Tuesday, April 1, 2014

Sadhu - divin sau nebunie?

Un sadhu este un ascet hindus care a renuntat la casta, la pozitie sociala, la bani, la proprietati etc si care isi dedica integral viata atingerii eliberarii prin meditatie. 
Indiferent ca oamenii sunt constienti sau nu ce este un sadhu sunt sigura ca este aproape imposibil sa nu fi vazut vreodata imaginea unuia. Felul cum arata da nastere unor fotografii foarte interesante si prin urmare oricine viziteaza o tara predominant hindusa trebuie sa aibe o astfel de fotografie in portofoliu. Evident ca nici noi nu facem exceptie si avem unele dupa cum se poate vedea la sfarsitul postului.
Cum spuneam sadhu ies usor in evident felul cum arata pentru ca vor de fapt sa refaca imaginea zeului Shiva pe care il considera "master of Yogis":
  • De exemplu poarta de obicei "haine" in culoarea safronului, culoarea renuntarii (renuntarea lor la viata asa cum o stim noi condusa de material);
  • Sunt aproape dezbracati ;
  • Au corpul acoperit de obicei cu cenusa la fel ca zeul Shiva (zeul distrugerii si regenerarii);
  • Tot la fel ca zeul Shiva, shadus au desenate pe frunte trei linii reprezentand cei trei zei importanti.
  • Shadus poarta parul foarte lung tot ca o copie a zeului Shiva ale carui puteri supranaturale se pare ca stau in par;
  • Folosesc marijuana in ritualurile lor stiut fiind ca Shiva are o mare afinitate pentru planta asta. Se crede ca atunci cand elixirul vietii a fost creat de davas si asuras, Shiva insusi a creat cannabisul din corpul sau pentru a purifica elixirul. asta este motivul pentru care in Nepal exista o zi pe an in care consumul de marijuana este legal - ziua de nastere a lui Shiva (festivalul Shivratri).
Au o existenta destul de ciudata pentru vesticul de rand posesor de tot felul de i-uri, smat phone-uri, masini, case si bijuterii. Pentru un credincios hindu, ei sunt un fel de prezenta divina. Ai u parte de foarte mult respect din partea societatii si nimeni nu asteapta nimic material de la ei. Pentru vestici sunt insa motiv de poze, de mirare si de suspiciuni. Intr-o existenta care nu permite proprietati materiale, sadhu trebuie sa traiasca intr-un fel sau altul asa ca sunt dependenti de ceea ce primesc de la oameni. Inclusiv de la turisti cum foarte repede au descoperit. Si nu numau sadhu reali au descoperit asta ci si oportunistii care se deghizeaza in sadhu pentru 1 dollar taxa de poza. 
In Nepal am intalnit si sadhu falsi dar si unii cat se poate de reali in Pashupatinath. O vedere care te pune oarecum pe ganduri si te face sa meditezi un pic la existenta ta de zi cu zi.

Pentru cei care au citit ceea ce am scris mai sus despre marijuana la liber pentru sadhu si ii invidiaza, i-as ruga sa arunce o privire la pozele de mai jos si sa ia aminte la centura de castitate din metal. Mai mult ca sigur asta va pune o umbra pe invidia marijuanei la lier. Si daca mai si spun ca organul sexual este distrus (prin forta) atunci cand te decizi sa devii sadhu sunt sigura ca nici o cantitate de drog la liber nu va mai parea interesanta. Mai bine te muti in Amsterdam :) Organul sexual masculin este distrus pentru a nu exista nici o tentatie sexuala pentru sadhu. Ceremonia se numeste Sanskar si se tine in timpul vestivalului Shivratri. Viitorul sadhu este asezat culcat si patru seniori sadhu il tin imobilizat. Cu un cleste i se prinde penisul si printr-o zvacnitura puternica i se distruge nervul ceea ce face ca viitorul sadhu sa nu mai fie capabil niciodata sa aibe erectie. Ceea ce este chiar cinic tinand cont ca Sadhu divinizeaza simbolul Linga.

Ma opresc aici cu discutia despre Sadhu, dar poate v-am facut curiosi sa cititi un pic despre ei si sa incercati sa ii intelegeti desi primul lucru care va vine in minte este "astia sunt nebuni". Uneori e mai simpul sa fim ignoranti insa nu am fi oameni daca nu am fi curiosi sa intelegem ce sta in spatele lucrurilor pe care nu le intelegem la o prima vedere.


Daca nu stiti ce este Linga si va intrebati de ce am zis de cinism iaca o poza. Cu ce seamana? Si chiar este cu ce seamana. Asa se face ca niste oameni care isi distrug de buna voia organul sexual divinizeaza un organ sexual.


No comments:

Post a Comment