Monday, April 13, 2020

Cum sa vizitezi Galapagos - Croaziera sau locuit pe insule?

Galapagos nu este o destinatia turistica obisnuita.

O mana de insule aruncate la 1000 de km de uscat, marea majoritate complet nelocuita, doar 25 000 de locuitori, doar 250 000 de turisti anual, 95% din suprafata parc national cu restrictii foarte serioase pentru vizitare.

Ce face insa Galapagos sa fie destul de inaccesibila turistului de rand, nu este nici distanta, nici regulile parcului si nici insulele nelocuite. Este pretul. 

Galapagos nu este o destinatie ieftina. Ca sa punem un pic in perspectiva: ca pret pe zi Galapagos a fost mai scumpa decat vacanta in Antarctica. Este cea mai scumpa vacanta in care am fost pana acum. Si in nici un caz nu ne-am rasfatat prea tare. Nu am renuntat la nici un tur care ni s-a parut interesant dar nici nu am exagerat cu cazarile si restaurantele de exemplu.

Insa in ultimii ani situatia s-a schimbat destul de mult si ceea ce era odata doar o destinatie pentru foarte bogatii lumii care isi permiteau sa plateasca peste 10 000 de dolari persoana pentru o saptamana de croaziera incet incet a inceput sa se deschida si catre calatorii cu buget mai limitat. Iar schimbarea a venit odata cu deschiderea a cat mai multe hoteluri si restaurante "pe uscat". 

In ziua de astazi nu exista numai varianta croazierei pentru vizitarea arhipelagului. Ci poti sa stai pe una dintre cele patru insule locuite (Santa Cruz, San Cristobal, Isabela si Floreana) si sa faci de acolo excursii catre locurile de interes. 

In timp ce pentru turisti asta este o veste foarte buna, pentru reprezentantii Parcului National este un subiect destul de spinos. Nu a fost angajat cu care sa vorbim si care sa nu ne spuna ca sunt pre multi turisti care nu cheltuie destul. Nu sunt interesati de "cantitate" ci de "calitate". Vor turisti putini dar care sa cheltuie foarte multi bani. Nu vrei sa pui stres pe flora si fauna cu hoarde de turisti. Deci daca poti scoate multi bani de la mai putini turisti, de ce nu?

La polul opus sunt insa proprietarii de restaurante, hoteluri si agentii locale. In arhipelagul Galapagos sunt peste  100 de iahturi/vase de croaziera care pot primi de la cativa turisti la sute de turisti. De obicei cu cat este mai mare vasul cu atat mai putini bani ajung la localnici. Pentru ca vasele sunt detinute de mari agentii internationale cu anagajati de prin Filipine. Localnicii nu castiga efectiv nimic. Turistii care vin pe astfel de vase nu mananca pe uscat, nu merg in tururi cu agentii de pe uscat, nu stau in hoteluri pe uscat. Tot ce cheltuie merge la agentia internationala. 

Cum vor evolua lucrurile de acum inainte? 
Angajatii parcurilor ne-au spus deja ca deciziile sunt aproape luate si vor fi implementate in curand. Nu stiu daca asta se va intampla chiar si acum ca ne-a lovit Covid insa probabil ca mai devreme sau mai tarziu tot vor fi puse in aplicare. Asa ca daca inca mai vreti sa mergeti in galapagoàs "on a budget" sfatul leu este sa o faceti cat mai repede.

Printre masurile de descurajare a "backpacker-ilor":
  • Marirea taxei de intrare in parc de la 100 de dolari la 400 de dolari de persoana (nu exista limita de timp). Daca te gandesti ca un permis pentru vazut gorilele costa peste 800 de dolari sau un permis pentru Kilimanjaro tot peste 800 de dolari, apai cei 400 de dolari anuntati nu par chiar asa de rau. 
  • Anularea tuturor traseelor care se pot face fara ghid in prezent. 95% din suprafata arhipelagului este Parc National si majoritatea locurilor de interes se pot vizita doar cu ghid (care este un angajat al parcului national). De aceea chiar si daca stai pe una dintre insulele locuite, tot vei fi "fortat" sa folosesti agentii locale pentru ca nu exista mare lucru ce poti vedea singur. Sunt insa cateva poteci aflate in apropierea oraselor mai mari care se pot face independent. Planul este ca si acestea sa fie inchise. Deci practic nu vei putea iesi din oras fara sa ai ghid.
La cat de delicat este ecosistemul in Galapagos si la cat de usor este sa strici totul printr-un turism exagerat si prost inteles, eu sunt de acord cu ambele reguli. Noi am fost foarte placut impresionati de cum este gestionat parcul si cum isi fac munca ghizii care au grija sa nu strice turistii nimic prin jur. Insa munca lor devine tot mai grea cu cat sunt mai multi turisti. Mai ales cei ce ignora regulile (si sunt multi). Asa ca din punctul meu de vedere cu cat regulile sunt mai stricte cu atat mai bine. Doar ca imi doresc sa existe si variante care evita folosirea vaselor de croaziera de sute de persoane. care mi se par chiar mai rele decat backpackerii.
Deci, ce sa alegi? Croaziera sau stat pe insule?

Din punctul meu de vedere principalele diferente sunt:
  1. Accesibilitatea insulelor
  2. Bugetul disponibil
  3. Timpul disponibil
Accesibilitate

Arhipelagul Galapagos este format din 13 insule mai mari, 6 insule mai mici si o multitudine de roci si formatiuni aruncate  pe o suprafata de cateva mii de kilometri patrati. 

Galapgos Map | Voyagers Travel

Doar patru dintre aceste insule, sunt locuite. Daca decizi sa stai pe una dintre ele si sa mergi cu tururi de o zi pe alte insule, atunci numarul de locuri pe care le poti vizita este destul de limitat. Chiar si daca stai pe toate insulele, tot vei avea cateva care sunt prea departe ca sa ajungi intr-o excursie de o zi.

Un vas de croaziera are, cel putin in  teorie, acces la mai multe locatii (insule). Insa va sfatuiesc sa verificati cu foarte mare atentie traseul pe care il parcurg pentru ca traseele de sub 4 zile nu va vor duce mai departe decat ce puteti vizita si de pe uscat. Ca sa ajungeti la insulele aflate la extremitatea arhipelagului, trebuie sa luati croaziere de peste 8 zile.

Bugetul

Este extrem de greu sa compari corect bugetul pe zi pe o croaziera fata de bugetul pe zi pe uscat. Depinde cat de luxos este vasul, care este durata dar si cat de luxos este hotelul sau cat de multe tururi cu ghid platesti. Sunt atat de multe varabile incat sansele sa compari mere cu mere sunt infime.

Insa in general, varianta de pe uscat este mai ieftina decat o croaziera care sa iti ofere acelasi lucru. Deci daca bugetul este factorul determinant atunci aruncati un ochi la hotelurile si agentiile locale. Eu ma asteptam ca totul sa fie extrem de scump insa in realitate gaseti hoteluri foarte ieftine si restaurante chiar OK la preturi acceptabile. Iar daca stati in Santa Cruz o sa mancati regeste la un pret de nimic...daca va place pestele.

Daca va doriti neaparat o croaziera atunci sfatul meu este sa luati croaziera odata ajunsi pe una dintre insule. De preferat Santa Cruz pentru ca este cea mai bogata in agentii. O sa gasiti zeci de oferte "last minute" care pot ajunge la mai putin de jumatate din pretul normal. trebuie sa fiti insa un pic flexibili cu perioada de plecare si dispusi sa faceti un pic de cercetare la minut ca sa vedeti ce vase sunt disponibile si cat de bine sunt cotate. Calitatea viriaza extrem de mult de la un vas la altul.

Timpul

Cand eram in Quito am vazut zeci de agentii care ofereau tururi de 4-5 zile in Galapagos. Cu drumul din Quito inclus si transferul pe barca inclus tot in acele zile. In realitate vedeai atat de putin din Galapagos incat parea mai mult o modalitate de a spune ca ai fost si cam atat.

Galapagos este singurul loc din lumea asta in care nici macar pasarile nu se oboseau sa se dea la o parte din calea oamenilor. Nu le era frica. Nu le pasa de nimeni si nimic. Asa ca daca vrei sa inoti cu un leu de mare, nici nu trebuie sa te duci mai departe de ceva sute de metri de unde te lasa avionul. Iesi la inotat in micul port al fiecarui oras si vei gasi de toate: lei de mare, testoase, chiar si pinguini. 

Galapagos merita insa mult mai mult de atat. Merita vazut pe indelete. Fara graba. Cu stat de vorba ore si ore cu reprezentantii parcului national, cu biologii marini, cu cei care se ocupa de programele de protejare etc etc etc. Daca tot ajungi acolo, incearca sa inveti ceva din asta. Nu te duce doar sa faci "check, check, check".

Daca ai timp putin la dispozitie, o croaziera este cel mai eficient mod de a vizita ceva.

Insa asa cum am spus mai sus, eu cred ca Galapagos nu merita vizitat pe fuga.

Ce am ales noi?

Motivul principal pentru care noi am mers in Galapagos erau scufundarile de la insulele Wolf si Darwin. Orice pasionat de scufundari stie ce inseamna Wolf si Darwin si nu exista nimic care sa le depaseasca in nici un clasament pentru "cel mai cel loc de scufundat".

Wolf si Darwin sunt insa la o distanta foarte mare de insulele locuite si nu poti ajunge acolo in excursii de o zi. Trebuie sa stai pe un vas iar numarul minim de zile este 8 pentru o astfel de croaziera. 

Dupa 8 zile pe vasul pentru scufundari, nu mai eram deloc interesati de inca o croaziera. Asa ca am decis ca urmatoarele zile sa le impartim pe 3 insule: San Cristobal, Santa Cruz si Isabela si de acolo sa facem diverse excursii.

Pentru noi a fost combinatia perfecta si estge cred eu combinatia perfecta pentru vizitat arhipelagul. Am vazut si insule mai indepartate dar am avut si timp sa ne relaxam si sa vedem in pas molcom viata pe insulele locuite.

Daca nu as fi mers la scufundari atunci probabil as fi luat o croaziera de 8 zile care sa ne duca la insulele mai indepartate si as fi stat la sfarsit cateva zile pe Isabela care mi s-a parut cea mai frumoasa dintre cele patru insule locuite pe care le-am vizitat.

Dar despre ce poti sa faci pe fiecare dintre cele trei insule, o sa va povestesc in episoadele viitoare.












No comments:

Post a Comment