Tuesday, October 28, 2014

Zaanse Schans - supradoza de "olandez"

La inceput de octombrie am avut parintii in vizita si ca intotdeauna am tot facut si refacut planuri cu ce am putea sa vizitam impreuna. Sunt destui ani de cand locuim in Belgia si tot atatia ani de cand ne viziteaza parintii asa ca am cam terminat locatiile extrem de pupulare din zona si cu fiecare vizita este din ce mai greu sa gasim locuri pe aproape pe unde sa ii ducem. 
De data asta decizia a fost ca un week-end stam pe aproape de casa si unul mergem in Alsacia la o plimbare printre satucele pitoresti pe care le iubim atat de mult si despre care am mai scris in trecut.
Iar pentru week end-ul de pe langa casa decizia a fost ca o zi mergem in Olanda la Zaanse Schans si o zi pe coasta belgiana la Atlantic Wall.
Zaanse Schans este un fel de muzeu al satului olandez care contine in jur de 35 de case si mori de vant traditionale din zona Zaanstreek (scuzati pleonasmul "streek" inseamna intr-o traducere aproximativa regiune, zona). Mi-au placut foarte mult fotografiile vazute si m-am ganditca ar fi o experienta interesanta pentru parintii si ca se vor bucura sa vada de aproape morile de vant si sa le mai si viziteze in interior. Deci am purces la drum. Si cred eu ca nu m-am inselat prea tare. Sper...
Satucul muzeu se afla destul de aproape de Amsterdam si poate fi vizitat ca o excursie de o zi in cazul in care v-ati saturat de orasul mare si vreti sa iesiti un pic in afara lui. Probabil tocmai pentru ca este atat de aproape de Amsterdam este atat de popular printre turisti si pana si intr-o zi de octombrie era plin de grupuri de chinezi, japonezi si americani. Probabil ca in miezul verii este complet de evitat pentru ca stradutele sunt mici, casutele la fel, morile au scari inguste si astepti mai mult sa urci decat cat vizitezi etc. In general nu pare a fi locul ideal in conditii de aglomeratie maxima.
Probabil ca daca locuiesti prin zona, satul in sine pare destul de kitsch cu toate activitatile pe care le prezinta dar pentru cineva care ajunge pentru prima data sau pentru o perioada scurta in Olanda este un loc "reprezentativ" pentru ca arata toate lucrurile pe care instinctiv le asociezi cu imaginea Olandei: mori de vant, canale, pantofi de lemn, cascaval, lalele etc etc etc. 
Deci daca aveti timp si chef de o escapada "la tara" iaca niste fotografii care sa va arate ce va asteapta in Zaanse Schans:
Morile de vant
Fiecare moara avea o intrebuintare anume: gater pentru lemne, facut vopsea, macinat etc

Mie mi-au placut acoperisurile de stuf ale morilor
In interiorul morii pentru facut vopsea si pigmenti
Poduri care se ridica
Olandezii si bicicleta
Mama si bicicleta ei  :)
A venit toamna
Sa invatam cum se face cascavalul
Sau mai bine cum se face cacaua si ciocolata
Si sa nu uitam lectia pantofilor de lemnNo comments:

Post a Comment