 1-2 hours up, 5-6 hours down (the overall walking time may vary from 10 - 16 hours)
Altitude gain: 1072 m/ 3511 ft (Stella Point) or 1215 m/3980 ft (Uhuru Peak)
Descent: 2075 m/6810 ft
Day 7 - Millenium Camp - Shira Gate
Walking distance: 20 km/12.5 miles
Walking time: 5 hours
Descent: 1990 m/6530 ft


Starting Point: Nalemoru (about 1950 m/6400 ft)
Duration: 6 days
Day 1 - Nalemoru (1950 m/6400 ft) - First Cave Campsite (2650 m/8700 ft)Walking distance: 6.5 km/4 miles
Walking time: 3-4 hours
Altitude gain: 700 m/2300 ft
Day 2 - First Cave Campsite - Kikelewa Caves (3600 m/11810 ft)
Walking distance: 9 km/5.6 miles
Walking time: 6-7 hours
Altitude gain: 950 m/3110 ft
Day 3 - Kikelewa Caves - Mawenzi Tarn (4330 m/14210 ft)
Walking distance: 6 km/3.7 miles
Walking time: 3-4 hours
Altitude gain: 730 m/2400 ft
Afternoon acclimatization walk to about 4500 m/14760 ft
Day 4 - Mawenzi Tarn - Kibo Huts (4700 m/15420 ft)
Walking distance: 9 km/5.6 miles
Walking time: 4-5 hours
Altitude gain: 370 m/1215 ft
Day 5 - Summit attempt via Gilman's Point (5700 m/18700 ft) to Uhuru Peak (5895 m/19340 ft) and descent to Horombo Huts (3700 m/12200 ft)
Walking distance: 5 km/3.1 miles ascent + 15 km/9.3 miles descent
Walking time: 5-6 hrs + 1-2 hours up, 5-6 hours down (the overall walking time may vary from 10 - 16 hours)
Altitude gain: 1000 m/ 3280 ft (Gilman's Point) or 1195 m/3920 ft (Uhuru Peak)
Descent: 2195 m/7200 ft
Day 5 - Horombo Huts - Marangu Gate
Walking distance: 20 km/12.5 miles
Walking time: 5 hours
Descent: 1840 m/6040 ft


Starting Point: Londorossi Gate (2100 m/6900 ft)

Day 1 Londorossi Gate to Mti Mkubwa
Elevation: 7,742 ft to 9,498 ft
Distance: 6 km/4 miles
Hiking Time: 3-4 hours
Habitat: Rain Forest
DAY 2 Mti Mkubwa to Shira 1 Camp
Elevation: 9,498 ft to 11,500 ft
Distance: 8 km/5 miles
Hiking Time 5-6 hours
Habitat: Heath
DAY 3 Shira 1 Camp to Shira 2 Camp
Elevation: 11,500 ft to 12,500 ft
Distance: 7 km/4 miles
Hiking Time: 3-4 hours
Habitat: Heath
DAY 4 Shira 2 Camp to Lava Tower
Elevation: 12,500 ft to 15,190 ft
Distance: 7 km/4 miles
Hiking Time: 3-4 hours
Habitat: Alpine Desert
Lava Tower to Moir Hut
Elevation: 15,190 ft to 13,580 ft
Distance: 7 km/4 miles
Hiking Time: 2-3 hours
Habitat: Alpine Desert

DAY 5 Moir Hut to Buffalo Camp
Elevation: 13,580 ft to 13,200 ft
Distance: 12 km/7 miles
Hiking Time: 5-7 hours
Habitat: Alpine Desert
DAY 6 Buffalo Camp to Third Cave
Elevation: 13,200 ft to 12,700 ft
Distance: 8 km/5 miles
Hiking Time: 5-7 hours
Habitat: Heath

DAY 7 Third Cave to School Hut
Elevation: 12,700 ft to 15,600 ft
Distance: 5 km/3 miles
Hiking Time: 4-5 hours
Habitat: Alpine Desert

DAY 8 School Hut to Uhuru Peak
Elevation: 15,600 ft to 19,341 ft
Distance: 6 km/4 miles
Hiking Time: 6-8 hours
Uhuru Peak to Mweka Camp
Elevation: 19,341 ft to 10,065
Distance: 12 km/7 miles
Hiking Time: 4-6 hours
Habitat: Artic
DAY 9 Mweka Camp to Mweka Gate
Elevation: 10,065 ft to 5,380 ft
Distance: 10 km/6 miles
Hiking Time: 3-4 hours
Habitat: Rain Forest

Umbwe

Starting Point: Umbwe Gate (5249 ft)
DAY 1 Umbwe Gate to Umbwe Camp
Elevation: 5,249 ft to 9,514 ft
Distance: 11 km/7 miles
Hiking Time: 5-7 hours
Habitat: Heath
DAY 2 Umbwe Camp to Barranco Camp
Elevation: 9,514 ft to 13,044 ft
Distance: 6 km/4 miles
Hiking Time: 4-5 hours
Habitat: Heath
DAY 3 Barranco Camp to Karanga Camp
Elevation: 13,044 ft to 13,106 ft
Distance: 5 km/3 miles
Hiking Time: 4-5 hours
Habitat: Alpine Desert
DAY 4 Karanga Camp to Barafu Camp
Elevation: 13,106 ft to 15,331 ft
Distance: 4 km/2 miles
Hiking Time: 4-5 hours
Habitat: Alpine Desert
DAY 5 Barafu Camp to Uhuru Peak
Elevation: 15,331 ft to 19,341 ft
Distance: 5 km/3 miles
Hiking Time: 7-8 hours
Habitat: Arctic
Uhuru Peak to Mweka Camp
Elevation: 19,341 ft to 10,065 ft
Distance: 12 km/7 miles
Hiking Time: 4-6 hours
Habitat: Rain Forest
DAY 6 Mweka Camp to Mweka Gate
Elevation: 10,065 ft to 5,380 ft
Distance: 10 km/6 miles
Hiking Time: 3-4 hours
Habitat: Rain Forest

No comments:

Post a Comment