Wednesday, October 29, 2014

Atlantic wall - Oostende

Unul dintre blog-urile pe care le urmaresc cu mare atentie este http://cheeseweb.eu/. Este blogul unui expat din Belgia care prezinta tot felul de locatii interesante din zona, restaurante care te fac sa salivezi si ganduri care ne macina pe noi toti astia care stam pe meleaguri straine.
Si intr-una dintre zile cand rasfoiam blogul, am dat peste un articol care mi-a atras imediat atentia despre vizitarea unui muzeu in aer liber de langa Oostende. Muzeul este de fapt o parte din Atlantic wall - sistemul de aparare a coastei construit de nemti in timpul celui de-al doilea razboi mondial (sunt si parti construite inca din timpul primului razboi mondial) si care se intindea din Norvegia pana in Spania. Nu este un zid in adevaratul sens al cuvantului ci o colectie de buncare, baterii antiaeriene, garnizoane pentru apararea porturilor strategice, artilerie, plaje intesate de sisteme antitanc/antivehicule etc etc etc. Intr-un cuvant un sistem de aparare extrem de bine pus la punct care avea ca scop oprirea unuei posibile invazii englezo-americane venite de pe mare inca de pe plaja. Cum bine stim asta nu s-a intamplat si D-day fuse oarecum un succes, insa asta nu stirbeste din imensitatea proiectului german.
Muzeul din Oostende se mandreste cu faptul ca ar avea spre vizitare cea mai bine pastrata portiune din Atlantic wall, asa ca m-am gandit ca nu strica o zi de "educatie si culturalizare" si am pornit impreuna cu parintii la drum.  Si sincera sa fiu mi s-a parut o vizita extrem de interesanta. Este intr-adevar o portiune foarte bine conservata si renovata. Cu niste expozitii cat se poate de inspirate pentru a arata cum era viata in buncarele din Atlantic wall. Cu niste explicatii destul de detaliate. Si cu o vedere spre plaja care ar compensa plimbarea prin buncar in cazul in care nu esti interesat de istorie. 
Noi am fost un grup destul de neuniform cu oameni extrem de interesati de istorie si expozitia de armament (socrul meu) dar si cu mamele care erau mai interesate de vederea la plaja. Insa la final toata lumea a fost multumita de ceea ce a vazut si incantata ca a invatat ceva in ziua respectiva. Este o experienta interesanta si in concluzie este un loc pe care il recomand cu toata inima. Este practic o lectie de istorie in aer liber.

La intrarea casa memoriala a printului Charles (nu cel britanic :) )
Dealurile ascund secrete


Tiptil tiptil prin tunel
O plaja calma acum
Artilerie de tot felul

Viata in garnizoana
Obstacole de pus pe plaja

No comments:

Post a Comment